Το να είσαι ερωτευμέν@ και να ξεκινάς μία νέα σχέση σε γεμίζει κατευθείαν αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού. Ίσως πιάνεις τον εαυτό σου να ονειροπολεί και να χαζογελάει μέσα στη μέρα.
Σε αυτή τη φάση της σχέσης, η χαρά είναι σχεδόν δεδομένη. Με τον καιρό, αυτή η χαρούμενη ατμόσφαιρα μπορεί να αρχίσει να μετατρέπεται σε μια πιο συνηθισμένη αίσθηση απλής ικανοποίησης.
Αν και αυτή η αλλαγή σίγουρα δεν είναι καθόλου κακή (η πραγματική οικειότητα αναπτύσσεται σε μεταγενέστερα στάδια μιας σχέσης), δεν είναι σπάνιο να χάσεις μέρος από την κοινή χαρά που νιώθεις με τ@ σύντροφό σου. Η επαναφορά της όμως είναι το κλειδί στη διατήρηση μίας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης που θα διαρκέσει στο χρόνο.
Η αμοιβαία χαρά σε μια σχέση «χτίζει επίσης την ανθεκτικότητα ενός ζευγαριού
Εκτός από την καλλιέργεια της βαθύτερης αίσθησης οικειότητας, η θεραπεύτρια σχέσεων, Melissa Divaris Thompson, λέει ότι η αμοιβαία χαρά σε μια σχέση «χτίζει επίσης την ανθεκτικότητα ενός ζευγαριού δίνοντάς του κάτι θετικό να ανατρέξει, κάτι που τους επιτρέπει να συνεργάζονται πιο εύκολα στις δύσκολες στιγμές».
Όμως, παρά τα οφέλη της διαρκούς χαράς, δεν είναι τόσο εύκολο να συμβαδίζετε πάντα στα ίδια επίπεδα με τ@ σύντροφό σου. Η φυσική χαρά στην αρχή μιας σχέσης έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στην καινοτομία της κατάστασης. Το να εστιάσεις ξανά σε μια πτυχή τ@ συντρόφ@ σου που πάντα σου άρεσε, μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου μια στιγμή χαράς μεταξύ σας.
Πολλές από τις πρακτικές στις οποίες μπορείς να ανατρέξεις για να ζωντανέψεις τη χαρά στη σχέση σου βασίζονται στη νοοτροπία της ανάγκης για ανανέωση και ανακάλυψη των ωραίων συστατικών της σχέσης σας από την αρχή.
Παραθέτουμε 6 τρόπους που μπορείς έμπρακτα να επαναφέρεις τη χαρά στη σχέση σου με τ@ σύντροφό σου.
1. Ψάξε την προσωπική σου «δεξαμενή χαράς»
Όπως έχεις πολλές φορές ακούσει, «δεν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον αν πρώτα δε μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου», έτσι και με τη χαρά, είναι δύσκολο να προσθέσεις νότες χαράς στη σχέση σου αν πρώτα δε βρεις τι γεμίζει εσένα προσωπικά χαρά όταν το χρειάζεσαι.
Όταν και οι δύο άνθρωποι σε μια σχέση μπορούν να βιώσουν χαρά από μόνοι τους, μπορούν να εγκαταλείψουν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να είχαν για να πάρουν χαρά αποκλειστικά ο ένας από τον άλλον.
Για αυτόν το λόγο, χρειάζεται πρώτα να εστιάσεις στον εαυτό σου.
Αυτό δεν σημαίνει να αγνοήσεις τ@ σύντροφό σου, αλλά να δώσεις για λίγο προτεραιότητα στις δικές σου πρακτικές χαράς και να βρεις κάτι -είτε είναι ένα τραγούδι, μια ανάμνηση, ένας χορός ή κάτι εντελώς άλλο- που θα σε γεμίζει και θα σε χαροποιεί.
