Οι φιλικές σχέσεις με τις πρώην αποτελούν για τους περισσότερους αμφιλεγόμενο θέμα. Κάποιοι το θεωρούν ώριμο και αξιοπρεπές να κρατάς σχέσεις με πρώην συντρόφους, ενώ για άλλους είναι ανεπίτρεπτο. Τουλάχιστον όταν δε γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους. Όμως, είναι γεγονός: Τέτοιου είδους σχέσεις υπάρχουν. Και αν βιώνεις και στη δική σου κάτι ανάλογο, υπάρχουν πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις.

Φρόντισε να είσαι ειλικρινής, να εκφράσεις τις ανησυχίες σου, αναφέροντας ότι πρόκειται για προσωπικές σου ανησυχίες και όχι για κατηγορίες προς το σύντροφό σου. Στη συνέχεια, απεύθυνέ του ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη φύση αυτής της επαφής.

«Ξέρει η πρώην σου για εμένα;»

Αν η απάντηση είναι όχι, τα πράγματα δεν είναι καλά. Ανεξαρτήτως της όποιας δικαιολογίας σου αναφέρει, ακόμη και αν αυτή σου ακούγεται λογική, δεν είναι καλό σημάδι. Αν όμως γνωρίζει, τα πράγματα είναι πιο ασφαλή.

«Ποιος χώρισε ποιόν;»

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι και πολύ καθοριστική. Αλλά τουλάχιστον θα σου δώσει την ευκαιρία να πάρεις μια ιδέα για το πώς έληξε η ιστορία μεταξύ του συντρόφου σου και της πρώην.

«Πόσο περίπλοκα υπήρξαν τα πράγματα μεταξύ σας;»

Αν η σχέση τους ήταν on and off, δηλαδή έναν μήνα μαζί- δυο χώρια, δεν αποτελεί και το καλύτερο σενάριο. Αν η φιλία τους, πριν από εσένα, εμπεριείχε και περιστασιακό σεξ, τότε μια ανησυχία πρέπει να την έχεις. Ειδικά αν δεν το είχατε συζητήσει ποτέ πριν.

«Πώς νομίζεις ότι νιώθει η πρώην σου για εσένα;»

Ακόμη και ο σύντροφός σου να μην τρέφει συναισθήματα για την πρώην του, αν εκείνη νιώθει ακόμη πράγματα για εκείνον τα πράγματα δυσκολεύουν. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει ο φίλος σου να είναι ξεκάθαρος με τα όρια που θα βάλει στη φιλική σχέση αυτή. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί κάτι οπωσδήποτε. Καλό είναι όμως να είσαι ειλικρινής για το πώς αισθάνεσαι και να προλαβαίνεις καταστάσεις ώστε να μην σε προλαβαίνουν αυτές.

«Ποιος είναι ο λόγος που μείνατε φίλοι;»

Κάτι τέτοιο δεν θα το ρώταγες για έναν οποιοδήποτε άλλο φίλο, αλλά η πρώην δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το θέμα είναι να απαντηθεί υπό ποιες συνθήκες και τι οδήγησε τη σχέση αυτή από ερωτική να εξελιχθεί σε φιλική και να διατηρηθεί. Μπορεί απλά να προέκυψε ή υπάρχει κάτι από πίσω; Μόνο κάνοντας αυτή την ερώτηση και όντας ξεκάθαροι, και εσύ και ο σύντροφός σου, θα μπορέσεις να καταλάβεις.

«Πόσο σε βοηθάει στη ζωή σου γενικότερα η καλή σχέση που έχεις με την πρώην σου;»

Αυτή την ερώτηση πρέπει να προσέξεις πως θα την κάνεις ώστε να μην ακουστεί σαν κατηγορία. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις τον σύντροφό σου καλύτερα. Μπορεί η σχέση αυτή να συντηρείται από παράγοντες που δεν έχουν καμία ερωτική βάση όπως π.χ. το να έχουν υπάρξει φίλοι από παλιά, το να έχουν τις ίδιες παρέες, το να γνωρίζονται οι οικογένειές τους. Τώρα αν η απάντηση που παίρνεις δεν σε ικανοποιεί, μάλλον θα πρέπει να γίνει μια πιο ενδελεχής συζήτηση.

«Μπορώ να τη γνωρίσω;»

Αν η σχέση του συντρόφου σου με την πρώην του είναι χαλαρή και αθώα τότε γιατί όχι; Τι πιο φυσιολογικό από το να ζητήσεις να γνωριστείτε και να μπορείτε να βγαίνετε ακόμη και όλοι μαζί; Το “όχι” σε μια τέτοια ερώτηση αποτελεί κακό σημάδι και κόκκινο πανί. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να γνωρίσεις μια πρώην, η οποία μάλιστα διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον σύντροφό σου. Δεν είπαμε να γίνετε κολλητές,αλλά μπορείτε να κάνετε καλή παρέα όλοι μαζί. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο σύντροφός σου.


featured image: Wild Bunch