Το ξεκίνημα της περιόδου μιας γυναίκας είναι άλλες φορές μέρος δράματος και άλλες εντυπωσιακό μυστήριο.

Αφόρητες κράμπες, σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, ανεξήγητος πόνος, αιμορραγία, ενθουσιασμός για την είσοδο στην εφηβεία.

Με αυτά τα λόγια, εδώ είναι 7 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για την περίοδο της:

1. Υπάρχουν περισσότερα στον κύκλο σου παρά στην περίοδό σου

Όταν αναφερόμαστε στον κύκλους μας, συχνά μιλάμε για τις ημέρες που αιμορραγούμε. Ωστόσο, παρόλο που είναι η πιο προφανής (και ενοχλητική) φάση, η πραγματική περίοδος είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ.

Ναι, υπάρχει η εμμηνορροϊκή φάση, αλλά υπάρχει επίσης η ωοθυλακική φάση, η ωορρηξία και η ωχρινική φάση. Το σώμα σου εξελίσσεται συνεχώς και αλλάζει με βάση τη φάση στην οποία βρίσκεται. Κάθε φάση απαιτεί εξίσου φροντίδα και προσοχή όσο και η εμμηνορροϊκή φάση.

2. Η παρακολούθηση του κύκλου σου είναι χρήσιμη

Τα διάφορα apps για την περίοδο μπορεί να είναι κουραστικά. Γνωρίζοντας, όμως, σε ποια φάση βρίσκεται το σώμα σου μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο. Συνίσταται, λοιπόν, ο συγχρονισμός του κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμίζεις τα πάντα, από τη διατροφή έως την άσκηση με τον κύκλο σου. Οι τέσσερις φάσεις λειτουργούν ως σχέδιο για την εξισορρόπηση των ορμονών και την ανακούφιση του πόνου.

Συγκεκριμένα:

Η εμμηνορροϊκή φάση: Όταν ξεκινάει αιμορραγία, εστίασε στην αποκατάσταση, την αναπλήρωση και τον ανεφοδιασμό του σώματος. Κατανάλωνε υγιεινές τροφές, φρόντισε να κοιμάσαι καλά και παίρνε γενικά τα πράγμα χαλαρά. Επίσης, κάνε μια βόλτα ή yoga.

Η φάση των θυλακίων: Μόλις τελειώσει η περίοδος σου, εστίασε στην επανασύνδεση με τον εξωτερικό κόσμο. Τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να αυξάνονται, οπότε πιθανότατα νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Αύξησε την ένταση των προπονήσεών σου και κάνε σχέδια με τους φίλους σου.

Η φάση της ωορρηξίας: Με την αύξηση τόσο των οιστρογόνων, όσο και της ωχρινοτρόπου ορμόνης, θα νιώσεις απίστευτα παραγωγική. Δούλευε περισσότερες ώρες, αν θέλεις. Ή αντιμετώπισε μια νέα πρόκληση. Δοκίμασε, επίσης, προπόνηση ενδυνάμωσης και αντοχής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καθώς και να λαμβάνεις αρκετά υγιή λίπη και φυτικές ίνες (καθώς η όρεξή σου μπορεί να αυξηθεί).

Η ωχρινική φάση: Αναφέρεται συνήθως ως PMS. Αυτή η φάση απαιτεί χαλάρωση, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι συνήθως στα χαμηλότερα. Απόκτησε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα και κάνε pilates ή περιπάτους. Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσεις αλλαγές στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σου.

3. Ο έλεγχος των γεννήσεων δεν είναι εύκολη απόφαση (και πρέπει να γνωρίζεις όλες τις επιλογές σου)

Είτε επιλέγεις τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων, για να μειώσεις τα συμπτώματα της περιόδου, είτε για τον πραγματικό έλεγχο (ή και τα δύο, κάτι που συμβαίνει συνήθως), η μέθοδος που είναι καλύτερη για σένα είναι εξαιρετικά προσωπική. Ερεύνησε όλες τις επιλογές σου, εντόπισε τη βασική αιτία τυχόν συμπτωμάτων και μίλα με το γιατρό σου για το τι είναι καλύτερο για σένα.

4. Εάν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις το σώμα σου, δεν φταις εσύ

Πολλή έρευνα γίνεται για τους άνδρες (είναι σε 24ωρο ορμονικό ρολόι) και όχι τόσο στις γυναίκες (ένα ορμονικό ρολόι 28 ημερών). Η έλλειψη έρευνας για τις γυναίκες παίζει τεράστιο ρόλο στο γιατί είναι τόσο δύσκολο για τις γυναίκες να κατανοήσουν το σώμα τους. Όχι μόνο οι γυναίκες ιστορικά μελετήθηκαν λιγότερο https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/nov/13/the-female-problem-male-bias-in-medical-trials, αλλά η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ήταν ταμπού. Μην αισθάνεσαι ένοχη που νιώθεις άβολα ή έχεις άγνοια. Αντ ‘αυτού, μάθε για το σώμα και στις επιλογές σου. Μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις. Η περίοδος είναι τόσο φυσική όσο η αναπνοή μας.

5. Το PMS ίσως είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του σώματός σου – ξέρεις ότι είναι ΟΚ να ρίξεις τους ρυθμούς

Όταν οι κράμπες και ο πόνος στην πλάτη γίνονται δυνατοί, θα κάνεις ό, τι μπορείς για να αντιμετωπίσεις το σύμπτωμα. Ωστόσο, μην ξεχάσεις να κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα, για να καταλάβεις από πού μπορεί να προέρχεται το σύμπτωμα. Προσπάθησε να βελτιώσεις τη γενική υγεία σου κάθε μέρα (όχι μόνο εκείνη την ώρα του μήνα). Και εκτίμησε εάν το άγχος, η διατροφή ή άλλη πηγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμπτώματά σου.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, πρέπει να εστιάζεις σε εσάς και τις ανάγκες σου, όχι σε όλα και σε όλους τους άλλους .

6. Πρόσεξε τι τρως (ναι, ακόμη και κατά την περίοδο)

Γνωρίζεις ήδη ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τον κύκλο σου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλές γυναίκες είναι να τρώνε πάρα πολύ νάτριο, εξευγενισμένο έλαιο (όπως φοινικέλαιο ή φυτικό έλαιο) και ζάχαρη.

Εάν λαχταράς κάτι πιο βαρύ ή γλυκό στην περίοδο σου, άκου το σώμα σου και φτιάξε ένα πιάτο με ρύζι. Ή φάε μαύρη σοκολάτα μετά το δείπνο. Το σώμα σου ξέρει τι χρειάζεται. Ωστόσο, η χρήση αυτής της ώρας του μήνα ως δικαιολογία, για να φας όλα τα παγωτά και τα λιπαρά τρόφιμα δεν βοηθά τα συμπτώματα.

7. Γνωρίζεις το σώμα σου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο

Στο τέλος της ημέρας (ή στο τέλος του κύκλου σου), μόνο εσύ γνωρίζεις τι χρειάζεται το σώμα σου. Διατήρησε ένα ημερολόγιο για τα συμπτώματα που αισθάνεσαι και συζήτα με το γιατρό σου.

Να θυμάσαι ότι είναι το σώμα σου και η επιλογή σου. Οπότε βεβαιώσου ότι σε φροντίζεις.

first published: Σεπ 23, 2020