Τα φυτά στο σπίτι δεν εξυπηρετούν μόνο διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά προσδίδουν ενέργεια και θετική ατμόσφαιρα. Έχει αποδειχθεί ότι όποιος αποφασίζει να ενσωματώσει στο σπίτι του φυτά και γλάστρες, παρουσιάζει μειωμένο στρες, περισσότερη παραγωγικότητα, αυξημένη συγκέντρωση και ποιοτικότερη εμπειρία στον ύπνο.
Μπορεί να το έχεις προσπαθήσει και να απελπίζεσαι και μόνο στη σκέψη ότι σε δύο εβδομάδες θα “σκοτώσεις” το φυτό, επειδή δεν είχες τον απαιτούμενο χρόνο να το φροντίσεις. Ή την απαραίτητη όρεξη. Όμως, υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και ενασχόληση. Παρά μόνο την ελάχιστη,
Δες εννιά φυτά κατάλληλα για μέσα στο σπίτι, που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν. Εγγυημένα. Και θα πάρεις τα θετικά τους, ενώ θα σου προσφέρουν ομορφιά και γαλήνη.
Aloe Vera (Αλόη)
Αρχικά η Αλόη είναι φιλική προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερη χρήσιμη λόγω του θεραπευτικού της τζελ. Αν πονάς κάπου, ή ακόμα αν έχεις καεί από τον ήλιο, δεν θα χρειαστεί να τρέξεις στο φαρμακείο, παρά μόνο να κόψεις ένα φύλλο του μαγικού αυτού φυτού. Χρειάζεται πότισμα περίπου ανά δύο εβδομάδες, και μάλιστα λίγο. Το πολύ νερό είναι που μπορεί να “σκοτώσει” την αλόη.
Snake Plant (Σανσεβιέρια)
H Σανσεβιέρια αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες, αν και περισσότερο λειτουργεί καλά με το ανοιχτό και έντονο φως. Όπως και η Αλόη, δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Μάλιστα, πρέπει να στεγνώνει τελείως η περιοχή ανάμεσα στα ποτίσματα.
Rubber Plant (Φίκος ο Ελαστικός)
O ελαστικός φίκος είναι από τα πιο κατάλληλα για μέσα στο σπίτι φυτά. Πρέπει να ποτίζεται μόνο όταν η επιφάνεια των πάνω πάνω φύλλων μοιάζει στεγνή. Υπάρχει περίπτωση ανά διαστήματα να χρειαστεί κλάδεμα, αν θες να τον διατηρήσεις μικρό για να τον έχεις σε συγκεκριμένο χώρο.
Jade Plant (Κοινή Κράσουλα)
Αυτό το παχύφυτο απαιτεί σπάνιο πότισμα. Οπότε για εσένα που ξεχνάς εύκολα ή ασχολείσαι με ποικίλες δραστηριότητες μέσα στη μέρα, γυρνώντας στο σπίτι μόνο για να κοιμηθείς, είναι το ιδανικό φυτό. Το μόνο που πρέπει να διαβεβαιώσεις είναι η τοποθέτησή του έτσι ώστε να λαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες ήλιου καθημερινά.
ΖΖ Plant (Ζαμιοκούλκας)
Αντίθετα, αυτό το φυτό δεν πρέπει να παίρνει ήλιο με άμεσο τρόπο. Οπότε τοποθέτησέ το κάπου που να υπάρχει φως, αλλά οι ακτίνες του ηλίου να μην βλέπουν ευθέως στα φύλλα του, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τα κάψει. Επίσης ο Ζαμιοκούλκας παθαίνει ζημιά με το υπερβολικό πότισμα, οπότε μην το παρακάνεις.
Golden Pothos (Πόθος)
Είναι πάρα πολύ απίθανο για τον Πόθο να πεθάνει, καθώς δεν χρειάζεται καθόλου φως αλλά και ελάχιστη ενυδάτωση για να διατηρηθεί. Για έναν αρχάριο με την κηπουρική ενασχόληση, είναι από τα πιο κατάλληλα φυτά. Και είναι και άκρως διακοσμητικό.
Chinese Evergreen (Αγλαόνημα)
Άλλο ένα φυτό που δεν ζει απαραίτητα με το φυσικό φως, αλλά και το τεχνητό το διατηρεί πλήρως. Με λίγο πότισμα, συντηρείται πολύ καιρό. Συν του ότι μεγαλώνει με αργούς ρυθμούς, οπότε και το κλάδεμα δεν θα σου γίνει αυτοσκοπός.
Cast Iron Plant (Φοίνικας του Τσαγκάρη)
Με τακτικό αλλά ελεγχόμενο πότισμα, ο φοίνικας αυτός ζει καλύτερα στο σκοτάδι. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διακοσμήσεις μέρη όπως το μπάνιο, γωνίες τις οποίες δεν βλέπει ο ήλιος. Αν δεν διαθέτεις ένα πολύ φωτεινό σπίτι, αυτό το φυτό είναι για εσένα.
Spider Plant (Χλωρόφυτο)
Το χλωρόφυτο χρειάζεται πότισμα ανά ορισμένο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, πρέπει να προσέξεις να ποτίζεις στη βάση του και όχι στα φύλλα του. Λειτουργεί σε όλων των ειδών τους φωτισμούς, αν και προτιμάται να τοποθετείται σε πιο φωτεινά μέρη, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.