Το 2014 μέχρι τώρα έχει αποτελέσει μια ιδιαίτερα δυναμική χρονιά για τον κινηματογράφο. Μεγάλες παραγωγές, έντονη προώθηση, δυνατές ερμηνείες, πολυσυζητημένα blockbusters, απονομές Oscar, ενώ κάποιες ταινίες θεωρούνται φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο χωρίς καν να έχουν ανακοινωθεί υποψηφιότητες.
Αυτές λοιπόν είναι (κατά την γνώμη μου) οι ταινίες που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες τo 2014 και πρέπει να δείτε αν δεν έχετε δει μέχρι τώρα.
1 Only lovers left alive
2/1/2014
Ο Αδάμ (Tom Hiddleston), ένας καταθλιπτικός μουσικός και η αγαπημένη του Εύα (Tilda Swinton) ζουν μία υπεραιωνόβια ιστορία αγάπης, καθότι είναι Βαμπίρ. Αυτοί οι δύο μποέμ, διανοούμενοι τύποι ξαναβρίσκονται μετά από καιρό και τους παρακολουθούμε με φόντο τις νύχτες του Ντιτρόιτ και της Ταγγέρης.
Δεν πρόκειται για μια κλασσική ταινία Βαμπίρ. Η αθανασία του Αδάμ και της Εύας χρησιμοποιείται ως τέχνασμα για να εξυμνήσει την αιώνια αγάπη και συντροφικότητα. Έντονο είναι το πολιτισμικό στοιχείο ενώ η τέχνη προβάλλεται ως τρόπος ζωής μέσα από την μουσική, την ποίηση και την λογοτεχνία γενικότερα.
Τέλος μέσα από αυτό το σκοτεινό ρομαντικό δράμα τονίζεται η παρακμή προς την οποία οδεύει ο άνθρωπος μέσω της απληστίας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται εξαιτίας της ίδιας του συμπεριφοράς.
2 Dallas Buyer Club
13/2/2014
To 1985, o Ron (Matthew McConaughey) ένας ρατσιστής, ομοφοβικός ηλεκτρολόγος μαθαίνει ότι πάσχει από aids. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα βρίσκει ότι στο Μεξικό υπάρχουν φάρμακα κατάλληλα να τον βοηθήσουν και τα προωθεί με σκοπό να βοηθήσει και άλλους οροθετικούς. Μαζί του σε αυτή την περιπέτεια είναι ένας αναπάντεχος βοηθός, η Rayon (Jared Leto), μια επίσης οροθετική τραβεστί.
Μέσα από αυτό το δράμα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα βλέπουμε τον σκοταδισμό και την άγνοια που επικρατούσε τα πρώτα χρόνια όταν το aids άρχισε να γίνεται γνωστό. Η συνεχής πάλι για αποδοχή συνδιάζεται μοναδικά με το αισιόδοξο μήνυμα της ελπίδας και της θέλησης για ζωή ενώ προβάλλεται και η ενότητα διαφορετικών ανθρώπων απέναντι σε ένα κοινό στόχο.
Η ταινία αποτελεί γροθιά στον ρατσισμό, με το ανορθόδοξο δέσιμο Ron και Rayon και αφήνει έντονες αιχμές περί σκοπιμοτήτων και κινήτρων των φαρμακοβιομηχανιών. Δικαίως οι δύο πρωταγωνιστές κέρδισαν τα Oscar A και Β ανδρικού ρόλου αντίστοιχα.
3 Nymphomaniac 1 & 2
30/1 & 20/2/2014
Ένα σκληρό δράμα που ξετυλίγεται μέσα από την απολογητική αφήγηση της προσωπικής ιστορίας, της Joe (Charlotte Gainsbourg) ,η οποία έχει αυτό-διαγνωσθεί ως νυμφομανής, στο Seligman( Stellan Skarsgard),έναν άγνωστο τον οποίο μόλις γνώρισε κάτω από όχι ιδιαίτερα φυσιολογικές συνθήκες.
Ο Lars von Trier δημιούργησε μια ωμή ταινία που κινείται περίτεχνα στα όρια της πορνογραφίας. Παρουσιάζει το δράμα και το αδιέξοδο μιας ζωής που όλα είναι σεξ και τονίζει την σημασία της σεξουαλικότητας και της εκφράσεως της στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και συμπεριφοράς του ατόμου. Ολόκληρη η ταινία περιστρέφεται γύρω από τις αυτοκαταστροφικές συνέπειες του εθισμού .Ίσως η πιο πολυσυζητημένη ταινία των τελευταίων χρόνων, η οποία από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως αριστούργημα.
