Η εσωτερική βάση του νυχιού δίνει την ανάπτυξη του ιστού των νυχιών, επομένως μία επαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων βοηθάει την ανάπτυξη, τον σχηματισμό και την ενδυνάμωση των νέων κυττάρων των νυχιών.

Βιοτίνη

Προάγει την ανάπτυξη υγιών κυττάρων και στοχεύει στον μεταβολισμό των αμινοξέων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των νυχιών. Θα τη βρεις σε οργανικό κρέας όπως το συκώτι, αλλά επίσης, στον κρόκο του αυγού, τα γαλακτοκομικά, τη μαγιά, τον σολομό, το αβοκάντο, την γλυκοπατάτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους ακόμα και στο κουνουπίδι.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Εκτός από την βιοτίνη, άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και το φολικό οξύ είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία των νυχιών. Τόσο η μία όσο και η άλλη παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθροκυττάρων και τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα των νυχιών. Η ανεπάρκειά τους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό των νυχιών.

Σίδηρος

Χωρίς σίδηρο, δεν μεταφέρεται επαρκές οξυγόνο στα κύτταρα, άρα και στα νύχια. Μία ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία οδηγεί σε κάθετες ραβδώσεις στα νύχια ή στο να είναι κοίλα.

Θα το βρεις σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζωικά τρόφιμα όπως, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά σε σχέση με τα φυτικά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς τα όσπρια και τους σπόρους. Ωστόσο, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μαζί με τα φυτικά τρόφιμα μπορείς να αυξήσεις την βιολογική αξία του σιδήρου και την απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Μαγνήσιο

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι σημαντική για την αποφυγή των κάθετων ραβδώσεων στα νύχια. Ακόμα, το συγκεκριμένο μέταλλο βοηθάει στην πρωτεϊνοσύνθεση και την ανάπτυξη των νυχιών.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια πηγή μαγνησίου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς επίσης και η κινόα, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια και τα μαύρα φασόλια είναι εξίσου καλές πηγές.

Πρωτεΐνη

Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης χρειάζεται για την παραγωγή κερατίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την διατήρηση γερών και ανθεκτικών νυχιών.

Θα τη βρεις σε ζωικά τρόφιμα όπως, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, όπως επίσης και σε φυτικές τροφές όπως η σόγια, τα όσπρια. Οι σπόροι και τα ολικής άλεσης δημητριακά.

Ω – 3 λιπαρά οξέα

Για την αντιμετώπιση των εύθραυστων νυχιών, κρίνεται απαραίτητη η επαρκής κατανάλωση ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων. Βοηθούν στην λίπανση των νυχιών, δίνοντας τους λαμπερή εμφάνιση.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι στην κορυφή των τροφών που είναι πλούσια πηγή τους. Μπορούν επίσης να βρεθούν και σε τροφές όπως τα καρύδια, η σόγια, τα αυγά, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και το ιχθυέλαιο.

Βιταμίνη C

Ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο παρέχει δύναμη στα νύχια. Η έλλειψή της μπορεί αν έχει ως αποτέλεσμα εύθραυστα νύχια και επιβράδυνση της ανάπτυξης τους.

Ενώ τα κιτρώδη φρούτα (πορτοκάλι, φράουλες και ακτινίδιο) θεωρούνται ως οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C, οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά και οι ντομάτες είναι εξίσου πλούσιες πηγές.

Ψευδάργυρος

Η ανεπαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλλει στον εκφυλισμό της πλάκας των νυχιών, προκαλώντας την εμφάνιση λευκών κηλίδων στα νύχια.

Η ζωική πρωτεΐνη όπως αυτή από το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου. Ωστόσο, η σόγια, τα ρεβίθια, τα μαύρα φασόλια καθώς και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους) και οι σπόροι περιέχουν επίσης καλή ποσότητα του μετάλλου.