Η ψυχική υγεία περιβάλλεται από πολλούς μύθους που μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και να αποτρέψουν άτομα από το να αναζητήσουν την απαραίτητη βοήθεια.
Το #Mentalhealthawareness έχει συγκεντρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια, ενώ ένα hashtag με επίκεντρο τους πόρους, το #mentalhealthbooks, έχει συγκεντρώσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια προβολές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να βρεις αμέτρητες οδηγίες και how to για θέματα ψυχικής υγείας, υλικό που μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει ένα επιβλαβές δίκτυο παρανοήσεων σχετικά με τις καταστάσεις ψυχικής υγείας. Η κατάρριψη αυτών των μύθων είναι ένα βήμα προς την κατάρριψη του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία και την προώθηση μιας κοινότητας αποδοχής. Ας εξετάσουμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους και την πραγματικότητα πίσω από αυτούς.1. Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι συχνές
Πολλοί πιστεύουν ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι σπάνιες, όμως στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά κοινές. Σύμφωνα με την Dr. Neha Chaudhary, οι διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Η πανδημία της COVID-19 ανέδειξε περαιτέρω αυτό το ζήτημα, με την απομόνωση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση να συμβάλλουν στην αύξηση των περιπτώσεων. Μεταξύ Ιουλίου 2019 και Ιουλίου 2021, υπήρξε αύξηση 200% στους νέους που αναζήτησαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
2. Αν κανείς δεν παρατηρεί ότι είσαι καταθλιπτικός, τότε είσαι καλά
Η ικανότητα κάποιου να κρύβει τα συναισθήματά του δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολλοί έφηβοι μπορούν να παρουσιάζουν μια χαρούμενη εικόνα, ενώ εσωτερικά νιώθουν το αντίθετο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καθένας μπορεί να περνάει δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται εξωτερικά.
3. Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές είναι μεταδοτικές
Δεν μπορείς να “κολλήσεις” την κατάθλιψη όπως ένα κρυολόγημα. Ωστόσο, η συναναστροφή με κάποιον που είναι καταθλιπτικός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να επηρεάζονται από τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι “κολλάς” την κατάθλιψη, αλλά ότι επηρεάζεσαι συναισθηματικά από την κατάσταση του άλλου.
4. Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος μπορούν να “ξεπεράσουν” την κατάστασή τους αν προσπαθήσουν αρκετά
Οι ψυχικές διαταραχές δεν έχουν έναν διακόπτη on-off. Απαιτούν πραγματική υποστήριξη και θεραπεία, είτε μέσω συμβουλευτικής, φαρμακευτικής αγωγής ή δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας. Ορισμένες διαταραχές επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπους που η θεραπεία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως, και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
5. Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είναι “τρελά”
Αυτή η αντίληψη είναι επιβλαβής και συμβάλλει στο στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που μπορεί να αρρωστήσει, όπως και οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις ψυχικές διαταραχές όπως και τις άλλες ιατρικές παθήσεις, χωρίς κριτική ή ντροπή.
6. Τα προβλήματά σου θα εξαφανιστούν μόλις αρχίσεις να πηγαίνεις σε θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης και στη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά δεν “θεραπεύει” απαραίτητα τις ψυχικές διαταραχές. Ορισμένες καταστάσεις απαιτούν συνεχή εργασία και θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η θεραπεία είναι μια διαδικασία και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δούμε βελτιώσεις.
7. Δεν μπορώ να λάβω βοήθεια επειδή η θεραπεία είναι πολύ ακριβή
Αν και η θεραπεία μπορεί να είναι δαπανηρή, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κόστους. Μπορείς να αναζητήσεις θεραπευτές που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω κοινοτικών κέντρων ψυχικής υγείας. Επιπλέον, υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές που προσφέρουν υποστήριξη ψυχικής υγείας σε προσιτές τιμές.
8. Η τεχνολογία είναι μόνο επιβλαβής για την ψυχική υγεία
Αν και η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία θετικών συνδέσεων, την πρόσβαση σε πόρους ψυχικής υγείας και την πρακτική του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με τρόπο που υποστηρίζει την ψυχική μας ευεξία.