Τα ποσοστά των ανθρώπων που αποφασίζουν να αλλάξουν τη διατροφή τους και να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική δίαιτα ολοένα κι αυξάνονται, ακόμα και στην Ελλάδα. Δεν αρκεί, όμως, η απόφαση καθώς εάν η μετάβαση δεν γίνει σωστά, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας. Λύσεις υπάρχουν, ωστόσο καλούμαστε πρώτα να αναγνωρίσουμε τα λάθη.
Υποθέτεις ότι όλα τα χορτοφαγικά προϊόντα είναι και πιο υγιεινά. Δυστυχώς, δεν ισχύει αυτό… Τα υποκατάστατα γάλακτος, για παράδειγμα, συναντώνται πολύ συχνά στις χορτοφαγικές δίαιτες, όμως δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιεινά από το γάλα αγελάδας, καθώς περιέχουν πολύ μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών. Άλλα, πάλι, προϊόντα έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία ή περιέχουν ποσότητες σακχάρων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η χρήση τέτοιων τροφών πρέπει να γίνεται περιοδικά.
Δεν λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη Β12. Η Βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό βοηθώντας, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τροφές πλούσιες σε Β12, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαγορευμένα σε τέτοιες δίαιτες και πρέπει, οπωσδήποτε, να αντικατασταθούν, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής είτε με συγκεκριμένες τροφές, όπως τα φύκια.
Λαμβάνεις πολύ λίγες θερμίδες. Σύμφωνα με πολλές έρευνες τα άτομα που ακολουθούν μία χορτοφαγική δίαιτα έχουν την τάση να λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το σώμα μας χρειάζεται συγκεκριμένη ενέργεια για να μπορεί να δουλέψει σωστά και πρέπει να φροντίζουμε ότι τη λαμβάνουμε, ανεξάρτητα από τον τρόπο διατροφής μας.
Δεν πίνεις αρκετό νερό. Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών από ένα κρεατοφάγο (41 έναντι 27 γραμμαρίων), για αυτό τον λόγο χρειάζονται και μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Το νερό σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει στην απορρόφηση των ινών, αλλά και στην καλύτερη πέψη. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσλειτουργίες στο έντερο (πρήξιμο, φούσκωμα κτλ.).
Ξεχνάς τον Σίδηρο. Η απαγόρευση τροφών πλούσιων σε Σίδηρο (κόκκινο κρέας) ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας σε έναν χορτοφάγο. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η βρώμη κ.α. Καλό, επίσης, είναι να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη C η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του Σιδήρου από τον οργανισμό.
Δεν παίρνεις τις απαιτούμενες ποσότητες Ασβεστίου. Το Ασβέστιο βοηθάει τα οστά και τους μύες του ανθρώπινου οργανισμού και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση. Ο πιο γνωστός τρόπος λήψης του είναι μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, όμως δεν είναι ο μόνος. Οποιοσδήποτε ακολουθεί μια χορτοφαγική δίαιτα είναι σημαντικό να καταναλώνει τροφές όπως μπρόκολο, λαχανίδες, αμύγδαλα, πορτοκάλια και σύκα.
Δεν κάνεις τον απαιτούμενο προγραμματισμό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ένας χορτοφάγος πρέπει να σκέφτεται λίγο παραπάνω την καθημερινή διατροφή του. Η ύπαρξη απαγορευμένων τροφών κι η έλλειψη ειδικών εστιατορίων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να υπάρχει σχεδιασμός των γευμάτων κάθε ημέρας, αλλά και ποικιλία, ώστε να λαμβάνονται τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, χωρίς να υπάρξει κορεσμός.
Καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Πολλοί χορτοφάγοι πέφτουν στην παγίδα της αντικατάστασης του κρέατος με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα κέικ. Η επεξεργασία που υπόκεινται οι συγκεκριμένες τροφές αφαιρεί μεγάλο μέρος του ευεργετικού χαρακτήρα τους, ενώ σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Καλό θα είναι, λοιπόν, να μειώσεις τις ποσότητες και να προτιμήσεις τη βρώμη, το μαύρο ρύζι και την κινόα.
Το να γίνει κανείς χορτοφάγος αποτελεί απόφαση ζωής κι η μετάβαση δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη. Ο επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα και υπέρμαχος της χορτοφαγίας, Daniel Negreanu, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν αποφάσισε να κόψει το κρέας και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα: «Έκανα πολλά λάθη στο ξεκίνημα κι οι ευεργετικές αλλαγές άρχισαν να εμφανίζονται όταν αποφάσισα να τα διορθώσω. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να μάθουν τι πρέπει να τρώνε. Τώρα, πλέον, ξέρω τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα γεύμα για να μου δίνει τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που χρειάζομαι».