Ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι ο πιο σύντομος μήνας του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε χρόνο για καλές αναγνώσεις!

Ακολουθούν οκτώ προτάσεις από τις εκδόσεις Καστανιώτη που δεν θέλουμε να χάσουμε αυτόν τον μήνα.

Έλενα Καρακούλη – Δέκα τρόποι να εκτεθείς

Η συλλογή διηγημάτων Δέκα τρόποι να εκτεθείς είναι το πρώτο βιβλίο της Έλενας Καρακούλη. Πρόκειται για την εύκολα αναστρέψιμη ροή της ζωής μέσα από τη ματιά δέκα διαφορετικών γυναικών. Με γλαφυρό τρόπο βλέπουμε «το έργο που δεν θα δουν ποτέ οι θεατές, το έργο που παίζεται στον διάδρομο που οδηγεί στα καμαρίνια» (σελ. 33): πόσο σκληρή είναι η πραγματικότητα για τους ανθρώπους του θεάτρου, που «είτε δεν πονάνε ποτέ είτε καταλήγουν με κάποιο αυτοάνοσο ή με νευρικό κλονισμό» (σελ. 47). Ένα εξαιρετικό βιβλίο που έχει σκοπό να φτάσει στις άγνωστες, εσωτερικές πτυχές ενός βίου που διεξάγεται παράλληλα με την κανονική ζωή κάθε ανθρώπου.

Βρες το βιβλίο εδώ.

Βάσια Τζανακάρη – Γεννιέται ο έρωτας

Γεννιέσαι, γεννιέμαι και περνούν χιλιάδες μέρες.

Μια νύχτα του Δεκέμβρη ένας άντρας μπαίνει σε ένα ουζερί στην Ευελπίδων, μια γυναίκα γυρίζει να τον αντικρίσει και γεννιέται ο κόσμος. Ίσως βέβαια να είναι ο κόσμος που υπήρχε πάντα, μόνο που τώρα μοιάζει ξανά καινούργιος και αστραφτερός. Μια αναζήτηση φτάνει στο τέλος της, νέοι δρόμοι ανοίγονται, το κοντέρ μηδενίζει.

Ο πρώτος χρόνος ενός έρωτα, του καλύτερου έρωτα, αυτού που δεν ήξερες ότι έψαχνες: η χαρά, η αγωνία και η λαχτάρα για έναν άνθρωπο άγνωστο μέχρι τότε, που γίνεται αναπάντεχα το κέντρο του κόσμου σου. Μια αφήγησημέσα από στιγμιότυπα, για το πώς αλλάζει η ματιά μας όταν ερωτευόμαστε και πώς δημιουργείται ένα σύμπαν για δύο εκεί που πριν δεν υπήρχε τίποτα.

Βρες το βιβλίο εδώ

Αντώνης Μυλωνάκης – Εννιά

Ένα βιβλίο που εστιάζει σε εννέα ιστορίες για τη μητέρα, για το Θεό, για τη βίαιη ενηλικίωση ενός αγοριού, για την απόφαση μιας γυναίκας να τραβήξει την προσοχή με έναν απίθανο τρόπο, για ένα απόκοσμο θαύμα που πρέπει να εξακριβωθεί αν είναι αληθινό, για το ηθικό δικαίωμα ενός μουσικού να οργανώσει ένα κονσέρτο για τους νεκρούς, για μια προδομένη σύζυγο που απάγει το ίδιο της το παιδί, για μια κηδεία όπου ένας άντρας φαίνεται να γνωρίζει τα πάντα για όλους, και τέλος για μια πόλη γεμάτη μόνο με αστέγους που ζουν σε κίτρινες σκηνές. Καμία ιστορία δεν είναι τυχαία. Κάποιες μάλλον θα σε συγκινήσουν, δύο ίσως σε τρομάξουν, κάποια θα σε εκπλήξει, τρεις θα σε βάλουν για ύπνο αργότερα από το συνηθισμένο και μία θα σε κάνει να χαμογελάσεις.

Βρες το βιβλίο εδώ

Κωνσταντίνος Μουσούλης – Το προφίλ της Αν-Μαρί

Ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ γύρω από την εξαφάνιση μιας νεαρής γυναίκας. Ο Μουσούλης συνδυάζει την ατμόσφαιρα ενός νουάρ μυθιστορήματος με την κοινωνική παρατήρηση, δημιουργώντας ένα βιβλίο που εξερευνά την επιρροή των social media στην προσωπική μας ζωή. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον ναρκισσισμό, τη ματαιοδοξία και τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Βρες το βιβλίο εδώ

Ντανιέλα Κρίεν – Έρωτας στα δύσκολα

Μια ιστορία για τις σχέσεις και την ανάγκη για συντροφικότητα. Πέντε άνθρωποι προσπαθούν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία και την αγάπη, σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει να δοκιμάζει τα συναισθήματα και τις αντοχές τους.

