Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι απόλυτα. Η ιδέα του κανόνα είναι ένα ψέμα. Έτσι, το “ας μείνουμε φίλοι” δεν είναι πάντα μια ατάκα από αυτές που λέμε απλά… για να τις πούμε. Κάποιες φορές, λέγεται ειλικρινά και με αγάπη. Αλλά αγάπη από εκείνες τις μη ξεκάθαρες. Αν θέλεις να επενδύσεις σε αυτή την ιδιότυπη φιλία – τη φιλία με τον πρώην σύντροφο σου – πρέπει να δεις τα πράγματα με ωμότητα χωρίς να εθελοτυφλείς ή να βάζεις σκέψεις κάτω από το χαλάκι. Ως γνωστόν, όταν κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλάκι – έρχονται έτσι τα πράγματα – που πέφτουμε πάνω τους και αναγκαζόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε την πιο ακατάλληλη στιγμή.
Είναι απολύτως λογικό το να θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο με τον οποίο δέθηκες, μοιράστηκες και εξελίχθηκες. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να αποδεχθείς και να αντιμετωπίσεις.
Το να γίνεσαι φίλη με έναν πρώην είναι μια διαδικασία
Μετά από ένα χωρισμό, είναι απαραίτητη μια περίοδος “πένθους“. Ένα διάστημα δηλαδή, κατά το οποίο δεν έχεις καμία επαφή με τον πρώην σύντροφο σου. Αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο ώστε να “κάτσει” το πολύ δράμα, τα νεύρα, τα ποιος φταίει και όλα αυτά που σας χωρίζουν. Λες και δεν είστε αρκετά χωρισμένοι ήδη.
Ίσως να μη θέλει να συζητάει τα ερωτικά του μαζί σου
Τουλάχιστον στην αρχή. Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο το να συζητάς για τη σεξουαλική σου ζωή ή το να μοιράζεσαι συναισθηματικές λεπτομέρειες με κάποιον με τον οποίο ήσουν ερωτευμένος. Τα πράγματα – και εδώ – χρειάζονται το χρόνο τους. Μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να νιώθετε τόσο άνετα ο ένας με τον άλλο που να βγάζετε παρέα τα top5 των χειρότερων ραντεβού σας. Μέχρι τότε όμως, δε χρειάζεται να πιέζεσαι να ακούς λεπτομέρειες που σε κάνουν να νιώθεις περίεργα ούτε και να αναγκάζεις τον άλλο να μοιραστεί μαζί σου πράγματα απλά και μόνο για να αποδείξεις – στον εαυτό σου κυρίως – ότι τον έχεις ξεπεράσει.
Οι φίλοι σου δε θα είναι και πολύ χαρούμενοι με αυτό
Θα τη φας την κριτική σου, δεν το συζητώ. Φίλοι σου είναι και ως καλοί φίλοι οφείλουν να φρικάρουν με “αυτή την τρέλα που σε έπιασε“. Στην τελική μέχρι χθες για αυτούς ήταν το αγόρι σου. Δεν είναι εύκολο να δεχτούν αυτή την αλλαγή ρόλων τόσο εύκολα. Αλλά θα μου πεις, εδώ τη δέχτηκες εσύ…
Η νυν του θα σε υποπτεύεται
Η πρώην του φίλου σου είναι μια έννοια. Είναι ιδέα. Και αυτό το μίσος προς αυτή την “ιδέα” σου είναι σίγουρα γνώριμο. Για την καινούρια κοπέλα του πρώην συντρόφου σου αυτή η πρώην είσαι εσύ. Σίγουρα σκέφτεται ότι μάλλον συνεχίζεις να γουστάρεις το αγόρι της και εντάξει, μάλλον σε μισεί. Αυτό εσύ δεν μπορείς να το αλλάξεις, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι διακριτική, να σέβεσαι τους χρόνους τους και τη σχέση τους και να την αντιμετωπίζεις φιλικά. Δε θα κερδίσεις τίποτα – μόνο να χάσεις έχεις – με το να δικαιώσεις αυτή της την υποψία.
Δεν είσαι πια η πρώτη του προτεραιότητα
Υπήρξατε εραστές και τώρα γίνατε φίλοι. Αυτό σημαίνει ότι η θέση της ερωμένης έχει μείνει ανοιχτή για κάποια άλλη και αυτή η άλλη θα βρεθεί. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα τα παρατάει όλα στη μέση για να βρεθεί μαζί σου. Για να σου το κάνω πιο σαφές: αυτή τη φάση που η κολλητή σου βρίσκει γκόμενο και τη χάνετε για ένα μήνα, θα τη ζήσεις και με τον “καινούριο” σου φίλο. Περισσότερες από μια φορές.
Θα πρέπει να θέσετε κάποια όρια
Νέοι κανόνες και όρια είναι απαραίτητα σε αυτή την καινούρια σχέση που προσπαθείτε να χτίσετε. Στην προσπάθεια που κάνετε για να μην αλλάξουν πολλά, αλλάζουν όλα. Από το πώς χαιρετιέστε όταν βρίσκεστε και το αν μπορείτε να πηγαίνετε ο ένας στο σπίτι του άλλου χωρίς απροειδοποίητα μέχρι το αν είναι εντάξει το να γδύνεσαι μπροστά του όσο περιμένει να ετοιμαστείς για να πάτε για ποτό. Κάποτε μπορεί να είχατε την απόλυτη οικειότητα, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.