Επιτέλους διανύουμε την εποχή που το να είσαι φιλόζωος είναι σχεδόν υποχρέωση. Και ενώ έχουμε “χωνέψει” για τα καλά πως η υιοθεσία είναι ο ιδανικός τρόπος να αποκτήσεις έναν τετράποδο φίλο, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι πιστεύαμε. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει το Dogs’ Voice, o μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο μεταξύ άλλων να στηρίξει το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και να προωθήσει αποτελεσματικά αδέσποτους σκύλους σε υπεύθυνες υιοθεσίες.

Συζητήσαμε με την Έλενα Δέδε, ιδρύτρια και Managing Director του Dogs’ Voice, θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για τη γυναίκα που είχε την έμπνευση αλλά και το θάρρος να δραστηριοποιηθεί με άξονα την αγάπη της για τους σκύλους αλλά και την ανάγκη για δράση αναφορικά με την καλλιέργεια της φιλοζωικής συνείδησης στην Ελλάδα.

Τι είναι το Dogs’ Voice και πώς προέκυψε η ιδέα ίδρυσης του;

Ήταν καλοκαίρι του 2014 και βρισκόμουν στην Ικαρία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τότε ένας φίλος μου, ανακοίνωσε πως θα ήθελε να υιοθετήσει έναν σκύλο αλλά δεν ήξερε που να απευθυνθεί καθώς μέσα από το χάος των αγγελιών στο facebook δεν μπορούσε να οδηγηθεί στον σκύλο που του ταίριαζε. Ξαφνικά, η δημιουργία του Dogs’ Voice, άρχισε να παίρνει μορφή. Τον Φεβρουάριο του 2015, αποφασίσαμε με τον Ηλία Χρυσοσπάθη να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα με σκοπό να βοηθήσουμε αυτούς που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ένα σκύλο αλλά να καταφέρουμε να στηρίξουμε και τις φιλοζωικές οργανώσεις που παράγουν τεράστιο έργο στη χώρα μας. Το Dogs’ Voice, γεννήθηκε και δραστηριοποιείται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, λειτουργεί με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας καθώς όλα μας τα έσοδα επενδύονται στο σκοπό και τις δράσεις μας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η πλατφόρμα ήταν στον αέρα. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το Dogs’ Voice στηρίζει 84 φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, συνεργάζεται με πέντε Δήμους και εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας στην τοπική αυτοδιοίκηση και διοργανώνει προγράμματα επιδοτούμενων στειρώσεων για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων που επιθυμούν να στειρώσουν το κατοικίδιο τους καθώς και αδέσποτων ζώων πραγματοποιώντας στοχευμένες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Dogs’ Voice: Η πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων που πρέπει να γνωρίζεις

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει κάποιος που μάχεται για τα ζώα και τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα;

Κυρίως τις εσφαλμένες νοοτροπίες που έχουν ευρέως διαδοθεί για τα ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα οι οποίες οδηγούν σε περισσότερα αδέσποτα ζώα. Σε κάθε ανάρτηση μας για τη στείρωση υπάρχουν ακόμα αρκετοί που εναντιώνονται, πολλές συμπεριφορές που αποτελούν κακοποίηση ζώου θεωρούνται για αρκετούς φυσιολογικές ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις αποτελούνται από επαγγελματίες φιλόζωους που πληρώνονται άρα είναι υποχρεωμένοι να επεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό. Αν υπολογίσουμε και όσους προτιμούν σκύλους ράτσας γιατί θεωρούν τα ημίαιμα ζώα κατώτερα καταλαβαίνετε ότι έχουμε ξεκάθαρα ένα θέμα κουλτούρας και παιδείας να διαχειριστούμε. Στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι βαθειά πολιτικό και μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να επιλυθεί.

Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων; Υπάρχει κάποια προσκόλληση στο ζήτημα της ράτσας;

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμα η προκατάληψη πως ένας σκύλος που αγοράζεται, δηλαδή ένας σκύλος ράτσας, είναι καλύτερος από έναν ημίαιμο σκύλο υιοθετείται. Ένας από τους στόχους της Dogs’ Voice, είναι να καλλιεργήσει μια νέα φιλοζωική κουλτούρα και να αναδείξει ότι ένας ημίαιμος, αδέσποτος σκύλος είναι το ίδιο υπέροχος με έναν σκύλο ράτσας και δεν υστερεί σε τίποτα απολύτως. Παρόλο που έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η προκατάληψη, η αλήθεια είναι πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος καθώς τα επίπεδα ευαισθητοποίησης των πολιτών αυξάνονται κάθε χρόνο και μαζί με αυτά και οι υιοθεσίες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού κηδεμόνα σκύλου;

