Μετά από εννέα μήνες που έχεις ένα σώμα που αλλάζει συνεχώς, συναντάς επιτέλους το μωρό σου. Ταυτόχρονα, κάνεις focus στα σώματα των διασημοτήτων στο Instagram και το πόσο γρήγορα «επανήλθαν». Ωστόσο, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Γι’ αυτό, αν θες να ενημερωθείς ρεαλιστικά για την απώλεια βάρους μετά τη γέννηση του παιδιού σου, διάβασε παρακάτω:
1. Ναι, ο θηλασμός καίει θερμίδες, αλλά δεν είναι δίαιτα
Ο θηλασμός είναι ένας καυστήρας θερμίδων. Αλλά, παρά τα όσα ισχυρίζεται κάθε skinny νέα μαμά, δεν πρέπει να τον χρησιμοποιείς, για να αδυνατίσεις πιο γρήγορα. Ως πρωταρχική, ακόμη και μοναδική πηγή διατροφής του μωρού σου, χρειάζεσαι επιπλέον 400 έως 500 θερμίδες, ώστε να διατηρήσεις τη ροή της παραγωγής γάλακτός σου.
Περίπου τα 2/3 αυτών των επιπλέον θερμίδων πρέπει να προέρχονται από σνακ και τρόφιμα που τρως. Το άλλο 1/3 καίγεται από το βάρος που απέκτησες, όταν ήσουν έγκυος. Επομένως, εάν κάνεις μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, θα χάσεις βάρος φυσικά.
Μη νομίζεις όμως ότι θα χάσεις βάρος πιο γρήγορα μειώνοντας τις θερμίδες. Η κατανάλωση λιγότερων από 1.800 θερμίδων την ημέρα εμποδίζει την παροχή γάλακτος. Συν ότι πιθανότατα θα είσαι εξαντλημένη.
2. Η «κοιλιά της μαμάς» στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη μήτρα σου
Ίσως έχεις ακούσει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις μετά τον τοκετό. Πώς είναι εκεί επειδή η μήτρα σου τεντώθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η μήτρα είναι φτιαγμένη από λείο μυ. Δεν περιέχει καθόλου λίπος. Είναι αλήθεια ότι τεντώθηκε και μεγάλωσε, για να φιλοξενήσει το μικρό σου. Όμως, έξι εβδομάδες μετά την γέννα, θα συρρικνωθεί στο κανονικό της μέγεθος – δηλαδή περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός αχλαδιού.
Έτσι, εάν έχεις ακόμα κοιλιά μια εβδομάδα, ένα μήνα, ίσως ακόμη και ένα χρόνο μετά την άφιξη του μωρού, είναι αποθηκευμένο λίπος. Το απέκτησες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το κρατάει το σώμα σου.
3. Το σχήμα του σώματος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει πόσο γρήγορα θα έχεις το παλιό σου σώμα πίσω
Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό. Το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο βάρος κερδίζεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να χάσεις. Μην το αφήνεις να ξεφύγει, λοιπόν. Η πιο συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι το βάρος θα πρέπει να πέφτει πιο γρήγορα από ό, τι σε πραγματικό χρόνο. Χρειάζεται χρόνος μετά τον τοκετό, για να επιστρέψεις στο φυσιολογικό σου βάρος.
4. Οι περισσότερες μητέρες αγωνίζονται να απαλλαγούν από τα τελευταία 10 κιλά βάρους
Ένας άλλος μύθος που ίσως έχεις ακούσει. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Μπορεί να αποδοθεί στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, στον μειωμένο μεταβολισμό και στις ορμόνες. Εβδομάδες ή μήνες αφότου έχασες μέρος του βάρους της εγκυμοσύνης, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Και όταν οι θερμίδες που λαμβάνεις αρχίζουν να ταιριάζουν με τις θερμίδες που καις, μπορεί να αντιμετωπίσεις στασιμότητα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Τα τελευταία 10 κιλά θα δυσκολευθείς περισσότερο να τα χάσεις.
5. Τα supermodels και οι διάσημοι, δεν έχουν κάποιο κρυφό μυστικό
Έχουν απλά επιπλέον κίνητρα να μειώσουν το βάρος της εγκυμοσύνης το συντομότερο δυνατό. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει να το κάνουν με ανθυγιεινό τρόπο. Με άλλα λόγια, μην βλέπεις τα εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα ως κάτι που πρέπει να μιμηθείς. Εάν περιορίσεις επιθετικά τις θερμίδες και ασκείσαι υπερβολικά, αυτό θα επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητά σου να θηλάζεις. Η πρώτη σου προτεραιότητα όμως θα πρέπει να είναι να προσφέρεις στο νεογέννητό σου με τον πιο υγιεινό τρόπο.
6. Μπορεί να χρειαστείς βοήθεια
Είσαι εξαντλημένη και προσπαθείς ακόμα να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι τώρα γονέας. Ίσως λοιπόν να μην φροντίζεις τον εαυτό σου. Ή να μη τρως, όπως θα έπρεπε. Αντί να αισθάνεσαι ένοχη – ή να υποθέσεις εσφαλμένα ότι η εμφάνισή σου δεν είναι πλέον σημαντική – συζήτησε με έναν ειδικό.
Το βάρος μετά την εγκυμοσύνη είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Το να συναντήσεις έναν διατροφολόγο ή γυμναστή είναι μια επένδυση. Θα αποφέρει κέρδος για χρόνια στην πρόληψη του διαβήτη, της υπέρτασης, της αυξημένης χοληστερόλης και πολλών άλλων σοβαρών ιατρικών παθήσεων.
Στην τελική, ο απώτερος στόχος σου θα πρέπει να είναι να αισθάνεσαι καλά και να είσαι κοντά στο παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα.