Δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάξεις καριέρα, αλλά είναι μία τεράστια απόφαση. Η απάντηση που παίρνουν σήμερα οι millennials, όταν μιλάμε για καριέρα, συνήθως είναι μία: Μην είστε αχάριστοι! Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για αλλαγή καριέρας; Πόσο σωστό είναι το να θες μία καλύτερη δουλειά στις μέρες μας; Φυσικά και είναι σωστό! Αλλά δεν είναι μία απλή απόφαση.
Ποια είναι τα 7 βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς πριν αλλάξει καριέρα;
1. Αρχικά, να είσαι ξεκάθαρη με τα οικονομικά σου
Η άγνοια για τα οικονομικά σου μεταφράζεται συχνά ως “οικονομικό κώμα”, το οποίο συχνά επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών. Δεν μπορείς να είσαι πλήρως ανεξάρτητη όταν δεν γνωρίζεις πολλά οικονομικά θέματα. Έτσι, όταν θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στη καριέρα σου, να είσαι ρεαλίστρια σχετικά με το εισόδημά σου για να καλύπτεις τα βασικά σου έξοδα.
2. Βρες κάποιον μέντορα ή κάποιο πρότυπο
Πρέπει να βρεις ανθρώπους που έχουν κάνει πράξη αυτά που ονειρεύεσαι. Ζούμε στην εποχή των social media, δεν βλέπεις μόνο τι έχει γίνει ένα άτομο αλλά και από που ξεκίνησε. Αυτό δεν είναι μόνο μία σωστή καθοδήγηση, αλλά σου δίνει παραδείγματα για το τι μπορείς να κάνεις. Αν πάλι μπορείς να επικοινωνήσεις με αυτό το άτομο και να σου δώσει συμβουλές, είσαι πολλά βήματα μπροστά.
3. Μην πιέζεσαι να αποφασίσεις μία συγκεκριμένη καριέρα
Στον δυτικό πολιτισμό έχουμε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εκείνους που παίρνουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν κάτι δικό τους από το μηδέν ως τους γενναίους πρωτοπόρους που πηγαίνουν αντίθετα από το ρεύμα. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται μεγάλη πίεση για να κάνεις κάτι “μεγάλο” με την καριέρα σου, αλλά μην το βάζεις κάτω. Είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζεσαι να παρατήσεις μία “βαρετή” δουλειά που αγαπάς και μην αισθάνεσαι υποχρεωμένη να μείνεις σε μία αγχωτική δουλειά επειδή είναι “καλή”.
4. Βρες πιο συγκεκριμένα τι θέλεις από την καριέρα σου
Δεν θεωρείται ιδανικό να απαντήσεις “τα πάντα”. Ένα καλό χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να ψάχνεις είναι η “ασφάλεια”. Επέλεξε μία δουλειά που θα σου προσφέρει ευχαρίστηση.
5. Μπορείς να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας αν βάλεις κάποια όρια
Υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις σχετικά με το να δουλεύεις για τον εαυτό σου. Εκεί είναι που πρέπει να βάλεις κάποιους όρους. Άσχετα με τη δουλειά που κάνεις, πρέπει να θυμάσαι ότι η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά. Όταν δουλεύεις για κάποιον άλλον υπάρχουν κανόνες για τα ωράρια που πρέπει να δουλεύεις. Όταν όμως είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είναι εύκολο να είσαι μπροστά στην οθόνη του laptop σου 24/7.
6. Βρες αν δεν σου αρέσει η δουλειά ή το εργασιακό σου περιβάλλον
Ακόμα κι αν δεν είσαι millennial, είναι σύνηθες το να αλλάζει κάποιος δουλειά εξαιτίας του εργασιακού περιβάλλοντος. Αντιθέτως, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινάς μία δουλειά και στην πορεία να καταλαβαίνεις ότι δεν σου ταιριάζει. Σκέψου καλά όλα εκείνα που δεν σου αρέσουν και τι θα ήταν αυτό που θα σε έκανε χαρούμενη.
7. Πρέπει να δοκιμάσεις άλλα πράγματα
Δεν χρειάζεται να μείνεις σε μία δουλειά για πάντα. Να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου και να ξέρεις πως δεν θα έχεις πάντα δουλειές που αγαπάς. Βρες έναν μέντορα που θα μπορείς να του μιλήσεις για θέματα που μπορεί να προκύψουν και μάθε από εκείνον πράγματα για την καριέρα που ονειρεύεσαι.
Μην ξεχνάς όμως ότι δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Γιατί κανένας δρόμους δεν είναι ίδιος!