Για τον «σωστό» τον φοιτητή η επιτυχία στην εξεταστική έρχεται μετά από σκληρό διάβασμα και αφοσίωση στους στόχους του. Παρακολουθεί τις διαλέξεις, παραδίδει εργασίες, μελετά με ενδιαφέρον την ύλη και φροντίζει να λύνει τις όποιες απορίες του ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένος όταν έρθει η ώρα της τελικής εξέτασης.
Επιστρέφοντας στον πραγματικό κόσμο βέβαια και τους «αληθινούς» φοιτητές, όλα τα παραπάνω συνήθως με κάποιον μαγικό τρόπο συμπυκνώνονται σε 4 ώρες διάβασμα το βράδυ πριν την εξέταση του κάθε μαθήματος!
Αν και, προφανώς, η παραπάνω δεν είναι η συνιστώμενη συνταγή επιτυχίας, σου έχουμε 5 τρόπους για να την εφαρμόσεις όσο πιο αποδοτικά μπορείς! Φτιάξε καφέ, πάρε μια βαθιά ανάσα… και ξεκινάμε!
-
Παλιά θέματα
Προσπάθησε να αφιερώσεις 15 με 20 λεπτά στο να κοιτάξεις παλαιότερα θέματα και να σημειώσεις τους όρους ή τα ερωτήματα που συναντάς συχνότερα. Πολλοί καθηγητές έχουν «αγαπημένα» θέματα και μοτίβα που με λίγο ψάξιμο μπορείς εύκολα να ανακαλύψεις.
-
Τροφή για σκέψη
Πέρα από όλη την πνευματική τροφή που σκοπεύεις να αποκτήσεις σε ένα βράδυ, καλό θα ήταν να μη παραμελήσεις και τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σου. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης πιθανόν να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τον 4ο καφέ σου με πράσινο τσάι, ένα μήλο, ή λίγη σοκολάτα που όχι μόνο θα γεμίσουν το στομάχι σου, αλλά ταυτόχρονα θα σε βοηθήσουν να μείνεις ξύπνιος και σε εγρήγορση!
-
Πιάσε στυλό
Είτε το μάθημα απαιτεί επίλυση ασκήσεων, είτε ανάπτυξη ανοιχτών απαντήσεων, το σίγουρο μυστικό για μη βρεθείς προ εκπλήξεως την ώρα της εξέτασης, είναι να έχεις προπονηθεί στο γράψιμο! Βρες τα θέματα που σου φαίνονται πιο «ύποπτα» (ναι..τα sos εννοώ!) και προσπάθησε να τα λύσεις όσες περισσότερες φορές γίνεται!
-
Κάνε ένα break
Προφανώς και θα αγχωθείς. Προφανώς και ο χρόνος δε θα είναι αρκετός για να τα μάθεις όλα. Για την ακρίβεια, μεταξύ μας, πιθανόν να μην είναι αρκετός ούτε για να αποφασίσεις τι θα κάνεις σκονάκι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι με το να διαβάσεις 8 ώρες σερί θα κερδίσεις κάτι. Δώσε στον εαυτό σου 5 λεπτά διάλειμμα κάθε 45 λεπτά, επιτρέποντας στο μυαλό σου να κάνει ένα μικρό “reboot” για να επανέλθει δριμύτερο.
-
Ο καλύτερος διαλογισμός …
Σύμφωνα με το Δαλάι Λάμα, ο καλύτερος διαλογισμός είναι… ο ύπνος! Όσο δελεαστικό και εάν είναι, απέφυγε το κλασικό «σερί» πριν από το μάθημα, που σίγουρα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύτερα να γράψεις με καθαρό μυαλό τα 2 πράγματα που διάβασες και κατανόησες πλήρως, παρά να έχεις διαβάσει 20 και να μη γράψεις τίποτα γιατί δε μπόρεσες να συγκεντρωθείς λόγω της αϋπνίας.