Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων. Μαζί λειτουργούν ως το αμυντικό σύστημα του σώματος, προστατεύοντάς το από μολύνσεις και ασθένειες. Όσο πιο υγιές διατηρείται, τόσο πιο δύσκολο γίνεται στα βακτήρια, τους ιούς και τα άλλα αντιγόνα να εισβάλλουν στον οργανισμό.
Παρόλο όμως που αυτή η πολύ περίπλοκη δομή δημιουργείται από τα γονίδιά σου, διαμορφώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το περιβάλλον –άρα τον τρόπο ζωής σου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξέρεις ποια λάθη κάνεις και πώς να τα διορθώσεις:
Υπερβολικό αλάτι
Το υπερβολικό αλάτι αποδυναμώνει την αντιβακτηριακή άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόννης επιπλέον έξι γρ. ημερησίως – το ισοδύναμο δύο γευμάτων fast food- αρκούν να προκαλέσουν έντονες ανοσολογικές ανεπάρκειες. Σαφώς, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, για να αποσαφηνιστεί η επίδραση του αλατιού στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κρυμμένο αλάτι βλάπτει την υγεία με πολλούς τρόπους (αρτηριακή πίεση , κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και ούτω καθεξής).
Η λύση: Οι ενήλικες δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από 6g αλάτι την ημέρα (ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού). Να ελέγχεις την ετικέτα, όταν αγοράζεις τρόφιμα και να προτιμάς το σπιτικό φαγητό.
Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες
Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες – άσπρο ψωμί, πατατάκια, μπισκότα, αλλά και υποτιθέμενες «υγιείς» επιλογές, όπως έτοιμος χυμός φρούτων – αποτελούν συνηθισμένους ένοχους. Τέτοια τρόφιμα δημιουργούν υπερβολική παραγωγή κακών ενώσεων γνωστών ως προ-φλεγμονωδών κυτοκινών. Πρόκειται για έναν τύπο μορίου σηματοδότησης που εκκρίνεται από τα ανοσοκύτταρα, θέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα υπό πίεση. Ως συνέπεια, αυξάνει την ευπάθεια των ανθρώπων σε λοιμώξεις.
Η λύση: Να καταναλώνεις σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη και γλυκοπατάτα. Γενικά, φρόντισε να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή. Τα προβιοτικά, τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα βότανα, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή παρέχουν πολλά οφέλη στην ανοσολογική υγεία.
Λίγος ύπνος
Ο λίγος και κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει την ανοσοποιητική μνήμη σου. Όταν ένα βακτήριο, ιός ή άλλος εισβολέας εισέλθει ξανά στο σώμα, τα Τ κύτταρα μνήμης αναγνωρίζουν τον εισβολέα και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξάλειψή του. Η έρευνα δείχνει ότι ο βαθύς ύπνος, αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων μνήμης Τ στο σώμα. Επιπλέον, αυτά τα προστατευτικά ανοσοκύτταρα είναι πιο αποτελεσματικά, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται επαρκώς.
Η λύση: Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Μείωσε την έκθεση στο μπλε φως το βράδυ. Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης αργότερα την ημέρα ή κατανάλωσε χαλαρωτικά βότανα. Φρόντιζε, επίσης, να λαμβάνεις μαγνήσιο που έχει μια φυσικά ηρεμιστική επίδραση στο σώμα. Θα το βρεις σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, εμπλουτισμένα δημητριακά και ολικής αλέσεως. Ακόμη, τα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη μπορούν εξίσου να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Θα τη βρεις σε πουλερικά, αυγά, βρώμη, αμύγδαλα, πολλούς σπόρους. Τέλος, να θυμάσαι ότι το φως μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να παράγει μελατονίνη. Επομένως, ένα σκοτεινό δωμάτιο ή μια άνετη μάσκα ματιών ίσως είναι πολύτιμα.
Απουσία άσκησης
Η τακτική, καθημερινή άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Βραχυπρόθεσμα, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να αντιμετωπίσει παθογόνα. Ενώ μακροπρόθεσμα, επιβραδύνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα με τη γήρανση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Η λύση: Προτείνεται τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης (περπάτημα, τρέξιμο ή ποδηλασία) περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν και μεγαλύτερης διάρκειας, πιο έντονη άσκηση δεν θα ήταν επιβλαβής.
Μοναξιά
Η καλλιέργεια των σχέσεών σου με την οικογένεια και τους φίλους σου προσφέρει φυσικά και ψυχικά οφέλη. Όπως επισημαίνει μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αυτό διεγείρει υπερβολικά την ανάπτυξη φλεγμονωδών λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών. Κάτι που πιστεύεται ότι συμβάλλει σε χρόνιες παθήσεις σχετιζόμενες με τη φλεγμονή. Ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγή αντιιικών πρωτεϊνών, καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνοντάς το από το να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Η λυση: Επανασυνδέσου διαδικτυακά με παλιούς φίλους ή δημιούργησε νέες φιλίες. Διοργάνωσε επίσης τακτικά βίντεο-κλήσεις με στενούς φίλους και συγγενείς.
Ρύπανση
Τα αυξανόμενα επίπεδα ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Αυξάνοντας έτσι το επίπεδο έκθεσής σου σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να αλλάξουν τη δραστηριότητα και την κατανομή των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση ανοσοαπόκρισης στον άνθρωπο. Μειώνοντας τις άμυνες του σώματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Η αναπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Οδηγεί στην απελευθέρωση λευκών αιμοσφαιρίων που προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή.
Η λύση: Φόρεσε χαλαρά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου με φαρδύ γείσο. Εφάρμοζε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 σε τακτική βάση.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ αμβλύνει σοβαρά τις προστατευτικές άμυνες του σώματος, καθιστώντας σε πιο ευάλωτη σε ιούς και άλλες λοιμώξεις. Πολλές από αυτές τις αλλαγές στην ανοσία συνδέονται με αλλαγές στην πρώτη γραμμή άμυνας στο έντερο. Κατά συνέπεια, η προστασία του εντέρου με μια υγιεινή διατροφή είναι μια μεγάλη ανοσολογική βοήθεια.
Η λύση: Απόλαυσε το αλκοόλ με μέτρο.