Η αλληλεξάρτηση είναι μία συμπεριφορά που μπορεί και να μην αντιλαμβάνεσαι ότι υιοθετείς. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που σε βοηθούν να το καταλάβεις όμως.
Η αλληλεξάρτηση πρόκειται για μία διαταραχή συμπεριφοράς και τη συναντάμε πολύ συχνά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ο όρος codependency μιλά για το άτομο που αδυνατεί να διατηρήσει μία υγιή σχέση. Το αλληλεξαρτώμενο άτομο ψάχνει συνεχώς έγκριση και αποδοχή από τον σύντροφο του.
Αναζητά οτιδήποτε καλό για τον εαυτό του έξω από τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, προσκολλάται στο σύντροφο του και πολλές φορές αυτό επηρεάζει και την έκβαση της όλης σχέσης. Αν νιώθεις πως ίσως είσαι κι εσύ ή ο σύντροφος σου, διάβασε τις παρακάτω ενδείξεις:
Νιώθεις την υποχρέωση να τον ευχαριστείς συνεχώς
Φυσικά και θέλεις να είναι χαρούμενος μαζί σου. Αλλά όταν αισθάνεσαι πως είναι καθήκον σου να τον ευχαριστείς τότε αυτό είναι μία ένδειξη αλληλεξάρτησης. Αυτό σημαίνει πως υποχωρείς πάντα στο τι θέλεις εσύ, δυσκολεύεσαι να πεις όχι και συχνά κάνεις πράγματα που σε άλλη περίπτωση ίσως να μην έκανες.
Δεν μπορείς να θέσεις όρια
Τα όρια σε μία σχέση πρέπει να υπάρχουν, όσο κοντά κι αν είστε, όσο καιρό κι αν είστε μαζί. Σκέψου το σαν μία γέφυρα που κρατά τις ισορροπίες. Η άρνηση σου να φτιάξεις αυτή τη γέφυρα, θα φέρει σίγουρα τρικυμίες στη σχέση σου. Η αλληλεξάρτηση υφίσταται στο πόσο χώρο δίνεις στον άλλον, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε οποιαδήποτε κακή μεταχείριση μέσα στη σχέση.
Δεν αισθάνεσαι αρκετά καλή για εκείνον
Όταν νιώθεις πως εξαρτάσαι από κάποιον άλλον, η αποδοχή του είναι το παν. Επομένως, δεν νιώθεις σίγουρη για εσένα, τα πιστεύω και τα θέλω σου. Η αλληλεξάρτηση και η ανασφάλεια πάνε παρέα και τα συναντάς ακόμη και στα μικρά, καθημερινά πράγματα. Δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις για το οτιδήποτε και χρειάζεσαι κάποιο ΟΚ του για να προχωρήσεις σε κάτι.
Η διάθεση του σε επηρεάζει αρκετά
Εννοείται πως όταν κάποιος περνά δύσκολα, θα έχεις εμπάθεια. Όταν όμως βλέπεις πως ακόμη και λίγα νεύρα του συντρόφου σου, σου χαλάνε όλη τη μέρα, τότε κάτι συμβαίνει. Σημαίνει πως βασίζεις όλη σου τη διάθεση σε κάποιον άλλον.
Είσαι ευαίσθητη στην κριτική
Η ανασφάλεια που κρύβει η αλληλεξάρτηση δεν σε βοηθά να αποδεχτείς εύκολα τα “κακά” ίσως σχόλια. Ακριβώς επειδή αναζητάς την έγκριση σε μία σχέση, όταν δεν την λαμβάνεις, νιώθεις πως απειλείσαι. Ίσως είσαι επίσης τελειομανής, ανεβάζοντας τον προσωπικό σου πήχη ψηλά. Όταν λοιπόν βλέπεις πως δεν ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες αυτές, απογοητεύεσαι αμέσως.
Δεν μπορείς να πεις όχι χωρίς να νιώσεις ενοχές
Μαζί με τ νούμερο 2. Όταν δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν και όχι. Αν όμως τελικά υπάρξουν, αισθάνεσαι τρομερές ενοχές. Κι αυτό ακριβώς επειδή, δεν έχεις συνηθίσει να αποκλείεις πράγματα που σου ζητά κάποιος άλλος. Μπαίνεις αυτόματα στη θέση του και νιώθεις την δυσαρέσκεια του. Η εμπάθεια είναι καλή, ως το σημείο που δεν υπάρχει προσωπική ψυχική χειραγώγηση όμως.
Δεν μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου ανοιχτά
Προφανώς, όταν δεν κάνεις ξεκάθαρο το τι θέλεις σε μία σχέση, σημαίνει ότι δεν επικοινωνείς ειλικρινά με τον σύντροφο σου. Διστάζεις να πεις πως νιώθεις αληθινά, τι σκέφτεσαι για αυτόν ή για εσένα αλλά και το πόσα όχι ενδεχομένως θα ήθελες να είχες πει σε κάτι που δεν συμφωνούσες. Από μία απλή κουβέντα ως οποιαδήποτε μεταχείριση.
Σκέφτεσαι υπερβολικά το τι σκέφτεται εκείνος για σένα
Η αυτοεκτίμηση σου στηρίζεται στα λόγια, στα μάτια και στις εκφράσεις του συντρόφου σου. Μπορεί να έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην λέει, να μην φοράει ή να μην πηγαίνει κάπου ακριβώς επειδή δεν το εγκρίνει. Ή μπορεί και να έχεις νιώσει περιορισμένη στο πως θα εκφραστείς για να μην κριθείς γι’ αυτό.
Η αλληλεξάρτηση σου από το σύντροφο σου -ή ακόμα και από κάποιο φιλικό/οικογενειακό πρόσωπο- είναι ένα όριο που δεν έβαλες στον εαυτό σου. Όπως όμως και αυτή τη συμπεριφορά την έμαθες, έτσι μπορείς και να μάθεις το να είσαι πιο αυτόνομη, ανεξάρτητη και ελεύθερη από τέτοια ψυχικά εμπόδια. Μην είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου. Είσαι παραπάνω από αρκετή και αξίζεις να βρίσκεσαι σε μία σχέση που θα νιώθεις έτσι κάθε μέρα. Όχι μόνο όταν λες/κάνεις/φοράς τα σωστά.