Γνωρίζεις πολύ καλά πως ο τόνος εκτός από πολύ νόστιμος έχει και εξαιρετικά οφέλη για την υγεία σου. Αρχικά είναι μια καλή πηγή νιασίνης, βιταμινών A, Β12, D και φωσφόρου. Επίσης, σου προσφέρει βιταμίνη Β, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των οστών σου.
Και εάν δεν ξέρεις πώς να εντάξεις τον τόνο στη διατροφή σου εδώ θα δεις τις πέντε πιο υγιεινές προτάσεις.
Ομελέτα με τόνο
Υλικά:
- 4 αβγά
- 1 τόνο σε κονσέρβα Geisha
- 150 γραμμάρια σκληρό τυρί της αρεσκείας σου
- 1 μικρό κρεμμύδι
- μισή πιπεριά κόκκινη
- 1 φλιτζάνι ανάμικτα λαχανικά (προαιρετικά)
- λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζέστανε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σόταρε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Πρόσθεσε τα ανάμικτα λαχανικά και σόταρε για λίγο ακόμη. Στο τέλος πρόσθεσε τον τόνο και βγάλε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας. Ρίξε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο. Χτύπα τα αβγά σε ένα μπολ. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αυγά. Όταν ροδίσει η ομελέτα ρίξε το μείγμα του τόνου που έχεις στο πιάτο. Στο τέλος, βάλε την ομελέτα σε μια μεγάλη πιατέλα και πασπάλισε με τριμμένο τυρί.
Ζυμαρικά με τόνο
Υλικά:
- 250 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας σου (φιογκάκια, πένες, βίδες)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγη κάππαρη (προαιρετικά)
- 1 τόνο σε κονσέρβα Geisha
- 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
- λίγη ζάχαρη κρυσταλλική
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπέρι
- άνηθο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει βάλε το αλάτι και τα ζυμαρικά σου και βράσε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάλε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο. Εάν χρησιμοποιήσεις κάππαρη, βάλε την τώρα στο τηγάνι. Σόταρε για 2 λεπτά, και αφαίρεσέ την από το τηγάνι. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάλε λίγη ζάχαρη και άσε για 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Πρόσθεσε τον τόνο και σόταρε μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια βάλε πιπέρι, και την ντομάτα κονκασέ. Ανακάτεψε με μία κουτάλα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Μετάφερε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο τηγάνι και πρόσθεσε και μια κουταλιά νερό από την κατσαρόλα. Αφαίρεσε από το μάτι της κουζίνας και σέρβιρε με τον άνηθο, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Club sandwich με τονοσαλάτα
Υλικά:
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό Geisha
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 8 φέτες ψωμί για τοστ
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τον τόνο με τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθέτησε τέσσερις φέτες ψωμί για τοστ σε ένα πιάτο, βάλε από ένα φύλλο βασιλικού και μοίρασε ίσα το μείγμα του τόνου. Κάλυψε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού. Κόψε σε μεγάλα τρίγωνα και σέρβιρε αμέσως.
Αλμυρό κέικ με τόνο
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι Geisha
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 4 αυγά
- 160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1¼ του φλιτζανιού γάλα
- 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί της αρεσκείας σου
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σόταρε την κονσέρβα τόνου μαζί με 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο. Μόλις ο τόνος ροδίσει ελαφρώς, ρίξε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ανακάτεψε καλά και άδειασε το μείγμα σε ένα μεγάλο πιάτο στο οποίο θα έχεις βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ χτύπα με το μίξερ τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν, και ρίξε σιγά σιγά το αλεύρι. Ανακάτεψε πολύ καλά και ρίξε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και το γάλα. Χτύπα καλά, ρίξε το τριμμένο τυρί, το μείγμα του σοταρισμένου τόνου, τα ψιλοκομμένα φύλλα του δυόσμου, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και άδειασε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Ψήσε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Δροσερή λαχανοσαλάτα με τόνο
Υλικά:
- 1/2 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 κονσέρβες τόνο Geisha σε νερό
- λίγο σέλερι ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- χυμός από ένα λεμόνι
- 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ τον τόνο, το σέλερι, το κρεμμύδι και το λάχανο. Ανακάτεψε τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μαγιονέζα και το γιαούρτι. Περίχυσε τη σαλάτα σου με αυτή τη σος. Στο τέλος βάζεις αλάτι και πιπέρι.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σαλάτα με τόνο Geisha και μαύρο ρύζι