Ας το παραδεχτούμε: η ζωή δεν στρωμένη με ροδοπέταλα, γι’ αυτό πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις με ψυχραιμία.

Με το πέρασμα των εμπειριών αυτών, συνειδητοποιούμε κάποιες αλήθειες, που μοιάζουν άβολες αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτές ακριβώς οι στιγμές που καταλαβαίνουμε την αξία τους.

Οι επιλογές είναι δύο: Ή θα έχεις έναν/μία υποστηρικτικ@ σύντροφο ή θα είσαι single

Αρκετοί άνθρωποι που είναι σε σχέση αναπολούν τις στιγμές που ήταν single, όταν από την άλλη, πολλοί singles ψάχνουν την ευτυχία σε μία σχέση. Τι συμβαίνει όμως, όταν κάνεις μία σχέση στην οποία @ σύντροφ@ς σου δε σε υποστηρίζει;

Θεωρώ αυτονόητο πως όταν επιλέγεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, οφείλει και πρέπει να είναι υποστηρικτικός, όπως αντίστοιχα οφείλεις κι εσύ να είσαι. Σίγουρα δε θέλεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που αμφισβητεί τις αποφάσεις σου, αμφιβάλλει για εσένα και δε σε σπρώχνει να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Εάν κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει για τα ελαττώματά του, έχει έλλειψη αυτογνωσίας

Ακούμε συχνά σε παιχνίδια ή σε συζητήσεις: “Πες μου τρία ελαττώματά σου”. Μετά από παύσεις, αμηχανία και σκέψη, πολλές φορές ακούμε ελαττώματα όπως “είμαι τελειομανής”, “είμαι εργασιομανής”, “είμαι πεισματάρ@”. Πράγματα που αν τα μεταφράσεις διαφορετικά και σε άλλους τομείς, μοιάζουν με δυνατά προτερήματα.

Δε νομίζω να ακούσεις ποτέ να λένε “είμαι αγενής”, “ξεσπάω άδικα σε ανθρώπους που δε φταίνε”, “σκέφτομαι μόνο την πάρτη μου”. Είναι προστασία όλο αυτό; Ή απλώς τα άτομα αυτά έχουν έλλειψη αυτογνωσίας; Άραγε μπορεί κανείς να παραδεχτεί τα πραγματικά ελαττώματά του; Κι αν δεν έχουν αυτογνωσία, θα μπορέσουν ποτέ να διορθωθούν;

Η καλύτερη εκδίκηση είναι όταν πλέον δεν σε ενδιαφέρει να πάρεις εκδίκηση

Όταν κάποιος σε προδίδει ή σου φέρεται άσχημα, η πρώτη σου σκέψη μπορεί να είναι η εκδίκηση. Σε όλους θα έχει συμβεί έστω μία φορά. Μαζεύοντας τα κομμάτια σου και στην πορεία της ενασχόλησης με τον εαυτό σου για να τον θεραπεύσεις, αφοσιώνεσαι τόσο πολύ στο self improvement που δεν έχει τίποτα πια σημασία. Δε σε νοιάζει πια το παρελθόν, όσοι σε πλήγωσαν και όσοι δε σε σεβάστηκαν. Και αυτή ακριβώς είναι η καλύτερη εκδίκηση!

Επειδή μια σχέση κράτησε καιρό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δουλεύει

Αυτό κι αν έχει συμβεί σε όλους! Μπαίνοντας σε μία σχέση είτε ερωτική είτε φιλική, όλα μοιάζουν υπέροχα. Στην πορεία, όλοι αλλάζουμε, εξελισσόμαστε (ή και όχι), αποκτούμε άλλα ενδιαφέροντα, απόψεις, εμπειρίες και κάπου χάνεται η σπίθα, αλλά η συνήθεια και η ρουτίνα θολώνουν το τοπίο. Κι εκεί έρχεται αυτή η σκέψη που βασανίζει το μυαλό σου: “Είμαστε τόσα χρόνια φίλες, είναι κρίμα να χαλάσω αυτή τη φιλία“. Αν δε σε γεμίζει, τίποτα δεν είναι κρίμα. Φύγε.

Ο αυτοσεβασμός προέρχεται από τον αυτοέλεγχο

Όσο περισσότερο εξασκείς την αυτοκυριαρχία και τον αυτοέλεγχο, τόσο περισσότερο συμπαθείς και εκτιμάς τον εαυτό σου. Όσο περισσότερο πειθαρχείς λοιπόν τον εαυτό σου, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση του αυτοσεβασμού και της προσωπικής σου υπερηφάνειας. Αρκεί να το δουλέψεις.

Μην σπαταλάς την ενέργειά σου στα Social Media, στο overthinking και σε ανούσιες σχέσεις

Αν έχεις TikTok, Instagram και τα συναφή, ξέρεις πολύ καλά πόσο χρόνο και ενέργεια μπορείς να χαλάσεις χωρίς να το καταλάβεις καν. Κάνε χρόνο για να “ζήσεις”. Μην αναλώνεσαι σε σκέψεις και αναλύοντας πράγματα που δε θα συμβούν ποτέ. Αντί για αυτό καν’τα να συμβούν. Μη βγαίνεις το ΠΣΚ μόνο και μόνο για να βγεις. Αν δε σε γεμίζει η παρέα, αφιέρωσε το χρόνο στον εαυτό σου, στη μόρφωσή σου, στην ψυχαγωγία σου και γενικώς σε εσένα!

Αν πιστεύεις πως η ευτυχία βρίσκεται κάπου αλλού, δε θα είναι ποτέ εκεί που βρίσκεσαι

Είσαι εδώ και κοιτάς εκεί. Είσαι εκεί και κοιτάς εδώ. Αν δεν κοιτάς εκεί που πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Κοινώς, χαλάρωσε, ζήσε τη ζωή σου και απόλαυσε την ευτυχία σου. Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις και τότε θα έρθουν περισσότερα. Μη μιζεριάζεις.