Αν ανήκεις στο ανθρώπινο είδος, τότε έχεις περάσει από το στάδιο της απόρριψης έστω και μια φορά. Απόρριψη σε διάφορα κομμάτια. Είτε αυτό είναι το κομμάτι της φιλίας, της αγάπης, της δουλειάς, είτε της κοινωνικοποίησης και της αποδοχής σου σαν άτομο, τόσο από εσένα τον ίδιο, όσο και από τον κοινωνικό σου περίγυρο. Όπως και να έχει, η απόρριψη είναι σκληρή και έχει πολλές μορφές, τις οποίες ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά.
Το σημαντικότερο όμως, δεν είναι το πόσο διαφορετικά εκλαμβάνει κανείς ένα τέτοιο θέμα, αλλά το πώς θα επιχειρήσει να διαχειριστεί τόσο την απόρριψη αυτή καθαυτή, όσο και τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό του σχετικά με αυτή.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, καταλήξαμε σε πέντε βασικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε την απόρριψη. Φυσικά, ο καθένας έχει τη δική του -ενδεχομένως δοκιμασμένη- αντιμετώπιση, αλλά ποιος ξέρει, ίσως αν αλλάξουμε κάτι στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδράμε, να αλλάξουν και τα αποτελέσματα που έχουμε.
1. Αποδοχή
Το πρώτο βήμα –μετά το σπάσιμο διαφόρων αντικειμένων (όχι εμείς, κάποιοι άλλοι)- είναι να αποδεχτείς την κατάσταση. Να προσπαθήσεις δηλαδή να δεχτείς το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν πάνε μαζί, τίποτα δεν κρατάει για πάντα και άλλα τέτοια κλισέ που όμως καταφέρνουν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα. Αν καταφέρεις να αποδεχτείς το γεγονός σαν γεγονός, χωρίς να βάζεις μπροστά τον εγωισμό, τότε έχεις διανύσει τη μισή διαδρομή και είμαστε ακόμα στο νο.1.
Ήρθε ο καιρός να δεις την απόρριψη διαφορετικά
2. Ευθύνες
Δες και εσύ που έφταιξες σε όλο αυτό. Μπορεί να έβγαζες έναν άλλο εαυτό στη σχέση σου ή στη φιλία σου, μπορεί να μην προσπάθησες αρκετά για εκείνο το όνειρο που είχες, μπορεί ακόμα, να μην το ήθελες και τόσο πολύ γι’ αυτό να μην έδωσες το 100% του εαυτού σου. Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να το δεις αντικειμενικά και να βρεις τι έκανες κι εσύ λάθος. Άλλωστε, δεν γίνεται να φταίνε μόνο οι άλλοι.
3. Ελαφρυντικά
Και προς Θεού, σταμάτα να ρίχνεις όλες τις ευθύνες σε εσένα. Μπορεί να δέχτηκες την κατάσταση, να βρήκες που έφταιξες κι εσύ και εκεί που πάμε να το σώσουμε, πέφτεις στην παγίδα της ηττοπάθειας. Δεν γίνεται να φταις μόνο εσύ, το ξαναλέω. Όλοι έχουν ίσες ευθύνες και ο καθένας παίρνει το μερίδιο του. Μην φορτώνεις όμως τον εαυτό σου με ευθύνες που πιθανόν να μην υπάρχουν ή να ανήκουν στον άλλον.
4. Αλλαγή οπτική γωνίας
Με άλλα λόγια, δες το αλλιώς. Και τι έγινε που κάποια πράγματα δεν πάνε μαζί ή που δεν μας δέχονται όλοι; Τίποτα δεν έγινε. Μπορεί τελικά και να μην ήταν τόσο αρνητικό αυτό που συνέβη. Κάποιος λόγος θα υπήρχε. Αν δεν τον γνωρίζεις, τότε προσπάθησε να τον βρεις. Γιατί στο κάτω κάτω, μπορεί μια τωρινή απόρριψη να σου βγει σε κάλο. Κάθε εμπόδιο για καλό, που λένε.
5. Νέα αρχή
Δεν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα –μετά τα 4 προηγούμενα βήματα- να προχωρήσεις σιγά σιγά; Να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα πιο θετικά και να συνειδητοποιήσεις πώς όσο η ζωή προχωράει, οφείλουμε να προχωράμε κι εμείς μαζί της.
Τέλος, το συμπέρασμα που βγαίνει από τέτοιου είδους καταστάσεις, είναι ότι η ζωή συνεχίζεται. Όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε, σε όσες λακκούβες και αν πέσουμε, πάντα θα καταφέρνουμε να ορθοποδούμε. Και θυμήσου, είναι μια κακή μέρα, όχι μια κακή ζωή.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Συντάκτρια ξεχωρίζει την αδιαφορία από την απόρριψη