Το να διατηρείσαι σε φόρμα προϋποθέτει εκτός από το να γυμνάζεσαι και το να ακολουθείς ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Για να μην σπαταλάς, λοιπόν, άσκοπα τις ώρες σου στην κουζίνα και συνάμα για να μπορέσεις να πετύχεις το fit αποτέλεσμα που αποζητάς σου παρουσιάζουμε 6 υγιεινά cooking hacks που πρέπει να ξέρεις!
Βάλε την ποδιά σου και τήρησέ τα κατά γράμμα…
1. Μαρίναρε τις πρωτεΐνες σου
Επιχείρησε να μαρινάρεις το κοτόπουλο, το ψάρι ή όποιο άλλο είδος κρέατος προτιμάς, πριν το βάλεις για ψήσιμο. Με αυτό τον τρόπο επιλέγεις μία πιο υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος, με λιγότερες θερμίδες, καθώς αποφεύγεις το τηγάνισμα. Παράλληλα, μία επιστημονική έρευνα επισημαίνει πως μια μαρινάδα πλούσια σε μπαχαρικά βοηθάει στη μείωση των ετεροκυκλικών αμινών, δηλαδή καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
2. Κάνε τα λαχανικά σύμμαχό σου
Η πιο συχνή τροφή που συναντάς σε προγράμματα διατροφής είναι τα λαχανικά κι όχι αδίκως. Έχουν τόσα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα τόσες λίγες θερμίδες που αξίζει να τα συμπεριλάβεις στα γεύματά σου. Αντικατάστησε την κρέμα γάλακτος ή γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα με ένα φλιτζάνι φασόλια τα όποια θα έχεις χτυπήσει στο μπλέντερ ώστε να πάρουν μια μοναδική βελούδινη υφή. Άλλη μία λύση είναι να φτιάξεις σούπες ή κρέμες από διάφορα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο ή το καρότο.
3. Πειραματίσου με διάφορα βότανα
Είμαι σίγουρη πως πριν αποφασίσεις να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής η μόνη σχέση που είχες με τα βότανα ήταν το να τοποθετείς λίγη μέντα στο κοκτέιλ σου τα βράδια του καλοκαιριού. Καλό θα ήταν όμως να προσπαθήσεις να τα βάζεις στο πιάτο σου, ώστε αφενός να βελτιώσεις τη γεύση του φαγητού σου, αφετέρου να επωφεληθείς από τα διάφορα φυτοχημικά που περιέχουν. Αγόρασε μερικές γλάστρες με βασιλικό ή μέντα και κάθε φορά που θα μαγειρεύεις ρίξε μία μικρή ποσότητα από αυτά στην κατσαρόλα σου. Θα δεις πόσο διαφορετικό θα γίνει το γεύμα σου.
4. Επιχείρησε το έξυπνο τηγάνισμα
Το τηγάνισμα είναι το πιο tricky κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Αν δεις ότι ο πάτος του τηγανιού σου στεγνώνει και τα λαχανικά σου ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει εκεί αρχίζουν να κολλούν μεταξύ τους, τότε αντί να προσθέσεις ελαιόλαδο ή βούτυρο, ρίξε μία κούπα ζεστό νερό. Αυτό το hack μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά σου υπόσχομαι πως είναι καθοριστικής σημασίας για το σώμα και τη διατροφή σου.
5. «Κόλλησε» παντού το κουνουπίδι
Μμμ… ίσως να μην ταιριάζει με τα γλυκά, αλλά σίγουρα μπορείς να το συμπεριλάβεις σε όλα τα άλλα γεύματα σου. Το κουνουπίδι έχει λίγες θερμίδες κι είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά. Μπορείς, λοιπόν, να το φας είτε ως συνοδευτικό σε κάποιο γεύμα σου είτε να προτιμήσεις άλλες μεθόδους κατανάλωσης, όπως είναι οι κρέμες ή οι σούπες. Μόλις 100 γραμμάρια κουνουπιδιού και θα πεις αντίο στο φούσκωμα.
6. Χρησιμοποίησε κανέλα αντί για τη ζάχαρη
Όσο υγιεινή διατροφή κι αν κάνεις, θα έρθει κι εκείνη η στιγμή που θα θέλεις να φας κάτι γλυκό. Προτίμησε γλυκά που να αποτελούνται από ζύμες όπως είναι η μηλόπιτα ή που εμπεριέχουν διάφορα φρούτα. Αυτό που έχεις να κάνεις για να περιορίσεις και σε αυτήν την περίπτωση τις θερμίδες σου είναι να αντικαταστήσεις μία σημαντική ποσότητα ζάχαρης με κανέλα. Μην ξεχνάς πως εκτός από έντονη γεύση, η κανέλα είναι κι ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη και επίσης, πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Δες ακόμα: Τα 12 λάθη στη μαγειρική που δεν κάνει ποτέ ένας επαγγελματίας σεφ