«Για να πετύχει μια σχέση πρέπει να μάθεις να συμβιβάζεσαι». Η κοινωνία μας υποστηρίζει πως δίχως συμβιβασμούς η επιτυχία μιας σχέσης παύει να μοιάζει πραγματοποιήσιμη. Ποια είναι τα όρια όμως που διαχωρίζουν τον υγιή συμβιβασμό από εκείνο της τοξικής καταπίεσης;

H έννοια του συμβιβασμού

Οι συμβιβασμοί από την φύση τους έχουν την τάση να φέρνουν στο μυαλό μας κυρίως αρνητικές εικόνες και συναισθήματα. Πιθανόν να σου έχει τύχει και εσένα να παρέμεινες και να επέμεινες σε μια σχέση για την οποία έβλεπες από την αρχή τα σημάδια πως δεν άξιζε να παλέψεις. Ίσως τη δεδομένη χρονική περίοδο να πίστευες πως βίωνες την απόλυτη ευτυχία. Kαι ας ένιωθες ουσιαστικά δυστυχισμένος/η. Yποσυνείδητα επέλεγες να ψυχαναγκάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση που κάλυπτε ορισμένα προσωπικά σου κενά. Η ανασφάλεια όπως και η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι κάποια από αυτά.

Η αλήθεια είναι πως ο μόνος λόγος που επιμένουμε σε μια σχέση δίχως μέλλον είναι γιατί συνήθως φοβόμαστε ή αδυνατούμε να πούμε εκείνο το οριστικό τέλος. Σαν να αδιαφορούμε κατά μία έννοια να δούμε την αλήθεια κατάματα, η οποία με χίλιους δύο τρόπους φωνάζει πως η ευτυχία μας βρίσκεται μακριά από αυτή τη σχέση. Εάν δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός, κατανόηση και φυσικά επικοινωνία είναι πλέον φως-φανάρι πως όσο και αν επιμένουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε χρόνο μαζί και σεβασμό ως προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεται να υποχωρήσεις;

Μέχρι εκεί που αισθάνεσαι ότι αρχίζεις να χάνεις ότι απόθεμα χαράς σου έχει απομείνει εγώ θα πω. Αμέτρητες είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο συμβιβασμός σκοτώνει τον έρωτα σε μια σχέση. Κλισέ, το ξέρω. Ποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο; Φαντάζομαι όχι εσύ! Το μόνο που καταφέρνουμε λοιπόν όταν υπομένουμε καταστάσεις που μας βαραίνουν είναι να διώχνουμε το πάθος και τον έρωτα μακριά μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Mια ερωτική σχέση ποτέ δεν πρέπει να μοιάζει με υποχρέωση! Ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός όταν μετατρέπεται σε καθημερινή συνήθεια, το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει την σχέση να χάνει την αρμονική της συνύπαρξη. Έτσι οι σύντροφοι ξεχνάνε σταδιακά τα θέλω, τις επιθυμίες καθώς και τα μελλοντικά τους όνειρα. Και καταλήγεις στο τέλος της ημέρας να αναρωτιέσαι: Ποιος είναι ο ρόλος μου σε αυτή τη σχέση; Τι μου προσφέρει τελικά ο/η σύντροφός μου; Ασφαλώς την απάντηση και στα δύο ερωτήματα την γνωρίζεις μόνο εσύ, φρόντισε μόνο να δώσεις αντικειμενικές απαντήσεις.

5 σημάδια ότι έχεις ξεπεράσει το όριο του υγιούς συμβιβασμού στη σχέση σου
unsplash.com

O «επτάλογος» του συμβιβασμού για μια ευτυχισμένη σχέση

Η διαφορετικότητα δύο ατόμων είναι δεδομένη. Δεν γίνεται να έχετε πάντα και οι δύο τις ίδιες επιθυμίες, ανάγκες, υποχρεώσεις όπως και προσδοκίες. Για να «σχηματίσεις» την σχέση σου από την αρχή, διατηρώντας την αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο, σου παραθέτω 7 βασικούς και φυσικά αμοιβαίους συμβιβασμούς. Φρόντισε να τους ακολουθήσεις σε συνεργασία με τον/την σύντροφό σου:

Mην απαιτείς να αλλάξει ο άλλος. Αποδέξου τον/την όπως ακριβώς είναι και φρόντισε να δημιουργήσεις έδαφος ώστε να αυξηθεί η πρόθεση του να βελτιώνεστε από κοινού.

Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Προσπάθησε να αποφεύγεις συζητήσεις οι οποίες έχουν στόχο να επηρεάζουν το παρόν σας. Ότι συνέβη ανήκει στο χθές και σημασία έχει πως καταφέρνετε να ζείτε στο τώρα.

Συμβιβάσου με την ιδέα πως είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχουν στη σχέση σας μόνο όμορφες στιγμές. Κάθε πρόβλημα είναι μια ακόμη δοκιμασία που στόχο έχει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τη σχέση σας.

Αντικειμενικά μιλώντας, δεν γίνεται να έχεις εσύ πάντα δίκιο. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως πολλές φορές θα χρειαστεί να μετανιώσεις και αν χρειαστεί να ζητήσεις συγγνώμη. Το ίδιο ισχύει και για τον/τη σύντροφό σου.

Μη θεωρείς δεδομένη την αγάπη του άλλου. Αποδέξου την, δώσε ακόμη περισσότερη σε αντάλλαγμα και αν επιθυμείς περισσότερο συναίσθημα, τότε κάνε εσύ την αρχή για να καταλάβει το ταίρι σου τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Ουδείς τέλειος. Συμφιλιώσου με το γεγονός πως δεν πρόκειται ποτέ κανείς να συμπεριφέρεται πάντα τέλεια. Αν δυσκολεύεσαι να αποδεχθείς αυτή τη κατάσταση, τότε παρατήρησε καλύτερα τον εαυτό σου. Ας μην κρυβόμαστε, ούτε και εσύ είσαι τέλειος/α. And guess what, αυτό σε καθιστά ακόμα πιο ξεχωριστό/ή!

Αποδέξου το γεγονός ότι δεν γίνεται να καλύπτονται πάντα οι προσωπικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Είναι ωφέλιμο να επικοινωνείτε από κοινού ότι σας προβληματίζει, δίχως να απαιτείται να γνωρίζει ο/η σύντροφος σας όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό σας.

Φίλε και φίλη που επιλέγεις ή αναγκάζεσαι να συμβιβάζεσαι, έχε υπόψιν σου πως όσο επιτακτικός και αν μοιάζει ένας συμβιβασμός σε ζητήματα που αφορούν τη σχέση σου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η οριοθέτηση της ατομικότητας σου. Εφόσον είσαι (όπως όλοι) είσαι ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας, αυτό που χρειάζεται να παρατηρήσεις προτού συμβιβαστείς είναι να βεβαιωθείς αν αξίζει να διατηρήσεις άφθαρτη τη σχέση σου. Εάν όλα ή τα περισσότερα πρόσημα του/της συντρόφου σου είναι αρνητικά, τότε αναμφίβολα προέχει να διατηρήσεις άφθαρτο τον εαυτό σου. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να επιλέξεις να ζήσεις «έξω» από αυτή τη σχέση.

Take care!

featured image: Thought Catalog