Έχει συμβεί σε όλους μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεσαι τύψεις για αυτό. Μιλάμε για αυτές τις βραδιές που προτιμάς να μείνεις νηστική ή να φας ένα απλό και ταπεινό τοστ, από το να μαγειρέψεις. Και μόνο στην ιδέα να πας στην κουζίνα, να προετοιμάσεις τα υλικά και να μαγειρέψεις σε λούζει κρύος ιδρώτας. Και ας μη μιλήσουμε για το καθάρισμα της κουζίνας και το πλύσιμο των πιάτων αργότερα. Κανονικό θρίλερ.

Υπάρχουν όμως και μερικές συνταγές που δεν χρειάζονται ούτε κόπο αλλά ούτε και χρόνο. Και εδώ θα δεις τις δικές μας αγαπημένες συνταγές για αυτά τα βράδια που δεν έχεις καμία όρεξη να ασχοληθείς με τη μαγειρική.

Σαλάτα ζυμαρικών του Καίσαρα

Υλικά για 4 με 6 μερίδες:

Για το dressing:

  • ¼ του φλιτζανιού μουστάρδα Ντιζόν
  • ¼ του φλιτζανιού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • 2 μικρά αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί παρμεζάνα, καθώς και περισσότερα για σερβίρισμα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα από πολτοποιημένες αντζόυγιες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη βάση της σαλάτας:

  • 250 γραμμάρια ζυμαρικά, όπως πένες, βίδες ή φιογκάκια
  • 2 καρδιές μαρουλιού
  • 1½ φλιτζάνια κρουτόν

Εκτέλεση: Για το dressing: Σε ένα μπλέντερ, βάλε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τα αβοκάντο, το σκόρδο και την πάστα από αντζούγιες. Χτύπα μέχρι να αναμειχθούν καλά και στη συνέχεια, ρίξε στο ελαιόλαδο και χτύπα για λίγο ακόμα. Μετάφερε το dressing σε ένα μπολ και ρίξε την παρμεζάνα και το πιπέρι.

Για τη σαλάτα: Βράσε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψέ τα για 8 έως 10 λεπτά, ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στράγγιξε τα ζυμαρικά. Μετάφερέ τα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος για να κρυώσουν ελαφρά. Κόψε τις καρδιές μαρουλιού σε κομμάτια και, στη συνέχεια, πρόσθεσέ τες στο μπολ με τα ζυμαρικά. Πρόσθεσε το dressing και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε τα κρουτόν και γάρνιρε με παρμεζάνα. Σέρβιρε αμέσως ή βάλε τη σαλάτα στο ψυγείο, μέχρι να την σερβίρεις.

Συμβουλή: Εάν δεν σερβίρεις αμέσως τη σαλάτα, μην προσθέσεις τα κρουτόν για να αποφύγεις το να μαλακώσουν πολύ. Για να αποθηκεύσεις τη σαλάτα, κάλυψέ με την με μια μεμβράνη ή βάλε την σε ένα μπολ με καπάκι και άφησέ την στο ψυγείο έως και 48 ώρες.

Vegan στραπατσάδα

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 3 -4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 400 γραμμάρια τόφου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 3 κουταλιές της σούπας κρέμα σόγιας (βίγκαν κρέμα γάλακτος)
  • 1/4 της κούπας νερό
  • 1/2 – 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 ντομάτες στον τρίφτη
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάλα νάμακ (μαύρο αλάτι Ινδίας)
  • 40 γραμμάρια λευκό βίγκαν τυρί

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία, βάλε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί πρόσθεσε το κρεμμύδι και σόταρε. Πρόσθεσε το τόφου και σόταρε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα (περίπου 8-10 λεπτά). Πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά και ανακάτεψε. Στη συνέχεια περίχυσε την τοφουλέτα με την κρέμα σόγιας, ανακάτεψε καλά και μετά άδειασε μέσα και το νερό. Μόλις δέσουν τα υλικά χαμήλωσε τη θερμοκρασία και άφησε να μαγειρευτεί μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά. Πρόσθεσε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και ανακάτεψε. Σκέπασε και άφησε να πάρει μια βράση για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκέπασε και άφησε να μαγειρευτεί μέχρι να φύγουν τα υγρά. Κλείσε τελείως τη θερμοκρασία και ρίξε από πάνω το κάλα νάμακ. Σέρβιρε σε ένα πιάτο και τρίψε από πάνω το λευκό τυρί.

Σημείωση: Το κάλα νάμακ είναι θειούχο μαύρο αλάτι Ινδίας και είναι αυτό που θα δώσει τη γεύση του αυγού στη στραπατσάδα σου. Μπορείς να το παραλείψεις.

Πιτάκια με αγγούρι και κοτόπουλο

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • λίγες ώριμες ελιές
  • 1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή γλυκιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ σε κύβους
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
  • αραβικές ή κυπριακές πίτες

Για το dressing:

  • 1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • μπορείς να προσθέσεις και οποιαδήποτε έτοιμη σος

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το κοτόπουλο, το αγγούρι, τις ελιές, τη ντομάτα, την πιπεριά το τυρί και το κρεμμύδι Σε ένα μικρό μπολ, βάλε τη σος που έχεις επιλέξει, τη μαγιονέζα, τη σκόνη σκόρδου και το πιπέρι. Ανακάτεψε τα δύο μείγματα. Γέμισε κάθε πίτα με όση ποσότητα θέλεις από το μείγμα.

Σαλάτα με κινόα και πέστο

Υλικά:

  • 2/3 φλιτζάνι νερό
  • 1/3 φλιτζάνι κινόα
  • 2 κουταλιές της σούπας πέστο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βαλσάμικο ξύδι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μέτρια γλυκιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια
  • 100 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό, προαιρετικά

Εκτέλεση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράσε το νερό. Ρίξε την κινόα. Μείωσε τη θερμοκρασία και σιγόβρασε. Κάλυψε την κατσαρόλα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, 10-12 λεπτά. Ανακάτεψε το πέστο, το κρεμμύδι, το λάδι, το βαλσάμικο και το αλάτι. Πρόσθεσε το πιπέρι, τα ντοματίνια, το τυρί κομμένο σε κομματάκια στην κινόα. Αν θέλεις στο τέλος πρόσθεσε τον βασιλικό.

Σαλάτα με τόνο και μαύρο ρύζι

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια μαύρο ρύζι
  • 160 γραμμάρια τόνος Geisha σε νερό
  • 100 γραμμάρια κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες, τεμαχισμένες
  • 3 κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, τεμαχισμένος
  • 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • 1 λεμόνι, χυμός
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάλε το ρύζι και δύο φλυτζάνια νερό, πρώτα σε υψηλή και μετά σε χαμηλή θερμοκρασία. Κάλυψε με το καπάκι και μαγείρεψε για δέκα λεπτά. Άσε το μαγειρεμένο ρύζι στην άκρη να κρυώσει. Στο μεταξύ, σόταρε ελαφρά τα κολοκυθάκια σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και άφησέ τα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε το ρύζι και τον τόνο Geisha και ανακάτεψε. Πρόσθεσε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, λίγο μαϊντανό και ανακάτεψε. Σε ένα μικρό μπολ ρίξε τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε.

Περίχυσε τη σαλάτα σου με το μείγμα μαγιονέζας, ανακάτεψε να ενωθούν όλα τα υλικά και σέρβιρε.