«Τα πάντα στη ζωή μου έχουν να κάνουν με τον καφέ» είχε πει η Lorelai Gilmore, και πραγματικά είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων, που συμφωνεί μαζί της.
Αν και οι εμμονές δεν είναι ποτέ καλές, η εμμονή με τον καφέ πολλές φορές παραβλέπεται, καθώς βοηθάει την καθημερινότητα πολλών. Είτε λοιπόν πρόκειται για μια (μικρή και αθώα) εμμονή, είτε για μια συνήθεια (ναι, κάποιοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς καφέ), είτε για ένα ρόφημα που σου αρέσει, ο καφές σου τώρα μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί, και να σου δώσει ακόμα περισσότερα οφέλη: Ευεξίας, υγείας αλλά και γεύσης.
1. Κολλαγόνο
Συχνά λένε ότι το κολλαγόνο είναι το απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Το κολλαγόνο είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Σύμφωνα με το Healthline, το σώμα αρχίζει να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου καθώς γερνάει, οπότε η προσθήκη μιας σέσουλας στο πρωινό σου φλιτζάνι με καφέ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη σημαντικών λειτουργιών όπως η επισκευή ιστών, η ανοσολογική απόκριση, η κυτταρική επικοινωνία και η κυτταρική μετανάστευση.
Επιπλέον, η Jennifer Aniston το προσθέτει στον καφέ της κάθε πρωί και όλοι ξέρουμε ότι είναι #goals. Η σκόνη κολλαγόνου είναι άγευστη και πλήρως διαλυτή, επομένως δεν θα το παρατηρήσεις καν στον καφέ σου, αλλά αν προτιμάς ένα πιο εξειδικευμένο ρόφημα καφέ, προτίμησε λίγη αρωματισμένη κρέμα κολλαγόνου για πρόσθετη γεύση και αφρό.
2. Κανέλα
Η κανέλα είναι ήδη ένα αρκετά κοινό πρόσθετο στον καφέ, και για καλό λόγο. Όχι μόνο έχει γεύση φθινοπώρου, αλλά είναι επίσης γεμάτη οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τους New York Times, η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Μια ημερήσια δόση του μπαχαρικού μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πέψη. Πασπάλισέ την από πάνω για πρόσθετα οφέλη και γεύση.
3. Βούτυρο
Ο καφές με βούτυρο, μπορεί να έχει πολλά οφέλη λόγω των υγιεινών λιπαρών. Ο Dave Asprey, ο ιδρυτής της Bulletproof, συνιστά να χρησιμοποιείς βούτυρο για να πάρεις τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 από τον καφέ σου ή ένα λάδι καρύδας ή MCT (αν αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά). Αυτά τα υγιή λίπη βοηθούν επίσης να διατηρηθούν τα επίπεδα ενέργειας σταθερά, που σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσεις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και τελικά αυτό το κραχ μετά τον καφέ που μπορεί να προέλθει από τα ζαχαρούχα ποτά καφέ. Πρόσθεσε βούτυρο ή λάδι καρύδας στον φρεσκοκομμένο καφέ και ανακάτεψέ το με ένα μπλέντερ ή ένα αφρόγαλα για να δημιουργήσεις ένα νόστιμο, κρεμώδες latte.
4. Προσαρμογόνα
Ενώ τα προσαρμογόνα μονοπωλούσαν στις τάσεις ευεξίας, η χρήση προσαρμογόνων χρονολογείται πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας στην Αγιουρβέδα. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσαρμογόνων, υπάρχουν περίπου έξι κοινά με διαφορετικούς σκοπούς.
Τα μανιτάρια Reishi είναι ηρεμιστικά και μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο και το άγχος, η χαίτη του λιονταριού βοηθά στην εστίαση και την παραγωγικότητα, το chaga υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το Cordyceps μπορεί να βελτιώσει την αντοχή. Όπως με οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή σε συμπληρώματα, φρόντισε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
5. Κακάο
Το κακάο χρονολογείται στις αρχές του 1500 π.Χ. όταν οι Μάγια έπιναν κακάο για γιορτές και τελετές. Σύμφωνα με το Healthline, είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης… είναι νόστιμο! Για να αναβαθμίσεις τον καφέ σου, πρόσθεσε μια κουταλιά σκόνη κακάο. Η γεύση του κακάο είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα (επειδή δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη), οπότε πρόσθεσε επίσης το γλυκαντικό της επιλογής σου για περισσότερη γεύση μόκα.
6. Κουρκουμάς
Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό χρησιμοποιείται ιατρικά για πάνω από 4.500 χρόνια και είναι εγγενές στη νότια Ινδία και την Ινδονησία. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο τόσο για γεύση όσο και για οφέλη για την υγεία, αλλά ήξερες ότι έχει γίνει ένας κοινός τρόπος (κυριολεκτικά) να εμπλουτίσεις και τον καφέ σου; Σύμφωνα με το Healthline, ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές του ιδιότητες. Είναι επίσης γεμάτος αντιοξειδωτικά. Ο latte με κουρκουμά (φτιαγμένος με κουρκουμά και γάλα) είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις την κατανάλωση καφέ ενώ εξακολουθείς να απολαμβάνεις ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα
7. Κάρδαμο
Το κάρδαμο μπαχαρικών προέρχεται από τους αποξηραμένους, αλεσμένους σπόρους του φυτού κάρδαμου και είναι ένα δημοφιλές συστατικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική της Νότιας Ασίας και στη σκανδιναβική αρτοποιία. Αν και η γεύση του μοιάζει περισσότερο με μέντα, τα οφέλη του είναι παρόμοια με αυτά της κανέλας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη. Δεδομένου ότι έχει γεύση μέντας, είναι το τέλειο μπαχαρικό αν είσαι λάτρης του latte μέντας στις γιορτές, και μπόνους: Θα μυρίζει και η ανάσα σου ωραία.
8. Μέλι
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Kourtney Kardashian είναι λάτρης του φυσικού γλυκαντικού και αφού δεις περισσότερα για τα οφέλη του, θα καταλάβεις γιατί. Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Το προϊόν της μέλισσας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τέλος, το ωμό μέλι μπορεί να βοηθήσει στις εποχιακές αλλεργίες, ειδικά αν είναι τοπικό.
9. Εκχύλισμα βανίλιας
Η προσθήκη βανίλιας στον καφέ μπορεί να ακούγεται σαν μια προφανής πρόταση, αλλά δεν μιλάμε για το τυπικό σιρόπι βανίλιας. Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή το φασόλι βανίλιας (όταν είναι αληθινό, και όχι απομίμηση από συνθετικά συστατικά) περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Και, εκτός από την προσθήκη λίγης γεύσης στον καφέ, το εκχύλισμα βανίλιας παρέχει μια δόση από τα απαραίτητα μέταλλα στη διατροφή σου με τη μορφή μαγνησίου και καλίου.