4 The Grand Budapest Hotel
6/3/2014
Μια κωμωδία που αφηγείται τις περιπέτειες του Gustave H. (Ralph Fiennes), υπεύθυνου ενός θρυλικού ξενοδοχείου, με τον έμπιστο του φίλο και lobby boy του ξενοδοχείου Zero Mustafa έπειτα από το άνοιγμα μια διαθήκης.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη σουρεαλιστική κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, ταχύτατες εναλλαγές και με εμφανή σατυρική διάθεση. Είναι ένα σικάτο ατμοσφαιρικό παραμύθι με εκπληκτική φωτογραφία και σκηνογραφία που μας μεταφέρει σε άλλη εποχή ενώ περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της Ευρώπης του ’30.
Μεγάλο ατού της ταινίας αποτελεί το μεγάλο τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία cast που ενδεικτικά περιλαμβάνει τους Ralph Fiennes, William Dafoe, Tilda Swinton, F.Murray Abraham, Jude Law κλπ.
5 Fading Gigolo
3/7/2014
O Murray (Woody Allen) αφού βάζει λουκέτο στο βιβλιοπωλείο που ανήκε στην οικογένειά του για χρόνια και επηρεασμένος από την δερματολόγο του (Sharon Stone), η οποία του εκμυστηρεύεται πως μαζί με μια φίλη της ψάχνουν ένα ζιγκολό για τρίο αποφασίζει να γίνει προαγωγός του φίλου του Fioravante (John Torturro). Τα πράγματα περιπλέκονται όμως όταν στη μέση μπει ο έρωτας.
Σε μια από τις λίγες ταινίες στις οποίες ο Woody Allen παίζει χωρίς να σκηνοθετεί, καταφέρνει να φέρει τον δικό του αέρα. Είναι μια εκλεπτυσμένη κομεντί που πραγματεύεται το κυνήγι της ευτυχίας και το ανικανοποίητο του έρωτα. Όλα αυτά αναδεικνύονται με διακριτικό χιούμορ μαζί με τις ομορφιές της Νέας Υόρκης κάτω από υπέροχες λάτιν και τζαζ μουσικές.
6 Magic in the Moonlight
28/8/2014
Stanley (Colin Firth) ένας ταχυδακτυλουργός από την Αγγλία καλείται από έναν φίλο στο γαλλικό νότο με σκοπό να ξεσκεπάσει μια κοπέλα, τη Sophie (Emma Stone), η οποία παρουσιάζεται ως μέντιουμ. Αποτέλεσμα της ιστορίας να μην είναι αντιληπτό τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.
Ο Woody Allen δημιούργησε μια κλασσική ρομαντική κομεντί τοποθετημένη όπως πάντα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο όπως αυτό της νότιας Γαλλίας. Σε αυτή τη ταινία ο ρομαντισμός ξεχειλίζει από παντού ενώ η αργή ροή και οι μεγάλες σκηνές αφήνουν χώρο να απολαύσει κανείς το μαγευτικό τοπίο και την μουσική που υποβάλλουν ένα κλίμα παραμυθιού.
Εδώ ο Woody Allen εξετάζει σχολαστικά την οπτική του ατόμου για τον κόσμο αντιπαραθέτοντας τον ρεαλισμό και κυρίως τον κυνισμό με την αισιοδοξία. Ο έρωτας παρουσιάζεται με μία δυναμική που αλλάζει κοσμοθεωρίες και υπερβαίνει τον απλό ενθουσιασμό. Η αγάπη παραμένει ακόμα και όταν το παραμύθι καταρέει.
7 Boyhood
11/9/2014
Η ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού του Mason (Ellar Coltrane) από 5 έως 18 ετών.
Αν και ακούγεται κάτι συνηθισμένο η ταινία αυτή αποτελεί πραγματικά πρωτότυπο και μοναδικό εγχείρημα. Γυρίστηκε σε 39 μέρες σε βάθος 12 χρόνων με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Κέντρο της ο μικρόκοσμος ενός αγοριού και η πορεία του από την παιδική αθωότητα μέχρι τις δυσκολίες της εφηβίας και της μετάβασης στην ενηλικίωση με κάθε στραβοπάτημα.
Το ‘’μεγαλώνοντας’’ όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά είναι ένα πνευματώδες δράμα που αγγίζει την πραγματικότητα και στρέφει το ενδιαφέρον στην καθημερινή ζωή. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον σκηνοθέτη Richard Linklater, ο οποίος χρησιμοποίησε το χρόνο όπως κανένας άλλος.
Κωνσταντίνος Μαρτιναίος