Μήπως έχεις αρχίσει να απελπίζεσαι με τα οικονομικά και τα έξοδά σου; Αν ναι, τα καλά νέα είναι πως δεν είσαι μόνη σου εκεί έξω. Τα κακά νέα; Δεν είσαι μόνη σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μιλάμε για αποταμίευση, το γυναικείο φύλο δεν είναι όσο ανεξάρτητο όσο θα ήθελε να είναι. Στην πραγματικότητα, το 91% των γυναικών που βρίσκονται σε σχέση δεν παίρνουν ποτέ οικονομικές αποφάσεις μαζί με τους συντρόφους τους. Στόχος μας είναι λοιπόν να αλλάξουμε τα στατιστικά της έρευνας. Είσαι έτοιμη;

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Ιανουαρίου και είμαστε σίγουροι ότι ο τραπεζικός σου λογαριασμός βρίσκεται σε ανάρρωση μετά την περίοδο των εορτών. Πάντα να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη σου. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 94% των millennials είναι πεπεισμένοι πως θέλουν να κάνουν μία αλλαγή στα οικονομικά τους το 2019. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για τέτοιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Keri Danielski, είναι ένα τρομακτικό ρίσκο που ο καθένας θα πρέπει να πάρει σε κάποιο σημείο της ζωής του. “Το να αναπτύσσεις σωστές οικονομικές συνήθειες, είναι κάτι που θα κρατήσεις για μία ολόκληρη ζωή. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.” Αν είσαι κι εσύ έτοιμη να κάνεις μία τέτοια αλλαγή στη ζωή σου αυτή τη χρονιά, ορίστε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Να γράφεις όσα ξοδεύεις κάθε μέρα

Σύμφωνα με τη Danielski, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τα οικονομικά σου είναι το να τα γράφεις. “Με αυτήν την τακτική, θα ξέρεις ακριβώς πόσο ξοδεύεις,” αναφέρει.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μία εφαρμογή όπως το Mint, το Clarity Money ή και το Digit. “Το Mint βοηθάει αρκετά στη διαχείριση των οικονομικών σου, πόσο μάλλον όταν θες να μπεις σε πρόγραμμα αποταμίευσης,” προτείνει η Danielski.

Ένα βήμα τη φορά

Δε χρειάζεται να αλλάξει όλη σου τη ζωή για να κάνεις αποταμίευση. “Ξεκίνα σιγά σιγά,” προτείνει η Danielski. “Το να αγοράζεις καφέ και πρωινό κάθε πρωί σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις καφέ το πρωί στο σπίτι και να τον έχεις μαζί σου. Ξεκίνα από τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας.

Μάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιείς πιστωτική και πότε χρεωστική κάρτα

Ένας εύκολος τρόπος να ελέγχεις αυτά που ξοδεύεις είναι χρησιμοποιώντας πιστωτική και χρεωστική κάρτα. Άσχετα με τις επιβραβεύσεις που έχεις κάθε μέρα, η πιστωτική δεν είναι και η καλύτερη λύση. Αν δεν ξέρεις ποια κάρτα να χρησιμοποιήσεις, τα πράγματα είναι απλά: αν θέλεις να βάλεις όριο στον εαυτό σου άσε στο σπίτι την πιστωτική.

Να κρατάς τα ρέστα που σου δίνουν

Το να στοχεύεις στη “μεγάλη εικόνα” των πραγμάτων είναι μία αρκετά θετική οπτική, αλλά προσοχή στις λεπτομέρειες. “Τα ψιλά και τα ρέστα που μαζεύεις είναι φίλοι σου,” αναφέρει. “Αυτά που περίσσεψαν από τον πρωινό καφέ σου ή από το σούπερ μάρκετ, μπορείς να τα κρατάς στην άκρη και σίγουρα θα σου χρειαστούν. Μπορείς να πάρεις ένα βάζο ή ακόμα και έναν κουμπαρά και κάθε βδομάδα να τα βάζεις στην άκρη.”

Μην γίνεσαι ανταγωνιστική

Μπορεί να είναι δελεαστικό να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους αλλά μην πέφτεις στην παγίδα. “Μπορεί οι φίλοι και οι γείτονές σου να οδηγούν πιο ωραία αυτοκίνητα ή να έχουν συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει κι εσύ να κάνεις το ίδιο.”

Ακολούθησε τον κανόνα 50/20/30

Τα πράγματα είναι απλά, το 50% του εισοδήματός σου πρέπει να πηγαίνει στα απολύτως απαραίτητα, όπως το ενοίκιο και τις καθημερινές ανάγκες, το 20% στην αποταμίευση και το υπόλοιπο 30% για εξόδους, αγορές και διάφορα άλλα.

Έχοντας το 20% να πηγαίνει απευθείας στο λογαριασμό της αποταμίευσης, δε θα μπεις καν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσεις για κάποιον άλλον λόγο,” προσθέτει. “Αν βρίσκονται σε κάποιον άλλον λογαριασμό, θα δεις πως η αποταμίευση θα γίνει ακόμα πιο εύκολη.

Δες ακόμα:

5 τρόποι να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας σαν ζευγάρι

111 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να σπαταλήσεις χρήματα


Πηγή: mydomaine.co.uk featured image: Elite Daily Μετάφραση: Εύα Τόλιου