Δεν ξέρω για σένα, εγώ πάντα αναρωτιόμουν γιατί χαιρόμαστε τόσο την αντίστροφη μέτρηση της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Μεγαλώνουμε έναν χρόνο- κυρίως- και εκτός αυτού δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας για τη νέα σεζόν. Εκτός κι αν έχουμε. Και τότε χαλάλι του και ο παραπανήσιος χρόνος. Πάρε ένα χαρτί και φτιάξε μια λίστα. Ή μάλλον άσε κάτω το χαρτί και διάβασε παρακάτω έξι συνήθειες, πράγματα, συμπεριφορές που πρέπει να αποχαιρετήσεις. Χθες.

Τοξικούς ανθρώπους και αρνητικότητα

 Ο χρόνος που πέρασε σου άφησε απορίες και τραύματα. Τα είπαμε αυτά. Μήπως όμως σου παράτησε αμανάτι και τη γνωστή φάρα ανθρώπων που η πρώτη τους κουβέντα είναι: “Δε βαριέσαι, όλα μάταια είναι” και άλλες παρεμφερείς ατάκες που σου ρίχνουν τη διάθεση και μαυρίζουν το μέσα σου. Υπάρχουν ξέρεις και ζουν ανάμεσά μας. Δεν εννοούμε να ξυπνάς το πρωί σαν μια αιθέρια ύπαρξη και να τρέχεις ανέμελα στα λιβάδια με τις πλεξούδες σου να κυματίζουν. Αλλά η αισιοδοξία και η ελπίδα μέσα σου είναι- πίστεψέ με- ό,τι πιο γοητευτικό μπορείς να έχεις στην προσωπικότητά σου. Κι αν έπεσες τι με αυτό; Σήκω. Κι αν δεν πάει τίποτα καλά, θα πάει όταν διώξεις αρνητισμό και φόβο από πάνω σου. Κάν’ το θα με θυμηθείς.

Τον ανταγωνιστικό σου εαυτό

Δεν εννοούμε με αυτό να σταματήσεις να προσπαθείς, να διεκδικείς το καλύτερο για σένα. Ο ανταγωνισμός έχει πολλές πλευρές, τις πιο θετικές που σου αποφέρουν κέρδη και εκείνες τις πιο σκοτεινές που σε κάνουν δυστυχή. Γιατί; Τα πρότυπα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, τα media σου παρουσιάζουν εξιδανικευμένες φιγούρες, τις τέλειες οικογένειες βγαλμένες από διαφήμιση του Βιτάμ και σώματα κάπως καλύτερα από τον Ερμή του Πραξιτέλη. Εντάξει. Ας τα δούμε λίγο πιο καθαρά τα πράγματα. Η ντουλάπα σου δεν χρειάζεται όλα αυτά τα οποία περιέχει μέσα, το σώμα σου έχει ανάγκη πολύ νερό και μια ισορροπημένη διατροφή- και μεταξύ μας και τις μπούρδες μια φορά στο τόσο και η ψυχή σου μόνο ανθρώπους αληθινούς που σε αγαπούν. Αυτά είναι τα τρεντς της εποχής σου και της ζωής σου. Κατάλαβέ το και σταμάτα να προσπαθείς να γίνεις κάτι που… δεν υπάρχει.

Εμμονές

Οι δύσκολες συνθήκες που έτυχαν και σου ανέτρεψαν τα σχέδια σου άφησαν εκτός των παραπάνω και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές. Ακούγεται πολύ επιστημονικό; Ωραία ας τις ονομάσουμε “κολλήματα”. Παρατήρησε καλύτερα την καθημερινότητά σου και θα βρείς πάνω από μια. Ψυχραιμία. Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί πως σε περιόδους έντονου στρες και φόβου, βγαίνουν στην επιφάνεια συνήθειες ή σκέψεις που σου δυσχεραίνουν την εξέλιξη. Η πρώτη φάση είναι να τις αναγνωρίσεις, η δεύτερη να τις αφήσεις πίσω με γρήγορες διαδικασίες. Αν πάλι επιμένουν, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να μιλήσεις: στο ημερολόγιό σου, στους ανθρώπους σου, σε έναν ειδικό.

Τη λέξη “βαριέμαι”

Μια καθηγήτριά μου μας έλεγε πως στην εποχή που ζούμε αυτή η λέξη θα έπρεπε να έχει σβηστεί από τα λεξιλόγια. Να μην ακούγεται ποτέ και για κανέναν λόγο. Εντάξει, αν με ρωτάς- υπερβολή. Φυσικά μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη μπροστά στην οθόνη με δουλειά ή διάβασμα θα την πεις, θα τη σκεφτείς, θα τη νιώσεις. Όμως! Αν πιάσεις τον εαυτό σου να την αναπαραγάγεις παραπάνω από μια στιγμή της ημέρας ή ακόμα χειρότερα επανειλημμένως, μην την αφήσεις να μπει στη ζωή σου. Δεν επιτρέπεται να έχει θέση σε αυτή. Σήκω, βάλε αθλητικά και τρέξε το τετράγωνο του σπιτιού σου 5 με 6 φορές. Θα σου φύγει μέσα σε 10 λεπτά

Τη μοναξιά

Αναμφισβήτητα ήταν μια χρονιά που η μοναξιά κυριάρχησε. Είχε την τιμητική της. Δεν μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις που βρέθηκαν σε απόσταση από τους δικούς τους λόγω του λοκντάουν. Μιλάμε, ακόμα περισσότερο και για εκείνες τις περιπτώσεις που βίωσαν μοναξιά με παρέα γύρω τους, μέσα σε μια σχέση ή σε μι οικογένεια. Αυτή είναι ίσως και η χειρότερη εκδοχή της. Αναμενόμενη όμως. Δεν θα σου το παίξω γιατρός, ούτε ξέρω πως ακριβώς αντιμετωπίζεται μια τέτοια συνθήκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ντροπή και ο άνθρωπος πάντα βρίσκει τρόπους να επιβιώσει ακόμα και στα αδιέξοδα. Μην αφήσεις τον χρόνο να περνάει και βρες τον τρόπο. Στιγμές με τον εαυτό σου ναι, όχι όμως απομόνωση σε αυτόν.

Το στρες

Τελευταίο και τυχερό  άφησα τη μαγική λέξη. Αυτή που έχει πρωταγωνιστήσει σε ζωές, άρθρα, συζητήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να την αποβάλλεις εντελώς από τη ζωή σου, ας μη γελιόμαστε. Το άγχος θα υπάρχει για πάντα σε στιγμές έντονες και απαιτητικές. Υπάρχει όμως μια παγίδα. Όταν το δικαιολογείς με κάθε ευκαιρία. Και το κάνεις, μη το αρνηθείς. Χρησιμοποιείς το σύμπαν, τη δύσκολη μέρα που πέρασε, τα κακά γονίδια και τις ορμονικές διαταραχές για να εξωραΐσεις μια κατάσταση που σε ρουφάει, σε βυθίζει και δεν βγαίνεις μετά από εκεί. Άσε το άγχος να μπαίνει από την πόρτα σου με αυστηρούς κανόνες και μετά κλείδωνέ την σφιχτά. Την πόρτα σου. Και την άμυνά σου.

featured photo: @rotundperfect