Όλο και πιο συχνά θα ακούς ή θα διαβάζεις για το ρόφημα horchata (or-CHAH-tah). Το παγωμένο ρόφημα που είναι πολύ διάσημο στο Μεξικό μπορεί να σε ξεδιψάσει, να σου προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική αντί για νερό και παράλληλα να έχει και διατροφική αξία. Η βάση της horchata είναι νερό ρυζιού με κανέλα και μπορείς να το συνδυάσεις με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά αλλά και καφέ.
Τι χρειάζεσαι
- 1 κούπα μακρύκοκκο ρύζι
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- 1 κουταλιά ξύσμα lime
- 5 κούπες νερό
- 1/2 κούπα ζάχαρη
Πως να το κάνεις
- Σε ένα μπλέντερ κάνε σκόνη το ρύζι. Βάλε το σε ένα τάπερ που κλείνει πολύ καλά μαζί με την κανέλα και το ξύσμα, ώστε να αρωματιστεί και άφησε το όσο περισσότερη ώρα μπορείς. Μπορεί και να κάνεις μια καλή ποσότητα από το μείγμα -αν το έχεις δοκιμάσει και σου αρέσει- και να το αφήσεις όλο το βράδυ για τέλεια γεύση.
- Βάλε το μείγμα πάλι στο μπλέντερ και κάνε σκόνη ξανά ώστε να διαλυθεί και η κανέλα. Πρόσθεσε τις δύο κούπες νερό και άφησε το για δύο ώρες στο ψυγείο.
- Στράγγισε το υγρό με ένα πολύ ψιλό στραγγιστήρι ή ακόμα και με πολλές στρώσεις από τούλι.
- Πρόσθεσε τις 3 κούπες με το νερό και τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάλε στο ψυγείο, άφησε το μερικές ώρες να κρυώσει και σέρβιρε το μια ζεστή μέρα με πάγο.
Κάνε συνδυασμούς:
- Coffee Horchata: Στη βασική συνταγή πρόσθεσε 2 κουταλιές στιγμιαίο καφέ στο ίδιο βήμα που προσθέτεις τη ζάχαρη.
- Coconut Horchata: Στο βήμα 4, αντικατέστησε το νερό με μια κούπα γάλα αμυγδάλου
- Strawberry Horchata: Χτύπησε στο μπλέντερ το μείγμα με μερικές φράουλες
- Chocolate Horchata: Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές κακάο μαζί με το βήμα 4.
- Peanut Horchata: Πρόσθεσε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο και ανακάτεψε καλά.