«Γραμμένο δίχως συναισθηματισμούς αλλά με πραγματιστική και ατόφια συγκίνηση, το μυθιστόρημα Έρωτας στα δύσκολα αποτελεί μια σπουδή πάνω στις επιθυμίες, στις προσδοκίες και στις αδυναμίες των σύγχρονων γυναικών». The Observer

Βρες το βιβλίο εδώ

Κέιτ Σοπέν – Η αφύπνιση

Όταν το μυθιστόρημα της Κέιτ Σοπέν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, οι κριτικοί της εποχής το επαίνεσαν για την άψογη τεχνική του, αλλά κυρίως το αποδοκίμασαν για τη σεξουαλική του ειλικρίνεια. Χαρακτηρίστηκε «αισθησιακό», «πολύ δυνατό ποτό για την ηθική νηπίων», «δηλητήριο». Αυτό που έβλεπαν στο κείμενο ήταν «η ιστορία μιας κυρίας του Νότου που ήθελε να κάνει το δικό της… με καταστροφικές συνέπειες». Τυφλωμένοι από τη βικτοριανή ηθική τους, οι κριτικοί της εποχής δεν έβλεπαν παρά μόνο τη μοιχεία της Έντνας και αγνοούσαν τις άλλες διαστάσεις του μυθιστορήματος. Οι εκδότες έπαψαν να δημοσιεύουν έργα της Σοπέν και Η Αφύπνιση εξοστρακίστηκε από τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς της. Η ίδια, απογοητευμένη, πέθανε από εγκεφαλικό πέντε χρόνια αργότερα. Όπως ήταν φυσικό, το βιβλίο ξεχάστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1953 η σύγχρονη κριτική το ανέσυρε πάλι από την αφάνεια. Παρά τη σεξουαλική απελευθέρωση της εποχής μας, βρέθηκαν κριτικοί οι οποίοι δήλωναν ότι το μυθιστόρημα «περιστρέφεται γύρω από το σεξ» και χαρακτήριζαν την Έντνα σαν την Αμερικανίδα Μαντάμ Μποβαρύ ή σαν μια άλλη Φαίδρα. Από το τέλος της δεκαετίας του 1960 το μυθιστόρημα έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής κλασικής λογοτεχνίας και το 1991 γυρίστηκε ταινία που παίχτηκε με τίτλο «Grand Isle», στο Φεστιβάλ των Καννών.

Βρες το βιβλίο εδώ

Όλγκα Τοκάρτσουκ – Εμπούσιον

Σεπτέμβριος του 1913, σανατόριο Γκέρμπερσντορφ, Κάτω Σιλεσία (σημερινό Σοκολόφσκο στην Πολωνία). Στους πρόποδες των βουνών, λειτουργεί ένα από τα πρώτα στον κόσμο και διάσημο σε όλη την Ευρώπη σανατόριο για τη θεραπεία ασθενειών «θώρακος και τραχήλου». Ο Βόινιτς, ένας φοιτητής, πηγαίνει εκεί με την ελπίδα πως οι καινοτόμες ιατρικές μέθοδοι και ο καθαρός αέρας θα τον βοηθήσουν. Πλην όμως, η φυματίωση με την οποία διαγνώστηκε δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Στην Πανσιόν για Κυρίους ο Βόινιτς θα συναναστραφεί και άλλους θεραπευόμενους, ασθενείς από τη Βιέννη, το Κένινγκσμπεργκ, το Μπρέσλαου, το Βερολίνο. Πίνουν ένα χειροποίητο λικέρ και συζητούν ακούραστα για τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής. Έρχεται πόλεμος; Μοναρχία ή δημοκρατία; Υπάρχουν δαίμονες; Όταν αφοσιώνεσαι σε ένα ανάγνωσμα, μπορείς να αναγνωρίσεις από τι χέρι είναι γραμμένο: ανδρικό ή γυναικείο; Τη ρουτίνα ταράζει ένας ξαφνικός θάνατος. Στα αυτιά του Βόινιτς φτάνουν τρομακτικές, μυστηριώδεις και σαγηνευτικές ιστορίες, δίχως ο ίδιος να αντιλαμβάνεται ότι σκοτεινές δυνάμεις τον έχουν βάλει στο μάτι. Στο Εμπούσιον η Όλγκα Τοκάρτσουκ αποκαλύπτει αλήθειες για τον κόσμο, τις οποίες είτε δεν παρατηρούμε είτε με κάθε τίμημα αρνούμαστε να παραδεχτούμε.

«Στο τελευταίο βιβλίο της Όλγκα Τοκάρτσουκ ενσωματώνονται τα κρισιμότερα διανοητικά ζητήματα του 20ού αιώνα ενόσω ακριβώς εξυφαίνεται γύρω μας ένα αλλόκοτο –και ανατριχιαστικό– δίχτυ γεμάτο ίντριγκα και αγωνία. Μια κρίσιμη προσθήκη στο έργο της νομπελίστριας συγγραφέως». Kirkus Reviews

Βρες το βιβλίο εδώ

Παύλος Παυλίδης – Αυτή είναι η γειτονιά μου σκύλε

Είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του μουσικού και στιχουργού που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη μουσική σκηνή από την εποχή των Μωρά στη Φωτιά μέχρι τα θρυλικά Ξύλινα Σπαθιά.

Φυλακές Κορυδαλλού

Τι είναι αυτές οι παιδικές ζωγραφιές; Τους την στέλνουν τα παιδιά τους; Όχι, είπε η δασκάλα, τις φτιάχνουν μόνοι τους. Λες και ο πιο μεγάλος είναι εννιά χρονών. Κι όμως είναι κρατούμενοι από είκοσι ενός έως εξήντα πέντε ετών.

«Αγαπητά μου παιδιά ο μπαμπάς λείπει ταξίδι το καράβι θα αργήσει να επιστρέψει». Έβλεπα τα καχύποπτά τους πρόσωπα, αλλά σκληρά ακόμη και άλλα ήδη τσαλαπατημένα.

Βρες το βιβλίο εδώ