2. Βρες με τ@ σύντροφό σου μία συγκεκριμένη, επαναλαμβανόμενη κοινή εμπειρία
Ως ζευγάρι, ξεκινήστε βρίσκοντας το κοινό σας χαρούμενο «έδαφος». Αναρωτηθείτε μαζί: «Πότε αισθανθήκαμε συνδεδεμένοι, οικείοι και πιο ανάλαφροι ο ένας με τον άλλον;». Απλές συνήθειες όπως το να περπατάτε σε ένα όμορφο μέρος που σας χαλαρώνει ή να παρακολουθείτε μαζί ένα συγκεκριμένο είδος ταινιών και να το συζητάτε μετά, μπορεί να αποτελέσει την αγαπημένη σας συνήθεια που σας ευχαριστεί και τους δύο.
Μόλις καταλήξετε σε μερικές κοινές συνήθειες, επιλέξτε μαζί κάποιες από αυτές που μπορείτε να τις εντάξετε με πρόγραμμα στην εβδομαδιαία σας ατζέντα. Το να βλέπετε κάθε Κυριακή βράδυ μία κωμωδία στον καναπέ θα γίνει έτσι η αγαπημένη σας κοινή συνήθεια.
3. Μην πιέζεις τον άλλον να απολαμβάνει τα ίδια πράγματα με σένα
Μπορείς σίγουρα να προτείνεις στ@ σύντροφό σου να συμμετάσχει στο μάθημα yoga σου ή να παρακολουθήσει μια συγκεκριμένη θεατρική παράσταση μαζί σου και να περάσετε φανταστικά.
Αλλά αν ξέρεις ότι κάποιες από τις δραστηριότητες που απολαμβάνεις, δεν αρέσουν στ@ σύντροφό σου, δεν υπάρχει λόγος να τον πιέσεις να σε ακολουθήσει σ’ αυτές. Όπως δε θα ήθελες να είσαι κι εσύ μέρος κάποιων δικών τ@ ασχολιών που δε σε ευχαριστούν, έτσι κι εσύ μπορείς να κρατάς τον κοινό σας χρόνο αφοσιωμένο σε κάτι που αρέσει και στους δύο και δεν σας πιέζει.
4. Επικοινωνήστε ανοιχτά
Η έλλειψη επικοινωνίας είναι συχνά βασική αιτία πολλών χωρισμών. Έτσι είναι και συχνή αιτία έλλειψης χαράς στις σχέσεις. Το να κρύβεις πώς νιώθεις ή τι σκέφτεσαι απλώς γεννά δυσαρέσκεια, η οποία σε εμποδίζει να είστε πλήρως παρούσα και χαρούμενη στη σχέση.
Με το να επικοινωνείς ανοιχτά και να εκφράζεσαι ελεύθερα, χτίζεις οικειότητα με τ@ σύντροφό σου και θέτεις τα όριά σου. Με τον ίδιο τρόπο σέβεσαι τα όρια του άλλου και προχωράτε χωρίς μυστικά και άνισους συμβιβασμούς.
5. Σχεδιάστε ενεργά τα πράγματα μαζί
Το να οργανώνεις τη βδομάδα των κοινών διακοπών σας, ένα όμορφο τριήμερο ή μία ωραία απόδραση την Κυριακή ξέρεις πόση χαρά και ανυπομονησία μπορεί να σου προσφέρει. Προσπαθήστε μαζί να εντάξετε αυτή τη χαρά συχνότερα στην καθημερινότητα της κοινής σας ζωής, με την πιο απλή αφορμή.
Το να σχεδιάσετε μαζί το δείπνο σας για το Σάββατο στο σπίτι ή το πού θα πάτε για καφέ και βόλτα το πρωινό της Κυριακής, σίγουρα θα προσφέρει και στους δύο χαρά και ανυπομονησία μέχρι την επόμενη συνάντησή σας.
6. Βρείτε ευκαιρίες για να κάνετε «βλακείες» μαζί
Αν το γέλιο είναι η κορυφή της χαράς, η βλακεία είναι η πιο σίγουρη διαδρομή μέχρι εκεί. Γι’ αυτό μη διστάζεις να γίνεστε ανόητοι μαζί πιο συχνά. Το να χρησιμοποιείτε λέξεις που σας θυμίζουν μία κοινή αστεία εμπειρία ή να έχετε την άνεση να λέτε χαζά αστεία μεταξύ σας, επαναφέρει αμέσως το κλίμα χαράς μεταξύ σας.