Για να πάει καλά αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γνωρίζεις γιατί το κάνεις. Σύμφωνα με την Greenpeace: «Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας». Πώς σου ακούγεται αυτό; Καταλαβαίνεις λοιπόν τώρα ότι η προσπάθεια αυτή όχι μόνο έχει νόημα αλλά είναι αναγκαία. Και, ναι, εσύ θα κάνεις την διαφορά γιατί μαζί με σένα θα προσπαθώ κι εγώ και άλλοι πόσοι!
1. Καφέ στο ποτήρι σου
Όταν πας να πάρεις τον καφέ σου από την καφετέρια στον δρόμο για την δουλειά ή την σχολή, θυμήσου να πάρεις ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων ή ένα θερμός. Έτσι, γλιτώνει ο πλανήτης το έξτρα πλαστικό που θα του φόρτωνες. Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό, προσωπικά το κάνω ήδη εδώ και περίπου δύο χρόνια. Υπάρχουν καφετέριες που κάνουν έκπτωση στον καφέ αν πας το δικό σου ποτήρι, δες ποιες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια εδώ.
2. Επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα στα ψώνια
Είτε πας στο σούπερ μάρκετ είτε πας για ρούχα, πάρε μαζί σου την επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα σου. Bonus tip, πάρε μαζί σου παραπάνω αν θες να ψωνίσεις λαχανικά, για να μην πάρεις τις μικρές πλαστικές σακούλες της μαναβικής ή τις χάρτινες.
3. Πες όχι στο καλαμάκι
Μπορείς να πιεις τον καφέ σου και χωρίς αυτό! Αν δεν μπορείς, υπάρχουν στο εμπόριο γυάλινα και μεταλλικά καλαμάκια σε πολλά σχέδια και χρώματα. Σε ό,τι αφορά το καλαμάκι με το ποτό για να μην φύγει το κραγιόν, καταλαβαίνεις κι εσύ ότι φταίει το κραγιόν.
4. Μπουκαλάκι με νερό, από το σπίτι και αυτό
Θα βρεις μεταλλικά μπουκάλια, γυάλινα, πλαστικά πολλών χρήσεων, διαλέγεις και παίρνεις! Είναι καλύτερο για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σου. Αν είσαι extreme, πες όχι στο νερό που σου δίνουν δώρο με τον καφέ. Και κάτι ακόμα! Όταν πας για φαγητό, ζήτησε νερό βρύσης. Δεν είναι τσιγκουνιά, προστατεύεις το περιβάλλον και, εντάξει, γλιτώνεις και το παράλογο ποσό που θα σε χρεώσουν για ένα μπουκάλι νερό.
5. Πάρτι με επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια
Κατανοώ ότι θα είναι το πιο δύσκολο απ’όλα τα παραπάνω αλλά είναι και εκείνο που θα έχει τα περισσότερα βλαβερά σκουπίδια για το περιβάλλον. Κρίμα δεν είναι να μένουν αχρησιμοποίητα τα όμορφα ποτήρια σου; Βγάλτα λοιπόν έξω να πάρουν τον αέρα τους, όπως και τα κανονικά σου πιάτα για το finger food που θα σερβίρεις. Εναλλακτικά, υπάρχουν στο εμπόριο πιατάκια από μπαμπού, πρωτότυπο το λιγότερο.