Ακόμα κι αν η κοινή λογική λέει πώς οι άνθρωποι τρώνε μόνο όταν πεινάνε, ας είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν διάφοροι λόγοι να ανοίγεις το ψυγείο κάθε λίγο και λιγάκι. Είτε είναι ψυχολογικοί οι λόγοι, είτε από βαρεμάρα, είτε το αν κάνεις παρέα σε φίλους που τρώνε, τα τσιμπολογήματα που κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι μέσα στη μέρα είναι αρκετά. Για να λιγοστέψεις αυτά τα τσιμπολογήματα πρέπει να σκεφτείς δύο πράγματα: το αν όντως πεινάς και έπειτα να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για τα σνακ σου μέσα στη μέρα. 

Να φας το σνακ ή να μην το φας;

Πριν ορμήξεις στο σνακ σου, είναι σημαντικό το να προσδιορίσεις το πόσο πεινάς ή αν γενικά πεινάς. Δημιούργησε μία κλίμακα όπου το 1 είναι το ότι πεθαίνεις στην πείνα και το 10 ότι έχεις σκάσει από το φαγητό. Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι πεινάμε λόγω κούρασης, δίψας ή και άγχους. Με το να “βαθμολογείς” την πείνα σου μπορείς να καταλάβεις από που πραγματικά προέρχεται. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι το να καταλαβαίνεις πότε πραγματικά πεινάς. Και θα δεις αν τελικά θα πρέπει να φας το σνακ που έχεις ετοιμάσει. 

Κάνε το σνακ σου μία τελετουργία 

Αν αποφασίσεις ότι όντως πεινάς, τότε θα πρέπει αμέσως να κάνεις κάτι να φας! Κάνε όμως την διαδικασία παρασκευής του σνακ σου μία τελετουργία. Αυτό θα πει να απομακρύνεις οποιονδήποτε περισπασμό και να βάλεις το φαγητό σου σε ένα πιάτο ή μπολ για να το φας. 

Μην βιάζεσαι

Πολλές φορές όταν πεινάς, θα φας κάτι γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν μπορείς να καταλάβεις πότε και αν χόρτασες. Γι’ αυτόν τον λόγο και θα πρέπει να τρως τα σνακ σου μόνο όταν πραγματικά πεινάς. Έτσι, αποφεύγεις το να τρως παραπάνω από αυτό που χρειάζεσαι. Είτε είναι σνακ είτε είναι γεύμα, προσπάθησε να τρως πιο σιγά. 

Με το να τρως μεγάλες μπουκιές, δεν αφήνεις χρόνο στον εγκέφαλό σου να επεξεργαστεί την πληροφορία. 

Πήγαινε για ύπνο

Σύμφωνα με την επιστήμη, τρώμε περισσότερο (κυρίως μιλάμε για ανθυγιεινές επιλογές) όταν είμαστε άυπνοι. Υπολόγισε 7 με 8 ώρες ύπνου. Αυτό μπορείς να το πετύχεις κλείνοντας τις οθόνες του κινητού και του λάπτοπ σου 2 ώρες πριν πας για ύπνο, ώστε να αποφύγεις το μπλε φως. Προσπάθησε επίσης, να μην τρως βαριά φαγητά 3 ώρες πριν πας για ύπνο. 

Κράτα ημερολόγιο

Για κάποιος ανθρώπους είναι αρκετά βοηθητικό να καταγράφουν όσα τρώνε μέσα στη μέρα, πόσο έφαγαν και τι ώρα ακριβώς το έμαθαν. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μπεις σε ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν κάθε φορά που γυρνάς σπίτι μετά τη δουλειά τρως κουλουράκια τότε ίσως θα πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμά σου λίγη ώρα για περπάτημα. 

Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται 

Τέλος, αν υπάρχει κάποιο φαγητό που δεν μπορείς με τίποτα να αποχωριστείς τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι το να μην το βάλεις καν στο σπίτι σου. Όσο εκνευριστικό κι αν είναι στην αρχή, ειδικά αν είχες πάντα έτοιμο το αγαπημένο σου σνακ, θα πρέπει να βρεις πιο υγιεινές λύσεις. Τότε, το να μην αγοράζεις το σνακ που σ ου αρέσει θα γίνει άλλη μία συνήθεια.

http://theeverygirl.com/mindless-snacking/