Δύο είναι τα πράγματα που προβληματίζουν την Ελληνίδα μάνα: το πότε θα αποφοιτήσεις και το πότε θα παντρευτείς. Εντάξει, στο σημείο αυτό, να παραδεχτούμε την πρόοδο μιας κοινωνίας που 50 χρόνια πριν σνόμπαρε τελείως το θέμα αποφοίτηση και σπουδές αν ήσουν κορίτσι. Τώρα σου λέει, το χρειάζεσαι και το πτυχίο κορνιζαρισμένο να το θαυμάζουν τα πεθερικά σου τις Κυριακές, πάνω από το μοσχαράκι μπουργκινιόν, να ξέρουν ότι πήραν νύφη επιστήμονα. Πάμε τώρα να μιλήσουμε για εσένα που -αν είσαι φίλη μου- έχεις καθυστερήσει ένα (δυο-τρία) τσακ την αποφοίτησή σου και κρατάς τη μανούλα σε αγωνία. Ίσως σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις δεις και εσύ τον εαυτό σου.
Εσύ που δεν ήξερες τι έκανες
Ήξερες ότι το ήθελαν οι γονείς σου, ήξερες ότι έπρεπε να τους ευχαριστήσεις, και άραγε υπήρχε άλλη εναλλακτική μετά το σχολείο; Δίνεις πανελλήνιες, περνάς κάπου, πας. Πολλές από εμάς δεν είχαν ιδέα τι σήμαινε ελληνικό πανεπιστήμιο, εξεταστική και εργασίες. Πώς να προσπαθήσεις για κάτι που δεν ξέρεις ή ακόμη χειρότερα που δεν έχεις αποφασίσει; Στα 18 και έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που απαιτεί να σπουδάσεις δεν αντιλαμβάνεσαι τις άλλες προοπτικές που έχεις, όπως και τις εναλλακτικές.
Εσύ που ξεσάλωσες
Σε όλο το λύκειο διάβαζες μερόνυχτα για να πετύχεις τη είσοδό σου σε μία σχολή. Ίσως για αυτό, μόλις έγινες και επισήμως φοιτήτρια, έκανες όλα τα ξενύχτια που στερήθηκες τα προηγούμενα χρόνια και όλα τα μεθύσια που σου απαγόρευαν οι γονείς σου. Επί 10. Η κατάσταση αυτή έχει έξτρα βαθμό επικινδυνότητας αν είσαι φοιτήτρια μακριά από τη πόλη σου. Ατελείωτες οι ελευθερίες και οι απολαύσεις που μπορεί κάποιος να γευτεί μένοντας μακριά από τους δικούς του και δεκάδες πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει από το να παρακολουθήσει παράδοση μαθήματος στις 8 το πρωί.
Εσύ που ερωτεύτηκες
Προφανώς και είναι πολύ πιθανό ο πρώτος μεγάλος έρωτας , αυτός που σε κάνει να μη θες να φας, να κοιμηθείς, να διαβάσεις για εξεταστική να χτυπήσει τη πόρτα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων. Και ως γνωστόν ο έρωτας είναι σαν το ατύχημα, δεν μπορείς να το αποφύγεις, σε αντίθεση με την εξεταστική, που μεταξύ μας, και τον Σεπτέμβριο εκεί θα είναι.
Εσύ που εργαζόσουν παράλληλα
Κατάρα στο Gilmor Girls και σε κάθε αμερικάνικη σειρά που μας έκανε να πιστεύουμε πως το πανεπιστήμιο είναι ένα τεράστιο party στο οποίο απλά ψιλοδιαβάζεις στα διαλείμματα από Κυριακάτικα brunch και Σαββατιάτικες εξόδους. Στην Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ δύσκολο για μια οικογένεια να καλύψει τα έξοδα ενός ή δύο φοιτητών για τουλάχιστον 4 χρόνια και πολλές είμαστε όσες αντιληφθήκαμε πολύ νωρίς ότι έπρεπε να πληρώνουμε οι ίδιες αυτές τις εξόδους και αυτά τα brunch. Και είναι αλήθεια δύσκολο να κάνεις τη διπλωματική σου μετά από 10 ώρες δουλειάς.