Το πρώτο και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι να το θεωρεί μέλος της οικογένειας και να σέβεται τη φύση και την προσωπικότητα του σκύλου! Πιο συγκεκριμένα, ένας καλός κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, να παρέχει σε αυτόν τον απαραίτητη κτηνιατρικό ετήσιο έλεγχο, να τοποθετεί microchip, να τον βγάζει βόλτα πάντα με λουράκι, να τον κοινωνικοποιεί σωστά με άλλα ζώα και ανθρώπους, να φροντίζει να διατηρεί το περιβάλλον καθαρό μαζεύοντας τις ακαθαρσίες του αλλά το σημαντικότερο, ένας καλός κηδεμόνας σκύλου που αγαπάει πραγματικά τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου οφείλει να στειρώνει το κατοικίδιο του και να μην το αναπαράγει. Η στείρωση είναι η άμεση λύση ώστε να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων ζώων που προέρχονται από ιδιοκτήτες σκύλων που δεν φρόντισαν να στειρώσουν το κατοικίδιο τους και όχι από αναπαραγωγή αδέσποτων ζώων όπως οι περισσότεροι νομίζουν.

Η κακοποίηση ζώων είναι συχνό φαινόμενο στις μέρες μας; Ποιες είναι οι κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβούμε σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή μας κάτι τέτοιο;

Στην Dogs’ Voice λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες μηνύματα από πολίτες οι οποίοι είναι μάρτυρες κακοποίησης ζώων και αναζητούν τη βοήθεια και την καθοδήγηση μας. Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ζώου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αστυνομία και να καταγγείλετε το περιστατικό. Σε περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης, όταν δηλαδή υπάρχει σε έναν χώρο κάποιος σκύλος δεμένος, δεν βγαίνει τις απαραίτητες βόλτες κ.ο.κ, θα πρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο (τουλάχιστον για 2 ημέρες και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας) από τις οποίες προκύπτει ότι το ζώο κακοποιείται παθητικά και δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας του. Με το υλικό αυτό θα πρέπει να πάτε προσωπικά στην αστυνομία και να ζητήσετε να μεταβούν στο χώρο για να βεβαιώσουν διοικητική παράβαση, να ελέγξουν αν το ζώο έχει microchip και βιβλιάριο υγείας και έπειτα να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να μεταβεί στο σημείο. Πλέον, η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα. Το ίδιο ισχύει και για όσους γνωρίζουν τα πρόσωπα που τοποθετούν φόλες στην περιοχή τους, οφείλουν να τα καταγγείλουν αμέσως. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι για κάθε περιστατικό που δεν αντιδρούμε καταδικάζουμε ένα ή περισσότερα ζώα σε κακοποίηση.

Ποια είναι η θέση των σκύλων σε έναν ιδανικό κόσμο;

Μα φυσικά, δίπλα στον άνθρωπο που τους φροντίζει με γνώση και αγάπη. Σε ένα ιδανικό κόσμο, δε θα υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι καθώς όλοι θα ανήκουν στην δική τους οικογένεια και οι πολίτες θα σέβονται τα δικαιώματα τους. Θα μπορούν να έρχονται μαζί μας στη δουλειά και στις διακοπές χωρίς πρόβλημα, να ακολουθούν σε κάθε δραστηριότητα και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Σε έναν ιδανικό κόσμο ο άνθρωπος παρατηρεί με σεβασμό τη φύση και τα ζώα και έρχεται πιο κοντά στον πραγματικό του εαυτό.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν οι αναγνώστες μας να ενισχύσουν τη δράση σας;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να στηρίξετε το έργο μας και να βοηθήσετε να κάνουμε έναν σκύλο χαρούμενο. Μέσα από το site μας μπορείτε να υιοθετήσετε τον σκύλο που σας ταιριάζει ή να κάνετε μια δωρεά ενώ από τα κανάλια επικοινωνίας μας στα social media μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας και να συνεισφέρετε εθελοντικά σε κάποιες από αυτές είτε με την εργασία σας, με το χρόνο σας είτε απλώς με μια δημοσίευση στο δικό σας δίκτυο. Στο Dogs’ Voice μπορείτε να βρείτε την πλησιέστερη φιλοζωική στην περιοχή σας. Τι θα λέγατε για μια κυριακάτικη βόλτα παρέα με έναν τετράποδο φίλο που ζει στο καταφύγιο; Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2018 θα παρέχεται μέσα από την πλατφόρμα μας η δυνατότητα online εικονικής υιοθεσίας, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υιοθετήσουν με 15 ευρώ/μήνα έναν σκύλο από μια φιλοζωική, καλύπτοντας του τα μηνιαία έξοδα σε τροφή και φαρμακευτική περίθαλψη.

Dogs’ Voice: Η πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων που πρέπει να γνωρίζεις

dogsvoice.gr

Like Dogs’ Voice 

Follow @dogsvoice