Πίστη, αγάπη, ελπίδα του Ödön von Horváth

Akyllas_Karazisis_Pisti_Agapi_Elpida_savoir ville

Υπάρχει ανθρωπιά στα χρόνια της κρίσης; Δεν έχουμε δικαίωμα να απελπιζόμαστε. Χωρίς πίστη, αγάπη, ελπίδα, λογικά δεν υπάρχει ζωή. Αυτά είναι αλληλένδετα. Το συγκλονιστικά καίριο έργο του γερμανόφωνου Αυστρο-ούγγρου συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ, γραμμένο το 1932, περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν κόσμο αποξένωσης σε μια προ-φασιστική κοινωνία άγριου καπιταλισμού, όπου κυριαρχούν ο κυνισμός και το ατομικό οικονομικό συμφέρον. Ο Ακύλλας Καραζήσης, στην πρώτη του σκηνοθεσία στη Στέγη, καταπιάνεται με ένα έργο που θέτει το επείγον ζήτημα της διατήρησης του ανθρωπισμού σε καιρούς θηριώδεις. Συνοδοιπόροι του στον ανησυχητικά σύγχρονο κόσμο του Χόρβατ είναι οι Γιώργος Γλάστρας, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και ο Κορνήλιος Σελαμσής στη μουσική σύνθεση και τη ζωντανή ερμηνεία στη σκηνή. Από 17 έως 3 Ιανουαρίου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Οικογένεια Τσέντσι

tsentsi-savoir ville

Ρώμη, 1599. Ο Κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άντρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Είρωνας και σκωπτικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Λέγεται, πως οι φρίκες του δεν έχουν προηγούμενο και πως οι ορέξεις του, παρά την ηλικία του, δεν γνώρισαν ακόμη το μέτρο. Με αφορμή μία αντιπαράθεσή του με την εξουσία, σχεδιάζει το ανομολόγητο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του. Η ατιμασμένη Βεατρίκη, είναι η μόνη σε ολόκληρη τη Ρώμη που έχει το θάρρος να τον εκδικηθεί για τα ανομήματά του. Η εξουσία, όμως, είναι μια δύναμη χωρίς δικαιοσύνη και επιστρέφεται σ’ όποιον την πολεμά.
 Το ικρίωμα που την περιμένει είναι ζεστό. Και η ιστορία είναι πραγματική.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη Παράταση Παραστάσεων έως την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17

Athina_Xatziesmer-savoirville

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και, αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, με όχημα την ιστορία της Αθηνάς, συμπράττουν και συνομιλούν με το νέο άνθρωπο εκείνης της εποχής, ερευνώντας τις συνθήκες και το ήθος που οδηγούν στην αντίσταση και την επανάσταση.

Ένα κείμενο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου. Με την Ηλιάνα Μαυρομάτη & τον Ισίδωρο Πάτερο στη μουσική.

Παρασκευή στις 8:15 μμ Σάββατο στις 7:00 και 9:30 μμ & Κυριακή στις 7:00 μμ στο Θέατρο Επί κολωνώ.   ΔΕΥΤΕΡΟΤΡΙΤΑ Το δέντρο του Οιδίποδα 

to dentro tou oidipoda-savoir ville

Έξι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ’ την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου.

Από κλαδί σε κλαδί ταξιδεύουν μέσα και πέρα από τον μύθο της καταραμένης γενιάς των Λαβδακιδών σε μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές χοϊκές αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες.

Ένας 6μελης χορός σε μια αρχέγονη μοναξιά, σ’ έναν ου-τόπο, σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε σ’ αυτήν την ίδια τη θεατρική αίθουσα Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Ιδέα (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) και ο θίασος (Μαρίνα Αργυρίδου, Εκτορας Λίατσος, Γιωργος Βουρδαμής – Μαυρογεννης, Νεφελη Μαρκακη).

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.οο στο Θέατρο Θησείον (πληροφορίες-εισιτήρια).

Η Ωραία του Πέραν

ioraiatouperan-savoir ville

Η Ωραία του Πέραν, ένα ρομάντζο τόσο κλισέ, που αυτό κάτι λέει! Η Ωραία του Πέραν, το ερωτικό ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδοπούλου, γράφτηκε το 1920, έγινε σύντομα μπεστ σέλλερ και αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων. Η ερωτική ιστορία του Αιμίλιου και της Ερμιόνης, που αγαπήθηκε τότε από χιλιάδες ζευγάρια, ξαναζεί σε μια παράσταση που υπερασπίζεται με πάθος τo «μαύρο» ρομαντισμό της εποχής της. Ο ανεκπλήρωτος και μοιραίος έρωτας των δύο νέων έρχεται από τα στενά του Βοσπόρου και τα προάστια της Κωνσταντινούπολης να συναντήσει τους δύο ηθοποιούς που θα ζωντανέψουν ξανά την ιστορία που συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Αντιγόνη Φρυδά, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

& 1 κωμωδία για όσους τις αγαπάνε!

Για Όνομα…

gia-onoma-savoir ville

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Αλίκη από τον Οκτώβριο έρχεται η απολαυστική σύγχρονη κωμωδία των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patellière Για Όνομα… σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης, σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταλαντούχοι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνης Λουδάρος.

Το έργο ξεκινά με τον Βικτόρ (Φάνης Μουρατίδης) να περιμένει το πρώτο του παιδί. Η αδερφή του Ελιζαμπέτ (Βίκυ Σταυροπούλου) και ο άντρας της Πιέρ (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) τον καλούν στο σπίτι τους για δείπνο μαζί με τη σύζυγό του Άννα (Μαρία Κωνσταντάκη) και τον παιδικό τους φίλο Κλοντ (Αντώνης Λουδάρος). Κι ενώ περιμένουν την ως συνήθως αργοπορημένη Άννα και κουβεντιάζουν στη σκηνή περί ανέμων και υδάτων, κάποια στιγμή η κουβέντα στρέφεται γύρω από το μωρό και ο Βικτόρ τους αποκαλύπτει ότι είναι αγόρι! Όταν τον ρωτούν ποιό όνομα έχει διαλέξει για να δώσει στο παιδί, η απάντησή του θα αναστατώσει τον θίασο και θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που θα φέρουν το απόλυτο χάος στο θέατρο! Μυστικά που ήταν καλά κρυμμένα για χρόνια αποκαλύπτονται!

Στο Θέατρο Αλίκη (πληροφορίες-εισιτήρια).