Ενώ το στόρι σου στο Instagram σε παρουσιάζει ευτυχισμένη, χαρούμενη και χαλαρή να διασκεδάζεις Σάββατο βράδυ σε πολυσύχναστο μπαρ, εσύ μπορεί να βρίσκεσαι στον καναπέ σου με πιτζάμες, αλλοπρόσαλλο μαλλί και χάλια διάθεση. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να δείχνουμε μια ιδανική εικόνα στους διαδικτυακούς μας φίλους και όχι την πραγματική μας, όποια κι αν είναι αυτή!
Για τον παραπάνω λόγο η Jessica Abo, βραβευμένη τηλεοπτική παρουσιάστρια, youtube influencer και επαγγελματίας ομιλήτρια, αποφάσισε να γράψει το βιβλίο «Unfiltered: How to Be as Happy as You Look on Social Media», για να μας δείξει τους τρόπους με τους οποίους θα αποκτήσουμε μια ευτυχισμένη άφιλτρη ζωή!
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα My Domaine, «Νομίζω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας δώσουν μια ψεύτικη αίσθηση της πραγματικότητας των άλλων ανθρώπων, καθώς βλέπουμε συχνά μόνο τα highlights που επιλέγουν να μοιράζονται στο διαδίκτυο – δηλαδή μια φιλτραρισμένη εκδοχή του εαυτού τους που σπάνια περιλαμβάνει τις ευάλωτες στιγμές που μας κάνουν τους ανθρώπους που είμαστε πραγματικά».
Η Jessica μέσα από το βιβλίο της βοηθάει να γίνουμε όσο «χαρούμενοι» φαινόμαστε στα προφίλ μας στα social media με τα 5 παρακάτω tips.
1. Προσδιόρισε τα σημεία «πόνου»
Πρώτη συμβουλή της Jessica είναι να αρχίσεις το ταξίδι σου προς την ευτυχία ανακαλύπτοντας αυτά που σε «πονάνε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με λίγα λόγια, ενώ κάνεις scroll στο κινητό σου, θέσε στον εαυτό σου την ερώτηση «τι είναι αυτό που μου προκαλεί θλίψη βλέποντας όλα αυτά;». «Βάλε στο μικροσκόπιο την καριέρα σου, τις προσωπικές σου σχέσεις και γενικότερα τις κοινωνικές σου επαφές ώστε να ανακαλύψεις τη ρίζα του ‘’κακού’’». Σύμφωνα με την ειδικό, ίσως η επαγγελματική επιτυχία κάποιου άλλου να σου προκαλεί απογοήτευση, για τον λόγο ότι σου υπενθυμίζει τα δικά σου επαγγελματικά προβλήματα. «Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα που θα βελτιώσει τη ζωή σου», μας λέει η Jessica.
2. Αξιολόγησε την κατάσταση
Ήρθε η ώρα να αποφασίσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις στη ζωή σου! Είναι πολλές οι φορές που αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά ή ακόμα και υπαρξιακά. Η λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, σύμφωνα με την Jessica, είναι η ανανέωση. Εάν για παράδειγμα νιώθεις ότι οι προσωπικές σου σχέσεις περνάνε κρίση, αξιολόγησε την κατάσταση. Πάρε λίγο χρόνο, δες πού βρίσκεσαι, τι είναι αυτό που ζητάς και ποια είναι η πιθανή λύση που θα φέρει την αλλαγή και τη βελτίωση και τέλος κάνε βήματα προς αυτήν.
3. Stop the scrolling
Και αφού αναφέραμε το scrolling ως αιτία κακού, καιρός είναι να το σταματήσεις! Για να το θέσουμε πιο απλά: «Τα social media δεν είναι εχθρός μας – η μοναξιά είναι» δηλώνει η Jessica. Με το να ξοδεύεις ώρες ολόκληρες στα social media παρατηρώντας τις ζωές των «φίλων» σου, καταλήγεις να μετράς την ευτυχία σου σε σχέση με τη δικιά τους και το αποτέλεσμα είναι να τροφοδοτείς το συναίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης. «Θυμήσου ότι οι διαδικτυακοί σου φίλοι δεν γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής σου, όπως ούτε κι εσύ της δικιάς τους», εξηγεί η ειδικός. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να αναπτύσσει αρνητικά συναισθήματα ενώ κάνει scrolling στο Instagram ή στο Facebook, υιοθέτησε το παρακάτω μάντρα επειγόντως: ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΩ.
4. Ζήσε άφιλτρη!
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να παρατήσεις εντελώς τη δράση σου στα social media, αλλά να περιοριστείς στην αληθοφάνεια των πραγμάτων. Για αρχή δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου να είσαι πιο αληθινή, αρχίζοντας από την επεξεργασία των φωτογραφιών σου. Θυμήσου: όσο πιο ρεαλιστικά τόσο το καλύτερο. «Αν είμαστε πιο ανοιχτοί στο να μοιραστούμε τα μειονεκτήματά μας, όπως κάνουμε με τα πλεονεκτήματά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους να το κάνουν και έτσι δημιουργούμε πιο σημαντικές και αληθινές σχέσεις» εξηγεί η Abo. Αυτό, θα εμπνεύσει και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο και μ’ αυτό τον τρόπο να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο αυθεντικούς και στην εικονική πραγματικότητα.
5. Μείωσε τη χρήση τους
Τελευταίο και σημαντικότερο tip που μας δίνει η Jessica Abo, είναι η μείωση της χρήση των social media και η αύξηση του χρόνου που αφιερώνεις στις πραγματικές σχέσεις που έχεις με τους γύρω σου. Το πρώτο βήμα είναι να μετακινήσεις τα όλα τα εικονίδια των εφαρμογών σε ένα φάκελο, ώστε να μην είναι τόσο «εύκολο» να τα χρησιμοποιείς και να τα έχεις συνεχώς μπροστά σου. Επίσης, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών, θέσε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε και πόσο χρόνο θα σπαταλάς στη χρήση τους και απόλαυσε τη νέα σου ευτυχισμένη ζωή!
first published: Οκτ 7, 2018