*Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται άμεσα στα αγόρια που ξεχνούν εύκολα ονόματα και έμμεσα στα κορίτσια με περίπλοκα ονόματα όπως Μαριτίνη, Δέλια, Σάννυ ή Δεληγίνα.*
Κάνε το εικόνα: Είσαι με τους φίλους σου σ’ ένα μπαρ (όποιο θες) και γνωρίζεις ένα κορίτσι, που είναι η κολλητή της αδερφής μιας συναδέρφου. Έχετε βγει με τα παιδιά από το γραφείο, Παρασκευή απόγευμα, και η Νατάσα, η γραμματέας, έστειλε μήνυμα στην κολλητή της να περάσει και εκείνη ήρθε με την αδερφή της. Αγόρι (εσύ) γνωρίζει κορίτσι και μέσα στη φασαρία, τη μουσική, τις φωνές, το αλκοόλ δεν ακούει καλά το όνομα της. Στη συνέχεια της συζήτησης και αφού έχετε πει για ζώδια, μουσική, δουλειές, κοινούς φίλους, λίγο σινεμά και κανα δυό σχόλια για τον τύπο παραδίπλα, της ζητάς να σου θυμίσει το όνομα της γιατί δεν το άκουσες καλά. Λέει και ακούς: Κλαίρη.
Δύο τζίν μετά, ερωτευμένος κεραυνοβόλα, γιατί έχει ωραία βυζιά και κώλο, ωραία μαλλιά, μυρίζει ωραία, ακούει ωραία μουσική και έχει ωραία φωνή, της ζητάς το τηλέφωνό της. Και γράφεις Μαίρη.
Εδώ κανονικά θα έπρεπε να είναι το τέλος της ιστορίας. Αλλά δεν είναι γιατί την επόμενη μέρα θα πάτε για καφέ, σινεμά και μετά ποτό. Γιατί περνάτε τόσο καλά. Όσο πιο νωρίς ανακαλύψεις ότι η Μαίρη είναι Κλαίρη τόσο καλύτερο για την έκβαση. Γιατί αν όλο το απόγευμα-βράδυ αποφεύγεις να την προσφωνήσεις με το όνομα της γιατί δεν είσαι τόσο σίγουρος για αυτό το Μαίρη και εκεί μπροστά στην καντίνα της Μαβίλη της πεις “Μαίρη μου αρέσεις” τότε ναι, εδώ έχουμε το τέλος της ιστορίας.
ΑΡΑ:
1. Δώσε βάση. Ίσως να είναι ο πιο προφανής τρόπος: Να συγκρατήσεις το όνομα της κοπέλας. Στο σημείο που σου συστήνεται απλά να κάνεις focus στην απάντησή της κι αν δεν ακούσεις καλά να την ρωτήσεις ξανά και ξανά σαν κάτι παππούδες στο χωριό στην Κάλυμνο που έχασαν την ακοή τους από τις βουτιές για σφουγγάρια. Δεν πειράζει, ΡΩΤΑ.
2. Επανέλαβε το ξανά και ξανά. Αν το πρώτο βράδυ που γνωριστήκατε είχες την σοφία να επαναλάβεις μερικές φορές το όνομά της, θα το απομνημόνευες. “Κλαίρη θες άλλο ποτό;”, “Πείνασα, εσύ Κλαίρη;”. Φυσικά και κινδυνεύεις να γίνεις αστείος αλλά εδώ δε μαζευτήκαμε για να μη γίνεις αστείος αλλά να μάθεις να θυμάσαι τα ονόματα των κοριτσιών που σε ενδιαφέρουν.
3. Ρώτησε την πως την βάφτισαν. Βρε σατανά, αν θυμάσαι πως την βάφτισαν Φωτεινή θα συνδέσεις πιο εύκολα το Κλαίρη και αυτόματα θα απορρίψεις το Μαίρη. Μετά από αυτό μπορείς να κάνεις μια συζήτηση για τα ονόματα που δεν μένουν πια αυτούσια και ολόκληρα όπως παλιά και που πάει αυτός ο κόσμος. Τελικά δε ξέρω τι είναι χειρότερο: να την ρωτήσεις πως την βάφτισαν ή να κάνεις τη συζήτηση περί αναχρονισμού ονοματοδοσίας.
4. Να είσαι ειλικρινής. Αν ξέχασες το όνομα της ρώτησε την. Πες της ότι σε είχαν πυροβολήσει μικρό στο κεφάλι και έκτοτε ξεχνάς ονόματα ακόμα και εκείνων που σε ενδιαφέρουν πολύ.
5. Δε φταις εσύ, ας την βάφτιζαν Μαρία Έχω έναν φίλο που γνώρισε ένα κορίτσι στο γήπεδο. Του άρεσε πολύ και της ζήτησε να βγουν. Δύο μέρες μετά, ένα πρωί και ενώ ξύπνησαν στο σπίτι του η Μαριστέλλα του ζήτησε να την φωνάξει έστω μόνο μια φορά με το σωστό όνομά της. Και αυτή τη μια φορά το έκανε λάθος. Ε δε φταις εσύ για τα λάθη αυτά. Ας τα βρει με τους γονείς της.
Και τώρα ας κάνουμε ένα τέστ: Πως λένε την γραμματέα που κάλεσε την κολλητή της και την αδερφή της κολλητής της. ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ λέμε.