Ο κόσμος ακούει «άγχος» και πιθανότατα δύο ειδών αντιδράσεις έχει:
1. Το θεωρεί φυσιολογικό επακόλουθο των καιρών που ζούμε.
2. Το θεωρεί ασθένεια μεγάλη και κακή συμφορά για αυτόν που τον βρήκε.
Αν με ρωτάς πιστεύω ότι τίποτα από τα δυο δεν θα έπρεπε να είναι.
Το άγχος είναι ένα μια υπενθύμιση πως κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχει όσο συνεχίζει η λάθος κατάσταση και ανανεώνεται κάθε βράδυ που κοιμάσαι χωρίς να έχεις κάνει κάτι για να τη λύσεις.
Μπορεί να αγχώνεσαι για μικρά πράγματα που εύκολα λύνονται, όπως μια οφειλή που αναβάλλεις να πληρώσεις. Μπορεί να είναι και κάτι πολύ μεγαλύτερο όπως ένα μεγάλο χρέος, μια κατάσταση υγείας ή ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν εξαρτάται μόνο από σένα.
Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, οι βάσεις είναι κοινές:
1. Βρες την πηγή του προβλήματος. Η πρώτη πράξη είναι να βρούμε τι φταίει. Για ποιο λόγο αγχώνεσαι; Τι είναι αυτό που πραγματικά φοβάσαι;
2. Αφού το βρεις καλείσαι να απαντήσεις στην εξής ερώτηση: «μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;» Μια συμβουλή είναι να μην αγχώνεσαι για δυο πράγματα: για αυτά που λύνονται και για αυτά που δεν λύνονται. Στην πρώτη περίπτωση είναι στο χέρι σου. Στην δεύτερη απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι και το άγχος δεν θα βοηθήσει κάπως.
3. Ανάλαβε δράση. Εφόσον βρήκες την πηγή του άγχους και μπορείς να κάνεις κάτι για να το λύσεις, γνωρίζεις το επόμενο βήμα: Κάνε το. Σταματά να το αναβάλλεις και κάνε αυτό που θα λύσει το πρόβλημα. Αν πρόκειται για μια πολύπλοκη κατάσταση για παράδειγμα μια σχέση, όπου συνειδητοποιείς ότι για να λύσεις το πρόβλημα θα πρέπει να χωρίσεις αλλά δεν είσαι ακόμη έτοιμη, κανε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Για πόσο ακόμη αντέχεις να ζεις με το άγχος; Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι όσο συντηρείς μια προβληματική κατάσταση τόσο θα υπάρχει το άγχος στη ζωή σου. Και πως το πρόβλημα θα ξεκινήσει να λύνεται όταν αποφασίσεις να κάνεις την κίνηση.
4. Αν πάλι βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που δεν εξαρτάται από σένα θα πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την πορεία των γεγονότων. Ό,τι είναι να γίνει θα συμβεί και εσύ θα είσαι αρκετά δυνατή για να το αντιμετωπίσεις. Θα βρεις τον τρόπο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις όσο περιμένεις είναι να «διαβάσεις» την κατάσταση και να προετοιμαστείς για τα σενάρια που θεωρείς πιθανά.
5. Πολλές φορές εθελοτυφλούμε και νομίζουμε πως είμαστε άτυχοι, απλά στο repeat. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή κατηγορία αναρωτήσου ποσό ευθύνη φέρεις για αυτό; Μήπως επιλέγεις συνεχώς τους λάθος ανθρώπους στη ζωή σου; Μήπως αναγνωρίζεις ένα κακό περιβάλλον και αντί να φύγεις, προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν έχεις άλλη επιλογή; Πάντα έχουμε και άλλη επιλογή. Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μονόδρομο πρέπει απλά να μπορέσεις να δεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία.