Λίγοι είναι εκείνοι που δεν νιώθουν αμήχανα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο που γνωρίζουν λίγο ή και καθόλου. Επειδή δεν γεννηθήκαμε όλοι ως social butterflies, αναγκαζόμαστε να κάνουμε small talk που όμως συχνά μπορεί να γίνει αμήχανο.
Λίγο να πεις για τον καιρό, λίγο για τη δουλειά, και μετά; Παρόλο που ο γενικός κανόνας αναφέρει πως πρέπει να μιλάς για θέματα μικρής σημασίας, έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να κάνουμε μία κουβέντα σε βάθος και να νιώθουμε πως ο συνομιλητής μας όντως ενδιαφέρεται να μας μάθει από το να μας μιλήσει για το αν σήμερα θα βρέξει και να μας ρωτήσει τη γνώμη μας.
Αντί για τον λόγο, ρώτα την αιτία
Δώσε έμφαση στην αιτία, όπως για παράδειγμα, αντί να ρωτήσεις «Τι έγινε;», καλό είναι να ρωτήσεις «Γιατί πιστεύεις πως συνέβη αυτό;». Έτσι, δίνεις μεγαλύτερο έδαφος ώστε να ξεκινήσει μία συζήτηση.
Αναδιατύπωσε τις ερωτήσεις σου
Μην κάνεις ερωτήσεις που απαντώνται μονολεκτικά. Αλλά αναδιατύπωσέ τις ώστε να ξεκινήσει μία κουβέντα. Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσεις «Πως ήταν η μέρα σου;», μπορείς να πεις «Μίλησέ μου για την ημέρα σου» ή «Πως είναι μία τυπική ημέρα σου;»
Ζήτησε κάποια συμβουλή
Το είχε πει και ο Όσκαρ Γουάιλντ άλλωστε «Όλοι εκτιμούμε τη σοφία εκείνων που θα ζητήσουν συμβουλή». Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσει μία συζήτηση, να μοιραστείτε εμπειρίες και απόψεις.
Απέφυγε το αγαπημένο σου θέμα
Σίγουρα καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων με το κατοικίδιό τους -είμαι ένας από αυτούς άλλωστε-, όμως σίγουρα καταλαβαίνεις γιατί πρέπει να το αποφύγεις. Γιατί παθιάζεσαι και καταλήγεις να μιλάς πολύ γι’ αυτό και συνήθως, δεν γίνεται κάποια συζήτηση, απλά εξιστορείς ιστορίες (ή δείχνεις φωτογραφίες).
Μίλησε λιγότερο αλλά άκουσε περισσότερο
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι. Αντί όταν σου μιλά κάποιος να σκέφτεσαι αυτό που θες να πεις, πάρε λίγο χρόνο και άκουσε αυτά που σου λέει. Η μαγική φράση εδώ είναι το «Πες μου περισσότερα». Θα δεις πως στο τέλος της κουβέντας θα έχεις μάθει αρκετά για τον συνομιλητή σου και η συζήτηση που θα κάνετε θα έχει βάθος.
Ακολούθησε τον κανόνα των 20 δευτερολέπτων
Ο κανόνας είναι απλός και θυμίζει φανάρι. Τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα της συζήτησης έχεις την προσοχή του συνομιλητή σου και το φως είναι πράσινο. Μετά τα 20 δευτερόλεπτα και έως τα 40, γίνεται πορτοκαλί και από τα 40 και μετά, γίνεται κόκκινο. Με λίγα λόγια, κανείς δεν θα ακούσει κάποιον αν ξεπεράσει το ένα λεπτό ομιλίας σε κάτι που υποτίθεται πως είναι μία αμφίδρομη συζήτηση.
Body Language
Όπως και η οπτική επαφή, έτσι και η στάση του σώματός σου μπορεί να ‘πει’ πολλά. Χαμογέλασε και κάνε μικρά νεύματα που υποδηλώνουν πως η προσοχή σου είναι αποκλειστικά στραμμένη στον συνομιλητή σου. Τίποτα δεν σκοτώνει μία κουβέντα γρηγορότερα από το να πιστεύεις πως ο άλλος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά που λες.
Άσε στην άκρη το τηλέφωνό σου
Το να κοιτάς το τηλέφωνό σου ή να τσεκάρεις τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να σκοτώσει τις πιθανότητες για μία συζήτηση πέρα από το άβολο chit-chat . Η ποιότητα της κουβέντας μειώνεται σημαντικά όταν ο ένας συνομιλητής είναι στο τηλέφωνό του. Προτίμησε να το αφήσεις στην τσάντα σου και αν περιμένεις ένα σημαντικό mail ή τηλεφώνημα, καλύτερα να ενημερώσεις τον συνομιλητή σου ώστε να μη νομίζει πως δεν ενδιαφέρεσαι να μιλήσετε.