Κλάμα. Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα. Κλαίμε από χαρά, από λύπη, από ενθουσιασμό ή από θυμό. Όλοι κλαίμε. Όποια ηλικία κι αν έχουμε. Κλαίμε λίγο, κλαίμε πολύ.
Κάποιοι κλαίμε στο δρόμο, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους. Άλλοι περιοριζόμαστε στα σπίτια μας. Κάποιοι κλαίμε ανά πάσα στιγμή, με το παραμικρό. Άλλοι σπάνια και μόνο όταν περνάμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Όπως και να’ χει, το κλάμα είναι ευεργετικό. Διώχνει τοξίνες και αρνητικά vibes και ανανεώνει τον οργανισμό. Γι’αυτό, την επόμενη φορά που θα κρατηθείς να μην ξεσπάσεις, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο.
Διάβασε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κλαίει περισσότερο.
Αισθάνεσαι πολύ καλύτερα μετά
Το πρόβλημά σου ή η στεναχώρια σου φαντάζει βουνό πριν αρχίσεις να κλαις. Σιγά σιγά όμως απελευθερώνεις όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που σε “τρώνε” μέσα σου. Μαζί με δάκρυα, αποβάλλονται και οι σκοτούρες, οι ανησυχίες και οι έγνοιες. Είτε κλάψεις μόνος ή μπροστά σε κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο, το αποτέλεσμα είναι σίγουρο θετικό.
Αποτρέπει ένα χειρότερο ξέσπασμα
Όσο αποφεύγεις το κλάμα, μαζεύεις αρνητισμό μέσα σου. Καταλαβαίνεις ότι πιέζεις τον οργανισμό σου με το να του “απαγορεύεις” να ξεσπάσει όπως ζητά. Πρέπει να ακούς το σώμα σου, γιατί αυτό ξέρει καλύτερα τι χρειάζεται. Αν αναβάλλεις το κλάμα, είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσεις σε κάποια απρόβλεπτη ώρα που θα γίνει έστω και η παραμικρή αναποδιά. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να βάλεις τα κλάματα μπροστά στο αφεντικό σου στη δουλειά επειδή καθυστέρησες δέκα λεπτά και σου τόνισε να μην ξαναγίνει. Για να αποτραπούν τέτοιες και άλλες καταστάσεις, είναι προτιμότερο να αφήνεις τον οργανισμό σου να χύνει τα δάκρυά του όποτε κρίνει.
Έχεις λιγότερα αρνητικά vibes
Κλαίγοντας, καταφέρνεις να αποβάλλεις την αρνητική ενέργεια που δημιουργεί το περιβάλλον σου. Είτε αυτό λέγεται δουλειά, προσωπικά θέματα, αρνητικοί άνθρωποι ή προβλήματα φίλων. Είναι ένας τρόπος να ισορροπείς μέσα σου τα συναισθήματά σου, χωρίς να στηρίζεσαι σε κάποιον να σου ανεβάσει τη διάθεση. Δεν είναι μόνιμη λύση, αλλά αν κάποια στιγμή νιώθεις να μην αντέχεις άλλον αρνητισμό, δοκίμασέ το. Για λίγο θα ανακουφιστείς.
Βοηθά στο άγχος
Το παράδοξο του άγχους που μπορεί να γεννήσει το κλάμα είναι ότι αυτό με τη σειρά του το “σκοτώνει”. Κλαίγοντας, αφήνεις πίσω το στρες όλης της ημέρας, εβδομάδας, μήνα. Μετά, νιώθεις πολύ πιο αισιόδοξος και ήρεμος. Είναι σημαντικό να αφήνεις πίσω το “κακό” ώστε να συνεχίσεις ανενόχλητος τη ζωή σου.
Σε κρατάει λογικό
Καμιά φορά, όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε ότι σκεφτόμαστε παράλογα. Είναι εκείνες οι μέρες που θα περάσουν τα πάντα από το νου μας, θα κάνουμε σενάρια, τα χειρότερα μάλιστα. Μπορεί να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας, να τον βρίσουμε, να νιώσουμε ότι δεν έχουμε εκπληρώσει τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Αυτές οι μέρες είναι οι καταλληλότερες για να “βγάλει” κάποιος από μέσα του αυτές τις σκέψεις. Μετά το κλάμα, σκέφτεσαι ξανά λογικά. Δε σκέφτεσαι πλέον τόσο πεσιμιστικά. Βάζεις νέους στόχους. Νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου.
Βοηθά στην βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων
Όταν κλαις, ξέρεις ακριβώς τι νιώθεις. Συνειδητοποιείς τυχόν διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας που μπορεί να είχες στο νου σου. Όταν καταλαβαίνεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο τα συναισθήματά σου, είσαι σε θέση να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να προχωρήσεις μπροστά. Είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις ό,τι νιώθεις. Το κακό γίνεται μόνο όταν δεν ξέρεις τι γίνεται μέσα σου. Οπότε κλάψε για να γνωριστείς ένα βήμα παραπάνω με τον εαυτό σου.
Νιώθεις σαν πούπουλο μετά
Όσο βαραίνεις το μυαλό και την ψυχή σου με προβλήματα, τόσο πιο βαρύς αισθάνεσαι. Σαν να έχεις ένα βάρος στην πλάτη σου που το κουβαλάς από δω και από κει. Όταν όμως απελευθερώνεσαι και αφήνεις τον εαυτό σου να κλάψει όσο θέλει, αυτό το βάρος εξαφανίζεται. Το νιώθεις να φεύγει σταδιακά και τελικά αισθάνεσαι ελαφρύς σαν πούπουλο. Γι’αυτό και πολλοί άνθρωποι κλαίνε πριν τον ύπνο, γιατί μόλις πέσεις στο κρεβάτι μετά από μία γερή δόση κλάματος, κοιμάσαι σαν πουλάκι.