Αυτή την περίοδο είναι η ευκαιρία να ξεσκονίσεις παλιά σου βιβλία. Τα βιβλία που είχες στην παιδική σου ηλικία ή άκουγες από μικρός να μιλούν οι γύρω σου για το πόσο σπουδαία είναι, είναι ένα είδος κληρονομιάς. Ακόμη και να τα έχεις διαβάσει πολλές φορές, αξίζει να τους δώσεις ξανά μια ευκαιρία καθώς πλέον, θα μπορέσεις να τα ανακαλύψεις από τη αρχή μέσα από την οπτική του ενήλικα. Η νοσταλγία αλλά και η συνειδητοποίηση των μηνυμάτων που μπορεί να μην κατανοούσες απόλυτα oύσα μικρότερη, θα σου δώσουν νέα μηνύματα και ηθικά διδάγματα.

Μικρός Πρίγκιπας – Antoine de Saint-Exupéry

Εκδόσεις Διόπτρα

Το έργο του Γάλλου συγγραφέα, έχει μεταφραστεί σε πάνω από τριακόσιες γλώσσες στον κόσμο, επηρεάζοντας μικρούς και μεγάλους. Αποτελεί ένα βιβλίο διαχρονικό, που μέσα από τη φαντασία και τον παραλληλισμό με τη δύσκαμπτη κοινωνία μέσα από ποικίλους χαρακτήρες, σου «φωνάζει» να μην σταματήσεις να ονειρεύεσαι. Να «αγκαλιάζεις» εσένα και όσους έχεις στη ζωή σου. Χωρίς να ξεχνάς πως όταν έρθει η ώρα πρέπει να τους αφήσεις να ανοίξουν τα φτερά τους. Ο Μικρός Πρίγκιπας δεν έχει ηλικία, όπως και τα όνειρα σου.

Το καπλάνι της βιτρίνας – Άλκη Ζέη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Γραμμένο από μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες πεζογράφους και συγγραφείς, το μυθιστόρημα αυτό είναι αυτοβιογραφικό. Πρωταγωνίστριες είναι δύο μικρά κορίτσια στη Σάμο του 1936, όπου γαλουχούνται με ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας από τον παππού τους. Το καπλάνι είναι μία βαλσαμωμένη τίγρη -όπως το έλεγαν στο νησί- που δεσπόζει στη βιτρίνα του σαλονιού τους αποτελεί κομβικό σημείο καθώς μέσα από αυτό ξετυλίγονται ιστορίες που τους αφηγείται ο ξάδερφος τους Νίκος από την Αθήνα, αποτελώντας παράλληλα και μέσο επικοινωνίας τους.

Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον – Ρίτσαρντ Μπαχ

Μία αλληγορική ιστορία, με πρωταγωνιστή έναν γλάρο που μιλά. Πολύ περισσότερο όμως, μιλά για εκείνο τον γλάρο που προσπαθεί να ξεχωρίσει από το εκάστοτε σμήνος που τον περιβάλλει, αναζητώντας το δρόμο για την εσωτερική του εξέλιξη και γαλήνη. Είναι ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να «πετάξεις» μακριά από τα στερεότυπα και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, τα πιστεύω σου αλλά και το δικό σου προσωπικό μονοπάτι. Χωρίς να περιμένεις την επιβεβαίωση της περιφρονητικής κοινωνίας.

Τα ψάθινα καπέλα – Μαργαρίτα Λυμπεράκη

Αλφειός

Ένα μυθιστόρημα, μεταπολεμικής λογοτεχνίας, που λαμβάνει χώρα στην Κηφισιά. Κεντρικές ηρωίδες τρία κορίτσια, που περνούν από τη νεανικότητα στην ωρίμανση μέσα από την αφήγηση τριών καλοκαιριών, από τη μία από αυτές, την Κατερίνα, την πιο ανεξάρτητη και διψασμένη για τη συγγραφική τέχνη. Εκτός από τις αναφορές στη νεανική αγάπη και αναζήτηση της ελευθερίας, θίγονται, έμμεσα, θέματα κοινωνικοοικονομικά αλλά και πολιτικά, δεδομένου ότι γράφεται τη δεκαετία του ’30 αλλά εκδίδεται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα έργο που αξίζει την προσοχή σου.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ – Άννα Φρανκ

Ianos

Αυτό το ημερολόγιο-αριστούργημα το είχες κρυμμένο στη βιβλιοθήκη σου. Συγγραφέας του είναι η 13-χρονη Άννα Φρανκ. Μέσα από αυτό παρουσιάζει την αυτοβιογραφία της την εποχή της κυριαρχίας του φασισμού. Η ίδια, η οικογένεια της και οικογενειακοί τους φίλοι, ζούσαν σε μία μυστική καταπακτή για δυο χρόνια στο Άμστερνταμ. Σκιαγραφεί τα συναισθήματα της, την άρνηση της να συμβιβαστεί σε ορισμένα πράγματα της εποχής. Αλλά και την αναγκαστική τελικά υποχώρηση σε αυτά, προκειμένου να γλυτώσουν από τους Ναζί. Μιλά για τις απαγορεύσεις, το πώς κρύβονταν για να μην τους συλλάβουν αλλά και όλα τα ανάμεικτα συναισθήματα που μπορεί να έχει μία έφηβη κατά τη διάρκεια αυτού του βιώματος.

featured image: Darling Magazine