Με την πανδημία έχουμε συνηθίσει την (άκρως) περιορισμένη φυσική επαφή. Επομένως, ο καθένας και η καθεμία προσπαθεί να βρίσκει διαφορετικούς τρόπους ώστε να μεταφέρει τις προθέσεις του. Μερικοί χρησιμοποιούν τα ηχητικά μηνύματα έτσι ώστε να προσθέτουν έναν πιο προσωπικό τόνο σχετικά με το απρόσωπο γραπτό μήνυμα και άλλοι προτιμούν ένα σύντομο video call. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει κάποιος και στην τηλεφωνική συνέντευξη, η οποία έχει γίνει η νέα νόρμα.
Στη δια ζώσης συνέντευξη μπορεί να έδινες έμφαση στη γλώσσα του σώματος για να κάνεις εντύπωση. Ωστόσο, η τηλεφωνική συνέντευξη, στην οποία δε σε βλέπει ο άλλος, σου προσθέτει ένα επιπλέον εμπόδιο. Γι’ αυτό, το πώς τελειώνεις ή κλείνεις το τηλεφώνημα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρει ο εργοδότης. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μάθεις να κλείνεις καλύτερα μια συνέντευξη.
Ανακεφαλαίωσε την εμπειρία σου
Είναι σημαντικό κάθε φορά που τελειώνεις μια συνέντευξη να ευχαριστείς τον εργοδότη για τον χρόνο που διέθεσε. Ωστόσο, έχεις τη δυνατότητα να επαναλάβεις και το λόγο για τον οποίο πιστεύεις ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά. Έτσι, ο εργοδότης ακόμη και αν έχει πολλές συνεντεύξεις μετά από εσένα μπορεί να θυμάται πιο εύκολα τα θετικά σου στοιχεία και την εμπειρία που διαθέτεις.
Ρώτα για τα επόμενα στάδια
Προκειμένου να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση εργασίας, χρειάζεται να δείξεις ότι περιμένεις και θέλεις να μάθεις τι θα ακολουθήσει. Γι’ αυτό, αφού ευχαριστήσεις τον εργοδότη για τον χρόνο του, ρώτα ποια είναι τα επόμενα βήματα, τι χρειάζεται να κάνω από εδώ και πέρα, ή πότε να περιμένω να μάθω νέα σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο εργοδότης θα καταλάβει ότι πραγματικά σε ενδιαφέρει η θέση.
Δείξε τον ενθουσιασμό σου
Αν πιστεύεις ότι αυτός ο ρόλος είναι πραγματικά για εσένα δείξε το τελειώνοντας τη συζήτηση. Επανάλαβε για ποιον λόγο είσαι η κατάλληλη για τη δουλειά και γιατί θα επωφεληθούν οι άλλοι από την πρόσληψή σου. Οι εργοδότες θα σε ρωτήσουν και στην αρχή γιατί πιστεύεις ότι είσαι η κατάλληλη για τη δουλειά αυτή, αλλά είναι σημαντικό να το αναφέρεις και στο τέλος. Επίσης, μη διστάσεις να χαμογελάς. Όταν χαμογελάμε, ο ενθουσιασμός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον άλλον.
Ρώτα αν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες
Συχνά, υπάρχει η αίσθηση ότι μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι σχετικά σύντομη. Όταν ρωτήσεις λοιπόν αν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, μπορεί η συζήτηση να ξαναρχίσει. Επίσης, αυτός είναι ένας τρόπος να δείξεις ξανά το ενδιαφέρον και την προθυμία σου για τη δουλειά.
Μετάφερε τις τελευταίες σου σκέψεις
Αν νομίζεις ότι δεν είχες αρκετό χρόνο για να υπογραμμίσεις τα προτερήματα, τις δεξιότητές σου, ή ό,τι άλλο πιστεύεις ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο εργοδότης, τώρα είναι η ώρα για να τα αναφέρεις. Επίσης, τώρα μπορείς να προσθέσεις ό,τι δεν είχες την ευκαιρία να πεις νωρίτερα.
Την ώρα που κλείνεις τη συζήτηση θυμήσου να είσαι όσο πιο συγκεκριμένη, θετική, αισιόδοξη και χαμογελαστή. Αν θυμάται ένα πράγμα ο εργοδότης από τη τηλεφωνική συνέντευξη ίσως να είναι και το πως τελειώσατε τη συζήτηση. Γι’ αυτό, κάνε εξάσκηση ακόμη και στο πως θα κλείσεις έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένη για την επόμενη επιτυχημένη τηλεφωνική συνέντευξη.