Όσο πας ακόμη σχολείο, παρακαλάς να ενηλικιωθείς και να φτάσει επιτέλους η μέρα που θα σβήσεις τα 18 κεράκια της τούρτας των γενεθλίων σου. Βέβαια καταλαβαίνεις πραγματικά ότι είσαι πλέον ενήλικας όταν καλείσαι να πάρεις σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον σου. Μία από αυτές και ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες αυτήν την περίοδο, είναι το αν θα μεταναστεύσουμε σε άλλη χώρα για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον ή αν θα μείνουμε εδώ να παλεύουμε με την κρίση και να προσπαθούμε για το εν δυνάμει καλύτερο. Αν βιώνεις τέτοιο δίλημμα, ακολουθούν 5 τρόποι να αποφασίσεις αν αξίζει να κάνεις αυτό το βήμα.
1. Ξέχασε τον όρο «ιδανική δουλειά»
Όταν αποφασίζεις να πας στο εξωτερικό, έχοντας στο νου σου πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσεις το όνειρο σου και να ασκήσεις το επάγγελμα που αγαπάς, πρέπει να έχεις σκεφτεί και όλες τις πιθανές παραμέτρους. Σε μία ηλικία όπου τα «θέλω» σου είναι τόσο ρευστά και μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, είναι αναγκαίο να παίρνεις μία βαθιά ανάσα και να αντιμετωπίζεις περισσότερο επιφυλακτικά πιθανότητες “μόνιμης απασχόλησης”. Είναι συχνό το λάθος των περισσότερων νέων σήμερα να μη σκέφτονται τα αρνητικά μιας απόφασης, αντιμετωπίζοντας το εξωτερικό ως τη σωτηρία για όλα τους τα προβλήματα.
2. Αποδέξου ότι θα υπάρχουν οικονομικά εμπόδια σε αυτή σου την προσπάθεια
Όλες οι σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας προϋποθέτουν και τις αντίστοιχες θυσίες. Ξέρεις πολύ καλά ότι για να πάρεις την απόφαση να φύγεις για το εξωτερικό θα πρέπει να έχεις αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για αυτό σου τον στόχο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όταν πας σε μία άλλη χώρα, η αποταμίευση σταματάει και τα προβλήματα λύνονται δια μαγείας. Το αντίθετο μάλιστα. Μένοντας μόνος σου και μακριά από την οικογένεια σου θα πρέπει να είσαι σίγουρη πως θα έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου και δε θα έρθεις ποτέ σε δύσκολη θέση ή ανασφάλεια.
3. Ξεκαθάρισε αν αυτό θα βοηθήσει την καριέρα σου
Η μετανάστευση είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο. Προφανώς, πρέπει να έχεις οργανώσει ένα πλάνο από πριν, το οποίο θα περιέχει όλες τις πιθανές δουλειές που σε ενδιαφέρουν, τους κλάδους είναι σε ανάπτυξη στη χώρα στην οποία θα εγκατασταθείς ώστε να έχεις περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Όλα αυτά αποτελούν «πλάνα καριέρας» και πρέπει να τα οργανώσεις πολύ σωστά πριν κάνεις το μεγάλο βήμα.
4. Ανακάλυψε τα πάντα για την πόλη και τη χώρα που θα ζήσεις
Εκτός από τα επαγγελματικά μας, στη ζωή υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα όπως είναι η διασκέδαση, το κλίμα και γενικότερα οι ανέσεις που έχουμε ανάγκη να απολαμβάνουμε. Για αυτό, ένα ακόμη απαραίτητο βήμα πριν κλείσεις εισιτήρια για άλλη χώρα είναι να μάθεις για όλες τις λεπτομέρειες που θα συμβάλουν στην ποιότητα ζωής σου και θα σε κάνουν ευτυχισμένη πέρα από επιτυχημένη.
5. Δώσε στον εαυτό σου επιλογές
Η μετανάστευση δεν είναι απλό ζήτημα και σίγουρα στα 18, στα 20 ή ακόμη και στα 25 σου έχεις περιθώρια «αποτυχίας». Μην περιοριστείς στην επιλογή και μελέτη μίας μόνο χώρας. Μπορείς να κάνεις μία λίστα με τις 5 χώρες – πόλεις που θεωρείς ότι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εσένα, τα πλάνα και τα όνειρα σου. Αφού κάνεις την έρευνα σου και αποφασίσεις ποια είναι η καταλληλότερη, ακολούθησε το ένστικτο σου και φυσικά… τις σημειώσεις σου!
Μην ξεχνάς πως η ζωή ξεκινά έξω από το comfort zone σου.
Δες ακόμη: 5 τρόποι να βελτιώσεις τη σχέση σου με το αφεντικό σου.