Όταν θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου, μια μάσκα προσώπου είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό. Η αλήθεια είναι ότι το αίσθημα καθαριότητας και ανανέωσης που νιώθεις αφού έχεις κάνει μάσκα προσώπου είναι πολύ ευχάριστο. Κάποιες γυναίκες προτιμούν να τις φτιάχνουν μόνες τους ενώ άλλες προτιμούν να τις αγοράζουν.
Η ρουτίνα λίγο πολύ γνωστή. Κυριακή απόγευμα, αφού έχεις πιει τον καφέ σου, έχεις διαβάσει την εφημερίδα σου, έχεις φάει το μεσημεριανό σου και έχεις κοιμηθεί στον καναπέ βλέποντας «Φιλαράκια», ξυπνάς και θέλεις να συνεχίσεις το αίσθημα της χαλάρωσης. Οπότε τι καλύτερο από το να «σε περιποιηθείς»;
Όπως πάντα όμως, έτσι και εδώ, υπάρχουν κάποια σημεία που – δεν είναι απαραίτητο ότι τα κάνεις τελείως λάθος – θα μπορούσες να τα κάνεις καλύτερα και με συνέπεια το πρόσωπό σου να σε ευγνωμονεί. Ακολουθούν λοιπόν τα 7 πιο κοινά λάθη αλλά και τρόποι να τα διορθώσεις.
1. Δεν πλένεις το πρόσωπό σου πριν κάνεις μάσκα
Όπως σε πολλά πράγματα έτσι και εδώ, η προετοιμασία είναι το παν. Δεν έχει κανένα νόημα να ξοδεύεις χρόνο, ενέργεια αλλά και χρήματα για να κάνεις μια μάσκα, και να τη χρησιμοποιείς σε ένα μη καθαρό πρόσωπο. Το πρόσωπό σου πρέπει να είναι ένας λευκός καμβάς, γι’ αυτό καθάρισε το πρόσωπό σου από το make up και χρησιμοποίησε ένα ήπιο προϊόν απολέπισης για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα.
2. Χρησιμοποιείς περισσότερες από μια μάσκες κάθε φορά
Η μια είναι για βαθύ καθαρισμό, η άλλη για ενυδάτωση και λάμψη, η τρίτη για λείανση, η τέταρτη για απολέπιση. Τα θες όλα, οπότε αποφασίζεις να τις χρησιμοποιήσεις όλες δημιουργώντας μια «σουπερ- μάσκα» , πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε ένα δέρμα καταπονημένο και ερεθισμένο. Κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις στις περιπτώσεις που το δέρμα σου έχει επιτακτική ανάγκη από καθαρισμό αλλά και ενυδάτωση (μόνο τότε), είναι να χρησιμοποιήσεις μια καθαριστική μάσκα αργίλου και στη συνέχεια μια ενυδατική μάσκα για να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενός καθαρού και ενυδατωμένου δέρματος.
3. Απλώνεις τη μάσκα με τα δάχτυλα
Το πιο απλό και κοινό λάθος είναι να τοποθετείς τη μάσκα στο πρόσωπο σου με βρώμικα χέρια. Είναι κάτι που μπορεί να μην το είχες σκεφτεί αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι που μπορείς να ελέγξεις. Τα μη-πλυμένα χέρια, μπορούν μεταφέρουν στο πρόσωπο έλαια που φράζουν τους πόρους αλλά και βακτήρια που προκαλούν ψεγάδια στο δέρμα όπως μαύρα στίγματα ή σπυράκια. Σίγουρα δεν είναι το αποτέλεσμα που σκεφτόσουν όταν αγόραζες τη μάσκα. Μια απλή σπάτουλα ή ένα πινέλο κάνουν εξαιρετική δουλειά.
4. Χρησιμοποιείς τη λάθος μάσκα για το δέρμα σου
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αγοράσει μια μάσκα, είτε βλέποντας μια διαφήμιση, είτε επειδή το πρότεινε μια YouTuber χωρίς όμως να έχουμε σκεφτεί αν όντως αυτή η μάσκα ταιριάζει στον δικό μας τύπο δέρματος. Η λάθος μάσκα μπορεί να προκαλέσει από ερυθρότητα, φραγμένους πόρους ακόμα και τράβηγμα ή πόνο. Οπότε την επόμενη φορά που θα αγοράσεις μάσκα, το κριτήριο σου να είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου (λιπαρή, ξερή, ευαίσθητη, μεικτή).
5. Αφήνεις τη μάσκα στο πρόσωπό σου για πολύ ώρα
Και εννοείται ότι έχεις στο μυαλό σου «όσο περισσότερη ώρα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα». Σκέψου το ξανά. Αυτό μπορεί να βλάψει το δέρμα σου, ειδικά αν το κάνεις συστηματικά. Κάποια από τα συστατικά των μασκών είναι πολύ ισχυρά, και δεν επιτρέπονται για το δέρμα παρά μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε συγκεκριμένη ποσότητα. Και ενώ οι ενυδατικές μάσκες δεν προκαλούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, οι απολεπιστικές μάσκες αφυδατώνουν το δέρμα αφήνοντας το ξηρό και τραχύ. Η συμβουλή είναι μια: Να ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Και το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί.
6. Δε βάζεις ενυδατική κρέμα μετά
Έκανες μάσκα, την ξέβγαλες με μπόλικο νερό, σκούπισες (απαλά) το πρόσωπό σου και νιώθεις το δέρμα σου πιο φρέσκο και λαμπερό. Δεν τελείωσες! Εξίσου σημαντικό με την εφαρμογή της μάσκας είναι και ότι κάνεις μετά από αυτήν. Μια τονωτική λοσιόν καθώς και η ενυδατική σου, είναι τα τελευταία σου βήματα.
7. Τη χρησιμοποιείς όποτε το θυμάσαι
Για να έχεις όλα τα αποτελέσματα που υπόσχεται η μάσκα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά, η χρήση της πρέπει να είναι συστηματική. Επιπλέον μην ξεχνάς ότι και οι μάσκες έχουν μια ορισμένη διάρκεια ζωής. Μια με δυο φορές την εβδομάδα – ανάλογα και με τις οδηγίες χρήσεις κάθε προϊόντος – είναι η ιδανική συχνότητα.