Μήπως καθημερινά κάνεις πράγματα που στέκονται εμπόδιο στην απώλεια βάρους που θέλεις να πετύχεις;
1. Η ώρα του πρωινού πλησιάζει αυτή του μεσημεριανού Οι περισσότεροι ξυπνάνε μόλις ένα τέταρτο με μισή ώρα πριν φύγουν για τη δουλειά και το πρωινό είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μία μπανάνα στο πόδι. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε σχολείο, δημόσιες υπηρεσίες και τα συναφή και να φάνε αμέσως στο γραφείο ένα τοστ θεωρούνται τυχεροί. Οι ώρες που έχουν μεσολαβήσει από το χθεσινό βραδινό μέχρι το πρώτο γεύμα της επόμενης μέρας είναι αρκετές και ο οργανισμός σου χρειάζεται κάτι για να «ξυπνήσει». Για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου κατανάλωσε το πρωινό σε διάστημα μίας ώρας από την ώρα που σηκώνεσαι ή ιδανικότερα μέσα σε 15 λεπτά σύμφωνα με το Public Health Improvement Partners.
2. Το πρωινό σου δεν έχει πρωτεΐνη Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ώρα για την πέψη της πρωτεΐνης σε αντίθεση με ένα πρωινό με δημητριακά, πολλά από τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα αυγά. Ένα πρωτεϊνικό πρωινό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελείται από στραγγιστό γιαούρτι ή ακόμα φυστικοβούτυρο (βιολογικό) με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ώστε να αυξηθεί βιολογική αξία των πρωτεϊνών. Με αυτόν το τρόπο, εκτός του ότι διαρκεί το αίσθημα κορεσμού για περισσότερες ώρες αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα, “αυξάνεται και ο μεταβολισμός σου, αλλά και η άλιπη μυϊκή μάζα καθώς χάνεις κιλά.
3. Σταμάτησες τον καφέ Παίρνοντας την απόφαση να μπεις σε ένα πρόγραμμα για να χάσεις το ανεπιθύμητο βάρος, αποφάσισες επίσης να κόψεις τον καφέ. Το πρόβλημα όμως δεν κρύβεται στον καφέ, αν αυτός καταναλώνεται με μέτρο, αλλά σε αυτά που προσθέτεις σε αυτόν όπως ζάχαρη, αφρόγαλα κ.α. Σύμφωνα με πολλές δημοσιευμένες μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει προσωρινή, αλλά σημαντική αύξηση στον μεταβολισμό σου. Η καφεΐνη εισχωρεί πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και δίνοντας μία ώθηση στον μεταβολισμό. Έτσι λοιπόν, αν σε ευχαριστεί μία κούπα καφέ κάθε πρωί ή απόγευμα, δεν χρειάζεται να τη βγάλεις από το καθημερινό σου πρόγραμμα. Συγκεκριμένα στις νέες συστάσεις αναφέρεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (δηλαδή 3-5 φλιτζάνια ημερησίως ή μέχρι 400mg καφεΐνης την ημέρα) μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού προτύπου διατροφής.
4. Δεν πίνεις πολύ νερό Είμαι σίγουρη πως έχεις βαρεθεί να διαβάζεις και να ακούς από ειδικούς ότι για να χάσεις βάρος πρέπει να αυξήσεις την κατανάλωση νερού και φυσικά υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος που το λένε. Όλες οι κυτταρικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα βασίζονται στο νερό. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι το 70-75% του σώματος μας αποτελείται από νερό. Όταν λοιπόν δεν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργίας του μεταβολισμού.
5. Κάνεις μόνο αερόβια άσκηση Έχεις εστιάσει την απώλεια βάρους στον διάδρομο και το ποδήλατο. Ένταξε στο πρόγραμμα της προπόνησης σου ασκήσεις με αντιστάσεις, αυξάνοντας την μυική σου μάζα. Όσο μεγαλύτερη μυικότητα έχεις, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σου ρυθμός και οι θερμίδες που καις.
6. Κάνεις γρήγορες επαναλήψεις Μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία σηκώνεις τα βάρη στην προπόνηση σου, αυξάνεις τα οφέλη στον μεταβολισμό σου. Οι αργές κινήσεις προκαλούν μεγαλύτερη διάσπαση των μυών από αυτές τις ανύψωσης, με αποτέλεσμα το σώμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τη «ζημιά» ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Μειώνοντας την ταχύτητα επαναλήψεων αυξάνεται ο μεταβολισμός για μέχρι και 72 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης.
7. Κάνεις εξαντλητικές δίαιτες Περιορίζοντας στο έπακρο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες στην προσπάθεια σου να χάσεις το συντομότερο δυνατό τα περιττά κιλά, οδηγείς το σώμα σου τελικά στο να τα διατηρήσει. Είναι μία στάση άμυνας απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τον ίδιο του τον εαυτό αφού πιστεύει ότι λιμοκτονείς, άρα αντισταθμίζει την κατάσταση μειώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο καις θερμίδες. Καταναλώνοντας μικρά και ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανά τρεις με τέσσερις ώρες διατηρείς το αίσθημα κορεσμού και αυξάνεις τον μεταβολισμό σου.
8. Κάθεσαι πολλές ώρες Πάνω από τις μισές ώρες της ημέρας πια τις περνάμε καθιστοί – στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στον καναπέ. Η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών κλινικών καταστάσεων (καρδιαγγειακές παθήσεις, Σακχαρώδης Διαβήτης) ακόμα κι αν ασκείσαι τακτικά. Προσπάθησε όταν δουλεύεις ανά μισή ώρα να σηκώνεσαι για λίγα λεπτά.
9. Είσαι drama queen Μήπως βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο; Μήπως οι ταινίες που προτιμάς συχνότερα είναι δραματικές; Είναι καιρός να αρχίσεις να αποκτάς αισιοδοξία και να γελάς περισσότερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι γελώντας έστω και για 10 λεπτά, μπορείς να κάψεις μέχρι 10 θερμίδες.
10. Ένα ποτάκι ακόμα Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και έτσι, όταν πίνεις το αγαπημένο σου κοκτέιλ, το συκώτι εστιάζει στον μεταβολισμό του ποτού και όχι στην διάσπαση του λίπους από το φαγητό που έφαγες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την διαδικασία μεταβολισμού λίπους. Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη, η κατανάλωση 2 ανάμεικτων ποτών (ή ακόμα και σκέτου κρασιού ή μπύρας) μπορεί να μειώσει την ικανότητα διάσπασης λίπους του σώματος κατά 73%.
11. Είσαι αγχώδης Το στρες έχει φανεί ότι σχετίζεται με πολλές αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Μέσα σε αυτές είναι και η μείωση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Το βασικότερο πρόβλημα που προκαλεί είναι η αύξηση παραγωγής ορμονών που διεγείρουν το κέντρο της όρεξης και οδηγεί στην κατανάλωση φαγητών που προσφέρουν το αίσθημα ηρεμίας (comfort food) τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, όπως η σοκολάτα.
12. Δεν κοιμάσαι καλά Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, έχοντας σαν αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και την πρόκληση αναστάτωσης στα επίπεδα ορμονών που επιδρούν στον μεταβολισμό. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, γεγονός που συνδέεται με την εναπόθεση λίπους στο σώμα, ενώ η αυξητική ορμόνη που δημιουργεί άλιπη μυική μάζα, μειώνεται. Για αυτό το λόγο προσπάθησε να προσφέρεις καθημερινά στον οργανισμό σου, επτά με εννιά ώρες απερίσπαστου και ήρεμου ύπνου.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας σε κάθε δεκαετία της ζωής της
www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr