Μήνας φιλιών για το Savoir Ville και βρήκαμε ευκαιρία για ταξίδια. Καθώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν αργεί, εμείς σου μαζέψαμε τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να φιληθείς. Επειδή είμαστε international, όχι τίποτα άλλο.
Παρίσι, Pont des Arts
Γνωστή και ως ‘The Lovers’ Bridge’, είναι η γέφυρα που πολλά ζευγάρια «κλειδώνουν» την αγάπη τους και τον έρωτά τους με ένα λουκέτο και ύστερα πετάνε το κλειδί στον Σηκουάνα. Αυτό ξεκίνησε από πολλούς τουρίστες κάπου στα τέλη του 2008 και παρόλο που δεν είναι έθιμο των Γάλλων, μοιάζει να έχει κρατήσει με την πάροδο των χρόνων. Αρχίσαμε και εμείς με την πόλη του έρωτα, το Παρίσι, για να πάει καλά η λίστα μας. Τελευταία βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η γέφυρα δεν μπορεί να κρατήσει άλλα λουκέτα, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 700,000, και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει.
Βενετία, Η Γέφυρα των Στεναγμών
Παραμένοντας στην Ευρώπη, πηγαίνουμε λίγο πιο κοντά μας, στην γραφική Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στην Βενετία. Η γέφυρα των Στεναγμών είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο, περνάει από το Rio di Palazzo και ενώνει την Prigioni Nuove (Καινούρια Φυλακή) με τα δωμάτια ανάκρισης στο Palazzo Ducale. Πήρε το όνομά της από τον Λόρδο Βύρωνα τον 19ο αιώνα από τους αναστεναγμούς των φυλακισμένων που έβλεπαν για τελευταία φορά την Βενετία. Βρίσκεται στην λίστα μας γιατί ένας θρύλος που λένε οι Ιταλοί, ισχυρίζεται πως αν φιληθείς σε μια γόνδολα περνώντας κάτω από την γέφυρα των στεναγμών, όταν ο ήλιος δύει, η αγάπη σας θα κρατήσει για μια ζωή.
Συρακούσες, Syracuse University
Το παγκάκι των φιλιών. Όταν η τάξη του 1912 έκανε μια δωρεά για το πέτρινο παγκάκι έξω από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, άφησαν μια παράδοση για τις επόμενες τάξεις. Η παράδοση όμως άρχισε το 1950, όταν ο μύθος υποστήριζε ότι όποια μαθήτρια φιληθεί σε αυτό το παγκάκι δεν θα μείνει γεροντοκόρη. Ύστερα όμως, το 1970, μια καινούργια παράδοση μοιάζει να πήρε την θέση της. Άρχισαν λοιπόν να πιστεύουν, πως προκειμένου να αποφοιτήσει μια μαθήτρια και να παντρευτεί, πρέπει να φιληθεί σε αυτό το παγκάκι.
Βερόνα, Το Μπαλκόνι της Ιουλιέτας
Ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία να επισκεφτείς. Λίγο η τραγική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, λίγο ο ρομαντισμός που λείπει από την ζωή όλων μας, μας κάνει να θέλουμε να επισκεφτούμε αυτή την γραφική αυλή στην Βερόνα. Λέγεται πως αν γράψεις το όνομά σου και του αγαπημένου σου πάνω στον τοίχο της Ιουλιέτας, θα μείνετε για πάντα μαζί. Άλλοι αφήνουν ερωτικά γράμματα στις χαραμάδες και πρόσφατα έχει δημιουργηθεί και μια ομάδα από εθελοντές που σου απαντάει πίσω.
Μεξικό, Το στενάκι του φιλιού
El Callejon del Beso. Η ιστορία πίσω από αυτό το στενό είναι της Dona Carmen, της οποίας ο πατέρας ήταν ένας ευέξαπτος και βίαιος άνθρωπος, μα πάνω απ’ όλα αντίθετος στην σχέση της με τον Don Luis. Αυτό είχε ως αποτελέσμα να την κλειδώσει στο δωμάτιο της και να υποσχεθεί πως θα την παντρέψει με κάποιο πλούσιο Ισπανό. Το στενάκι αυτό όμως στο οποίο βρισκόταν το σπίτι της Dona Carmen, ήταν πολύ στενό και το μπαλκόνι του δωματίου της σχεδόν ακουμπούσε με το γειτονικό μπαλκόνι και ο Don Luis δίνοντας όλη την περιουσία του αγόρασε το απέναντι σπίτι ώστε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την αγαπημένη του. Το τραγικό σε αυτήν την ιστορία έρχεται λίγο αργότερα, μόλις ο πατέρας της αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και σκοτώνει την κόρη του και εκείνη άφησε την τελευταία της αναπνοή στα χέρια του Don Luis. Πρέπει να φιληθείς λοιπόν, στο τρίτο σκαλί. Ξέρεις, για τα πολλά χρόνια αγάπης και ευτυχίας που έρχονται.
York, Heart of Yorkshire
Ένας καθεδρικός ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής, με το μεγάλο “λεκιασμένο” παράθυρο σε σχήμα καρδιάς. Η ιστορία της “Καρδιάς του Yorkshire” ξεκινάει το 1961, όταν ο Δούκας του Κεντ θέλησε να παντρευτεί την αγαπημένη του Catherine Worsley. Ήταν ο πρωτος βασιλικός γάμος από το 1328. Δεν τους λες και λίγους τους αιώνες ενδιάμεσα, να τα λέμε και αυτά. Ο μύθος λοιπόν λέει κάτι ίδιο με όλους τους υπόλοιπους. Αν φιληθείς κάτω από το παράθυρο καρδιάς του καθεδρικού ναού, θα μείνεις για πάντα με το αγόρι που έτυχε να πας ταξίδι στο York.
Croatia, Plitvice Lakes National Park
O αρχαιότερος εθνικός κήπος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1949 και είναι πανέμορφο. Δεν έχει κάποιο μύθο να σου δίνει λόγους για να φιληθείς αλλά μόλις το δεις θα καταλάβεις γιατί δεν χρειάζεται να έχεις λόγο για να πας εκεί. Καταρράκτες παντού να συνδέουν λίμνες και πολύ πράσινο.
Ellis Island (Νew York), The Κissing Post
Το νησί όπου οι μετανάστες συναντούσαν τος συγγενείς τους πριν περάσουν στην Αμερική για μια καινούργια αρχή. Ένα μέρος γεμάτο κλάματα και γέλια. Πιο πολύ όμως υπάρχει στην λίστα μας για την πύλη του, γνωστή ως “ταχυδρομείο των φιλιών”. Αυτή η πύλη έχει δει πολλές συνενώσεις χαμένων αγαπημένων, συγγενών και μη. Ευτυχώς τώρα πια, δεν χρειάζεται να μεταναστεύσεις στην Νέα Υόρκη για να πατήσεις στη νήσο Έλις. Ή μήπως δυστυχώς;
New York, The bridge of Brooklyn
Από τις αρχαιότερες κρεμαστές γέφυρες στις ΗΠΑ και συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλυν και μαζί και τους ανθρώπους τους. Επηρεασμένη λοιπόν, από τις χίλιες δύο ταινίες που έχω δει (μόνο φέτος), θα κλείσω με ακόμη μια γέφυρα στη πολιτεία της Νέας Υόρκης, και πιο συγκεκριμένα στο Μπρούκλυν. Δεν έχει κάτι το ρομαντικό, ούτε κάποια ιδιαίτερη ιστορία για backgroung. Παρ’ όλα αυτά, είτε ζεις στην Νέα Υόρκη είτε όχι, ένα φίλι κάτω από αυτήν την γέφυρα πρέπει να το δώσεις.