Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό και το πιο εκτεταμένο φράγμα μεταξύ του σώματός μας και του έξω κόσμου.

Για να ενισχύσεις αυτό το φυσικό και θετικό «εμπόδιο» και να μπορέσει το σώμα σου να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι σημαντικό να έχεις μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

Μια καλά σχεδιασμένη ρουτίνα περιποίησης όχι μόνο διατηρεί το δέρμα καθαρό από επικίνδυνους μικροοργανισμούς, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της συνολικής υγείας του, αποτρέπει την πρόωρη γήρανση και σε κρατά νέα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Northstar Dermatology.

Ωστόσο, επειδή το δέρμα δύο ανθρώπων δεν είναι το ίδιο, άτομα με διαφορετικά δερματικά προβλήματα έχουν διαφορετικές ρουτίνες περιποίησης δέρματος. Τα συστατικά που λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους – ειδικά σε όσους πάσχουν από χρόνια δερματική νόσο όπως το έκζεμα.

Ένας τύπος δερματίτιδας και μια δια βίου φλεγμονώδης κατάσταση, το έκζεμα, κάνει το δέρμα να αφυδατώνεται και να εμφανίζει κνησμώδεις κηλίδες, με περιστασιακές εξάρσεις, σύμφωνα με την Κλινική του Cleveland. Τα εξανθήματα είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του εκζέματος. Όσοι πάσχουν από έκζεμα έχουν μειωμένη λειτουργία δερματικού φραγμού και δεν ανταποκρίνονται καλά σε πολλά συστατικά περιποίησης δέρματος.

Ακόμη και η πιο αθώα πράξη καθαρισμού του προσώπου τους μπορεί να τους προκαλέσει μια οδυνηρή έξαρση εάν το καθαριστικό τους περιέχει ερεθιστικά συστατικά.

Ποια είναι τα συστατικά περιποίησης που πρέπει να αποφύγεις εάν έχεις έκζεμα;

Λανολίνη

Η λανολίνη έχει τεράστια ενυδατικά αποτελέσματα και είναι εξαιρετική στη βελτίωση της επιδερμίδας. Δυστυχώς, η λανολίνη μπορεί να είναι αλλεργιογόνος για το έκζεμα. Αντί να καταπραΰνει και να μαλακώνει, η λανολίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο εκζεματώδες δέρμα, συμβάλλοντας σε περισσότερες εξάρσεις, λέει ο δερματολόγος Dr. Jeff Yu στην Εθνική Ένωση Εκζέματος.

Σε μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Contact Dermatitis, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν τα μισά από τα 1.012 παιδιά της Ολλανδίας με έκζεμα, ηλικίας 0 έως 17 ετών, έδειξαν ευαισθησία στην αλκοόλη λανολίνης και στα αρώματα.

Όταν ψάχνουν για ενυδατικές lotion ή ορούς, τα άτομα με έκζεμα ή τα άτομα που είναι αλλεργικά στο μαλλί θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν λανολίνη. Αντίθετα, δεν αποτελούν πρόβλημα τα ενυδατικά συστατικά που είναι φιλικά για το δέρμα με τάση εκζέματος, όπως υαλουρονικό οξύ, βούτυρο βρώμης ή καριτέ, γλυκερίνη, αλόη, βαζελίνη, βιταμίνη Ε, και νιασιναμίδη.

Δεδομένου ότι η λανολίνη είναι ελαφρώς φαγεσωρογόνα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βουλωμένους πόρους ή σε προβληματικό δέρμα, λέει η δερματολόγος Dr Maryam Zamani στο Byrdie. Η λανολίνη είναι εξαιρετική για χρήση σε ανέπαφο δέρμα, αλλά φρόντισε να τη χρησιμοποιείς με μέτρο για να αποφύγεις την υπερβολική συσσώρευση σμήγματος που μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ – ή αιθανόλη – είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες ουσίες που προκαλεί αντιδράσεις εκζέματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με έκζεμα κατανάλωναν πολύ αλκοόλ. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα εκζέματος.

Το αλκοόλ προστίθεται συχνά στα προϊόντα περιποίησης δέρματος για να βοηθήσει στη διατήρηση των συστατικών, στην αύξηση της διείσδυσης των ουσιών και για να κάνει το προϊόν πιο ελαφρύ και δροσερό. Ωστόσο, για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή έκζεμα, το αλκοόλ γενικά μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Είτε έχεις έκζεμα είτε όχι, το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώση το δέρμα σου και να προκαλέσει ερυθρότητα. Πολλές αλκοόλες – όπως το στεαρύλιο, το κετεαρύλιο και η κετυλική αλκοόλη – κρίνονται ασφαλείς για χρήση στα καλλυντικά.

