Πόσες φορές έχεις ακούσει κάποιον να λέει πώς για να χάσεις βάρος πρέπει να σταματήσεις να τρως βραδινό γεύμα; Ή πως τρώγοντας αργά το βράδυ είναι βέβαιο πως θα πάρεις βάρος; Παρά τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει, η απάντηση σχετικά με το αν πρέπει να τρως ή όχι το βράδυ είναι ξεκάθαρη. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων το βράδυ μπορεί όντως να επιταχύνει ή να αποτρέψει την επίτευξη των στόχων της φυσικής σου κατάστασης. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τίποτα μαγικό δεν συμβαίνει όταν το ρολόι σου δείξει 8 ή 9 μ.μ. Οπότε, από πού προέκυψε αυτός ο κανόνας;
Ο άνθρωπος γενικά, είναι λιγότερο ενεργός το βράδυ, που σημαίνει ότι καίει λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, φαίνεται ότι κατά την ώρα του βραδινού γεύματος οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων από ό,τι χρειάζονται.
Το σώμα μας καίει θερμίδες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι αλήθεια ότι καις λιγότερες θερμίδες όταν κοιμάσαι απ ‘ ότι όταν είσαι ξύπνιος, όμως, οι επαρκείς ώρες ύπνου βοηθάνε την βιοχημεία του οργανισμού να διατηρεί ένα επιθυμητό βάρος σώματος και να μην αυξηθεί.
Ένας λοιπόν, σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο, είναι ο συνολικός αριθμός θερμίδων που λαμβάνεις (άρα καις) μέσα στην ημέρα και όχι τόσο η ώρα της ημέρας που θα καταναλώσεις αυτές τις θερμίδες. Με άλλα λόγια, αν τρως 12 ντόνατς (επιπλέον από τη συνηθισμένη κατανάλωση γευμάτων μέσα στην ημέρα), δεν έχει σημασία αν θα τα καταναλώσεις στις 7:00 το πρωί, στις 3:00 το μεσημέρι ή στις 10:00 το βράδυ. Κάθε έξτρα θερμίδα – πέρα από αυτές που χρειάζεσαι – που καταναλώνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, θα αποθηκευτεί στο σώμα ως λίπος.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άτομα (π.χ.: φοιτητές, άτομα που δουλεύουν το βράδυ) που η καθημερινότητα τους είναι τέτοια ώστε να τους αναγκάζει να ξυπνούν πιο αργά από το μέσο όρο και να κοιμούνται πολύ αργότερα. Αν λοιπόν για παράδειγμα, το βραδινό σου είναι μεταξύ 6:00 – 8:00 μ.μ. και δεν κοιμάσαι πριν τις 2:00 π.μ., σίγουρα θα χρειαστείς να φας πάλι περίπου 4 ώρες μετά το βραδινό σου γεύμα (αλλά όχι αμέσως πριν κοιμηθείς). Αυτό το επιπλέον γεύμα δε θα θεωρηθεί ως επιπλέον φαγητό για τον οργανισμό σου, εκτός κι αν έχεις φάει πάρα πολύ μέσα στην υπόλοιπη μέρα σου.
Μην ξεχνάς λοιπόν, ότι χρειάζεται κάθε 3-4 ώρες να ανεφοδιάζεις τον οργανισμό με ενέργεια. Αυτό θα βοηθήσει και τα επίπεδα σακχάρου να διατηρηθούν σταθερά, αλλά και την αποφυγή της λιγούρας και του τσιμπολογήματος.
Και αν νομίζεις ότι επειδή έχεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες αυτό δε θα σε επηρεάσει, ξανασκέψου το.
Το να τρως το βράδυ δεν είναι κακό υπό τις σωστές συνθήκες. Η απερίσκεπτη όμως κατανάλωση φαγητού και η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα.
Παρακάτω λοιπόν, υπάρχουν 2 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρως βραδινό και μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος αλλά και να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο γυμναστήριο:
-
Ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σήμερα θα σε βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σου αύριο
Το αν θα ξεκινήσει καλά η επόμενη μέρα σου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλός ήταν ο βραδινός σου ύπνος, αλλά και από το βραδινό γεύμα της προηγούμενης ημέρας.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εντόπισε ότι η τροφή που καταναλώνεις για βραδινό μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση του οργανισμού στο πρωινό το επόμενο πρωί.
Η σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος δεν είναι σημαντική μόνο για την βελτίωση της απώλειας βάρους αλλά και για την γενική υγεία σου.
Για ένα δείπνο που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα το σάκχαρο αίματος το πρωί, δοκίμασε να συνδυάσεις υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως φακές, τα μαύρα φασόλια, οι γλυκοπατάτες ή τα αγαπημένα σου πράσινα λαχανικά με μία άπαχη πρωτεΐνη, όπως στήθος κοτόπουλου, μοσχαρίσιο φιλέτο ή σολομό.
-
Δε μετατρέπονται όλοι οι υδατάνθρακες σε λίπος αν τους φας αργά το βράδυ
Η άσκηση είναι η μόνη δραστηριότητα στη ζωή σου που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο πώς το σώμα σου επεξεργάζεται και μεταβολίζει το φαγητό.
Όταν ασκείσαι, το σώμα σου αλλάζει τη διαδικασία με την οποία επεξεργάζεται το φαγητό που του δίνεις.
Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι ο οργανισμός σου αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά προς την ανάκτηση της ενέργειας που έχασε, άρα μετά την άσκηση οι μύες σου θα απορροφήσουν περισσότερους υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.
Η μη κατανάλωση φαγητού μετά από την άσκηση, ιδίως μίας αρκετά έντονης, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά από αυτήν, καθώς και στα αποτελέσματα της.
Μέσα σε 45 λεπτά μετά από μία προπόνηση, μία από τις διατροφικές σου προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση από την άσκηση καθώς βοηθάει τους μύες σου να γίνουν δυνατότεροι. Κατανάλωσε υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτες και μπανάνες για να επαναφορτίσεις τις αποθήκες ενέργειας των μυών σου, ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση.
www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr
One thought on “Κόβω το βραδινό γεύμα: σωστό ή λάθος;”