Υπάρχουν κάποια βιβλία που γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια και οι συγγραφείς τους κατάφεραν να φτάσουν πολύ κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Τόσο κοντά που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι δεν κρατούσαν μία κρυστάλλινη μπάλα όσο τα έγραφαν.
Όπως μας έμαθαν στο σχολείο, ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει σε άλλα μέρη και σε άλλες εποχές. Είτε ένα βιβλίο αναφέρεται στο παρελθόν είτε στο παρόν είτε στο μέλλον οι συγγραφείς ζωγραφίζουν τις δικές τους κοινωνίες. Με τους δικούς τους κανόνες, ανατροπές και τεχνολογίες, με τις δικές τους κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Κάποιοι συγγραφείς προέβλεψαν στα βιβλία τους πολλά γεγονότα για τις εποχές που ακολούθησαν.
Παρακάτω θα βρεις μία λίστα από τα 5 βιβλία που προέβλεψαν το μέλλον.
1. 1984
Το δυστοπικό μυθιστόρημα του George Orwell, που έχει γυριστεί και σε ταινία, προέβλεψε πολλές όψεις του μέλλοντος. Παρόλο που δημοσιεύτηκε μόλις το 1949, ο Orwell έγραψε για πολλές εξελίξεις στην τεχνολογία που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα.
Το “Telescreen” είναι μία μεγάλη τηλεόραση που τη χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Αυτή η οθόνη αναγνωρίζει ένα άτομο με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και τους χτύπους της καρδιάς του.
Ο όρος “Big Brother” προέρχεται από το βιβλίο και αναφέρεται στην κατάχρηση της κυβερνητικής εξουσίας.
Το “Versificator” είναι μία μηχανή που μπορεί να παράγει αυτόματα μουσική και λογοτεχνία που μας θυμίζει πολύ την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σήμερα.
2. Η Μηχανή Σταματά
Στο βιβλίο του E. M. Forster που κυκλοφόρησε το 1909, ο συγγραφέας έπλασε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι μέσα στα δωμάτιά τους. Όλοι εργάζονται από μακριά και επικοινωνούν μεταξύ τους αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Τελικά, τους πιάνει φοβία να βγουν από τα δωμάτιά τους ή να συναντηθούν με άλλους ανθρώπους.
Αυτός ο κόσμος που δημιούργησε ο Forster δεν διαφέρει πολύ την πραγματικότητα του σήμερα. Το βιβλίο του δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφητικό καθώς γράφτηκε σε μία εποχή όπου δεν είχαν εφευρεθεί τα social media, ούτε το ίντερνετ, ούτε καν η τηλεόραση.
3. Φαρενάιτ 451
Όταν το βιβλίο του Ray Bradbury έφτασε στα βιβλιοπωλεία, το 1953, η τηλεόραση ήταν ήδη ένα δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας στην Αμερική. Τότε, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα υπήρχαν μόνο κωμωδίες, ταινίες μυστηρίου, ειδήσεις και διάφορες εκπομπές.
Ο Bradbury παρουσίασε έναν κόσμο που μοιάζει ιδιαίτερα με τα σημερινά reality shows. Έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι προτιμούσαν να βλέπουν τηλεόραση παρά να βρίσκονται με τους φίλους τους.
4. Θαυμαστός καινούριος κόσμος
O Aldous Huxley έγραψε το 1931 ένα βιβλίο με τίτλο εμπνευσμένο από την “Τρικυμία” του Σαίξπηρ (Brave New World). Ο Huxley αναφέρεται στο Νέο Κόσμο, την Αμερική, το εργαστήρι για την κοινωνία του μέλλοντος.
Όλα είναι τυποποιημένα, ακόμα και το ανθρώπινο συναίσθημα. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το τί επικρατεί γύρω τους και παραμένουν παθητικοί. Η πολιτική παρομοιάζεται με θέατρο. Οι άνθρωποι ζουν σε μία δυστοπία, γεμάτη ευημερία, ασφάλεια μα και ανελευθερία. Σας θυμίζει κάτι;
5. Foundation: Η Τριλογία
Στην τριλογία που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Isaac Asimov έγραψε για μία επιστήμη με την οποία μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον, βάσει των trends στην συμπεριφορά των καταναλωτών (psychohistory).
Ο συγγραφέας κατάφερε να προφητεύσει τις έρευνες και τις στατιστικές οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για την μέτρηση και πρόβλεψη των πάντων. Από τις προτιμήσεις ψήφου μέχρι τον αντίκτυπο του COVID-19.
Το περίφημο αυτό έπος ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ως σειρά από την Apple TV το 2021.