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος με περιεκτικότητα σε αλκοόλ όχι μεγαλύτερη από 1%, καθώς προϊόντα με τόσο χαμηλή συγκέντρωση αλκοόλ είναι απίθανο να ερεθίσουν το δέρμα. Όποι@ έχει ξηρό και ευαίσθητο δέρμα μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό ή αφυδάτωση από οποιοδήποτε προϊόν με επίπεδο αλκοόλ υψηλότερο από 1%.

Συνθετικά αρώματα

Τα συνθετικά αρώματα προστίθενται συνήθως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας για να καλύψουν τη φαρμακευτική μυρωδιά άλλων συστατικών και να κάνουν τα προϊόντα να μυρίζουν πιο όμορφα. Ωστόσο, προϊόντα περιποίησης δέρματος ή καλλυντικά με αρώματα μπορεί να «εξοργίσουν» το έκζεμα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας κατατάσσει το άρωμα ως μία από τις πιο κοινές αιτίες εκζέματος, που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού.

Οποιοδήποτε προϊόν με συνθετικά αρώματα ή οργανικά αρώματα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματός.

Εάν έχεις έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα, είναι καλύτερο να αποφύγεις εντελώς τα αρωματικά προϊόντα και να επιλέξεις προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς άρωμα” – που σημαίνει ότι δεν περιέχουν χημικές ουσίες που προσθέτουν άρωμα στο προϊόν.

«Το ευαίσθητο δέρμα βρίσκεται σχεδόν παγκοσμίως στα ίδια άτομα που μπορεί να εμφανίσουν ροδόχρου ακμή, έκζεμα, ξηρό δέρμα, αλλεργίες και άσθμα», λέει στο InStyle η δερματολόγος Dr. Shari Marchbein. Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να προβλέψουμε εάν ένα άρωμα σε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος θα ερεθίσει το δέρμα. Εάν έχεις έκζεμα και έχεις αμφιβολίες, κάνε ένα test  πρώτα ή συμβουλέψου τον δερματολόγο σου πριν από τη χρήση.

Ρετινοειδή και ρετινόλη

Όσον αφορά την καταπολέμηση της ακμής και τη βελτίωση της εμφάνισης των ρυτίδων, τα ρετινοειδή και η ρετινόλη θεωρούνται ότι είναι game changers στον κόσμο της περιποίησης δέρματος. Ωστόσο, αυτά τα παράγωγα βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακά νέα για όσους έχουν εκζεματώδες δέρμα. Τα ρετινοειδή μπορεί να αφυδατώσουν και να ερεθίσουν το δέρμα με τάση για έκζεμα, προκαλώντας κόκκινο, κνησμώδες δερματικό εξάνθημα. Ωστόσο, η υιοθέτηση μερικών προφυλάξεων μπορεί να βοηθήσει να μειώσεις τον αρνητικό αντίκτυπο των ρετινοειδών και της ρετινόλης στο δέρμα σου.

Για τους ασθενείς με έκζεμα που ελπίζουν να δοκιμάσουν υγρούς ορούς ή κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή για τη θεραπεία της φωτογήρανσης ή της ήπιας ακμής, οι εδικοί συνιστούν να ξεκινήσουν με ρετινόλη – μια πιο ήπια εκδοχή του ρετινοειδή.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα ρετινόλης χωρίς ιατρική συνταγή έχουν χαμηλότερη ισχύ σε σύγκριση με τα ρετινοειδή, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Για να ξεκινήσεις, εφάρμοσε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού από τη φόρμουλα ρετινόλης σου στο πρόσωπό σου για μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα. Εάν το δέρμα σου μπορεί να ανεχθεί το προϊόν, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά τη συχνότητα.

Προπυλενογλυκόλη

Η προπυλενογλυκόλη είναι εξαιρετική για την ενίσχυση της υγρασίας στο δέρμα, διατηρώντας το ενυδατωμένο, λείο και ελαστικό. Ωστόσο, η προπυλενογλυκόλη ευθύνεται συχνά για αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με έκζεμα, ευαίσθητο δέρμα ή ιστορικό αλλεργιών.

Σε μια μελέτη του 1982 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hautarzt, 248 πάσχοντες από έκζεμα υποβλήθηκαν σε δοκιμή με προπυλενογλυκόλη σε συγκεντρώσεις 100%, 20% και 2% στο νερό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, δύο από τους πέντε ασθενείς ανέπτυξαν εκζεματικό ξέσπασμα φαγούρας μετά τη χρήση 15 mL προπυλενογλυκόλης. Εάν σου έχει συνταγογραφηθεί προπυλενογλυκόλη, χρησιμοποίησέ τη σε αραιές ποσότητες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου και μην τη χρησιμοποιείς για περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο.