Το βλέπω στο πρόσωπό σου, κάθε πρωί πριν πας στο γραφείο αναρωτιέσαι πως θα κυλήσει η μέρα με το αφεντικό σου. Το καταλαβαίνω πως τα πράγματα είναι τεταμένα μεταξύ σας, όμως το ξέρεις πως αυτή η αμφίδρομα “κακή” σχέση  δε βοηθάει κανέναν από τους δύο. Μπορεί να καθυστέρησες να παραδώσεις το πρότζεκτ που σου είχε αναθέσει, να είπες τη γνώμη σου σε κάποιο θέμα που δε σε αφορούσε ή ακόμη και να μην υπήρχε καταπληκτική χημεία εξ’αρχής, όμως εγώ θα σου δώσω κάποιες απλές συμβουλές που αν τις εφαρμόσεις θα καταφέρεις να πας αυτή τη σχέση σε άλλο επίπεδο.

Κανόνισε μια συνάντηση

Ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψεις πάνω στα ζητήματα που σε απασχολούν είναι να κανονίσετε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Προσοχή, δεν εννοώ κάτι δραστικό ή επιθετικό που θα θέσει σε κίνδυνο την επαγγελματική σου πορεία. Θα ήταν καλό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως: «Νιώθω ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν πάρα πολύ καλά και θέλω να σιγουρευτώ ότι ικανοποιώ τις ανάγκες σας» για να χειριστείς τα πράγματα εντελώς διακριτικά. Ακούγεται απλό αλλά πίστεψε με είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση για κάποιους ανθρώπους, για αυτό μπορείς ακόμα και να το εξασκήσεις έτσι ώστε να σιγουρευτείς ότι θα το χειριστείς εντελώς σωστά. Το να ακούσεις τι ζητάει το αφεντικό σου από εσένα είναι ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτείς πως αυτή η σχέση θα βελτιωθεί.

Προσαρμόσου στο στυλ επικοινωνίας του

Επειδή ακριβώς έχετε διαφορετικό στυλ επικοινωνίας, η συνεργασία σας γίνεται πιο δύσκολη. Ο προϊστάμενος σου πολλές φορές θέλει να παραλείπει τις πολλές λεπτομέρειες και τη φλυαρία  για ένα θέμα και να μπαίνει στο κυρίως κομμάτι επειδή ο χρόνος του είναι πολύ περιορισμένος. Εάν εσύ έχεις δουλέψει πάνω σε ένα πρότζεκτ και θέλεις να το παρουσιάσεις λεπτομερώς ξανασκέψου το αφού πρώτα έχεις μελετήσει την συμπεριφορά του και έχεις προσαρμοστεί στον τρόπο επικοινωνίας του.

Πάρε συμβουλές από έναν συνάδελφο

Κάποιος που βρίσκεται έξω από τα πράγματα που σε απασχολούν και τον εμπιστεύεσαι είναι σε θέση να σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές. Η συνεργάτιδα σου ίσως έχει μια καλύτερη σχέση με το αφεντικό σας ή μπορεί να έχει παρατηρήσει τι ακριβώς πρέπει να αλλάξεις στη συμπεριφορά σου για να κάνεις τα πράγματα να δουλέψουν καλύτερα. Πραγματικά η συζήτηση που θα έχεις με αυτό το άτομο μπορεί να σε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Από το να μοιραστεί μαζί σου κάτι που της εκμυστηρεύτηκε το αφεντικό σου για εσένα, μέχρι το πιο ασήμαντο πράγμα που ίσως να πρέπει να αλλάξεις και δεν το είχες σκεφτεί.

Χαλάρωσε

Σε στιγμές που υπάρχει πραγματική σύγκρουση πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν θα πεις πράγματα που θα μετανιώσεις αργότερα. Το αφεντικό σου αισθάνεται την ίδια πίεση και άγχος με εσένα και πολλές φορές ακόμη παραπάνω εξαιτίας της θέσης του. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να εμπλακείς σε μια περίεργη κατάσταση, γι’αυτό πάρε μια ανάσα. Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ανακτήσεις την ψυχραιμία σου. Προσπάθησε να δεις την κατάσταση από την οπτική του και τους παράγοντες που μπορεί να οδηγούν στις συμπεριφορές του αφεντικού σου.

Κάνε αλλαγές

Εάν αυτή η τεταμένη κατάσταση είναι προϊόν δικών σου ενεργειών τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις. Δεν είναι κακό να σκεφτείς πως πρέπει να αναθεωρήσεις και επιπλέον να ζητήσεις συγγνώμη για την συμπεριφορά σου. Δεν είναι πάντα οι άλλοι που φταίνε όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά και στην περίπτωση που η αρνητική κριτική ξεκινάει από τις μέχρι τώρα ενέργειές σου, εσύ είσαι η μόνη που μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Το αφεντικό σου είναι ένας λογικός άνθρωπος και το μόνο που θέλει είναι η ομαλή συνεργασία σας, οπότε αν κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές και είσαι σταθερά θετική τόσο στις αποδόσεις σου όσο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το εν λόγω πρόσωπο, σίγουρα θα δεις αποτελέσματα.