Κυριακή μεσημεράκι, hangover, καναπές, cocooning με Netflix και Rick and Morty ναι παίζει στο background και εγώ σουλατσάρω στο Internet από το tablet. Παράδεισος!
Εκεί λοιπόν κατά τη διάρκεια του σουλατσαρίσματος, πέφτω πάνω στο χάσταγκ #100pushupschallenge (μη ρωτάς πώς τώρα).
Λοιπόν, να πω καταρχάς ότι προσωπικά δεν είμαι φαν των «μαγικών» λύσεων σε γυμναστική και διατροφή… Αλλά είπα «γιατί όχι;». Στο κάτω κάτω οι κάμψεις είναι από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι φορητές, σχετικά απλές και άσε που κατά τη διάρκεια της άσκησης ΠΡΕΠΕΙ να τραγουδάς το «να κάνουμε πουσ-απς» της Πωλίνας. Ε δεν χρειαζόμουν άλλο κίνητρο…
Το Challenge
Έχουμε και λέμε, 30 ημέρες, 100 push-ups την ημέρα. Απλό. Δε μιλάμε συνεχόμενα (βασικά αν μπορείς να κάνεις 100 push-ups συνεχόμενα είσαι μεγάλος αλήτης) αλλά για 100 σκόρπια μέσα στη μέρα. Θες 10 σετ των 10; Θες 5 σετ των 20; Θες 20 σετ των 5; Διαλέγεις και παίρνεις. Δεν υπάρχουν μέρες ξεκούρασης και δεν μπορείς να «κλέψεις». Επίσης αν κάνεις ήδη γυμναστική, τα 100 push-ups είναι επιπλέον. Δεν μπορείς δηλαδή να πεις «μας έβαλε η γυμνάστρια 20 στην προπόνηση άρα θα κάνω άλλα 80 μέσα στη μέρα» όχι φιλενάδα.
Πριν ξεκινήσω
Αφού το πήρα απόφαση λοιπόν, οφείλω να σου πω 2-3 πράγματα.
• Καταρχάς θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο πώς κάνεις την άσκηση. Δυστυχώς αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν σαν push-up είναι λάθος. Ο σωστός τρόπος είναι το Α και το Ω και μπορείς να τον δεις εδώ. Ακόμα καλύτερα, αν πας σε κάποιο γυμναστήριο, ρώτησε έναν από τους προπονητές σου να σου δείξει τη σωστή εκτέλεση της άσκησης. • Αν σε οποιοδήποτε σημείο νιώσεις ξαφνικό πόνο κάπου που κανονικά δε θα έπρεπε (μέση, κ.λπ) σταματάς αμέσως. • Τα push-ups είναι μια πλήρης άσκηση που γυμνάζει από πόδια και κοιλιακούς μέχρι στήθος, πλάτη και τρικέφαλους (αυτό που οι γυναίκες σιχαίνεστε να «κρέμεται», το κάτω μέρος του χεριού). Ετοιμάσου για πιάσιμο σε όλους αυτούς τους μυς.
2week challenge για το συναισθηματικό φαγητό
1η βδομάδα: «Και νόμιζες ότι ήσουν και fit»
Γενικά είμαι σε καλή φυσική κατάσταση. Ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια ασκούμαι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Πίστευα λοιπόν ότι τα 100 push-up την ημέρα «τα έχω». Ναι μη φας. Ξεκίνησα κάνοντας το πρωί με την αυγούλα ένα σετ με όσα περισσότερα μπορούσα, μοιράζοντας τα υπόλοιπα μέσα στη μέρα. Ενώ λοιπόν τις πρώτες 3-4 μέρες αυτή η στρατηγική δούλεψε, προς το τέλος της εβδομάδας ζορίστηκα αρκετά, κυρίως γιατί «ποιος κάνει το πρωί 20-30 κάμψεις άσε να πιούμε καφέ μωραδερφάκιμουυυυυυυυ!» Επίσης, πιάστηκα. Και ας κοκορευόμουν ότι είμαι και fit. Και πιάστηκα περισσότερο σε μέρη που δεν περίμενα όπως πλάτη και ώμοι.
2η βδομάδα: «Πε και παι»
Αλλαγή στρατηγικής και προτίμησα 10 σετ των 10 το οποίο τελικά με βόλεψε πολύ. Γενικά έπεφτα και έπαιρνα κάμψεις παντού, είχα εθιστεί σαν 18χρονος ειδικοδυναμίτης σε εκπαίδευση.
3η βδομάδα: «ωπ… πρόβλημα»
Κάπου στην αρχή της τρίτης βδομάδας κάτι συνέβη… εκεί που με σχετική άνεση έβγαζα 100 κάμψεις, πλέον στο 6ο σετ άρχισα να νιώθω κούραση. Σίγουρα έπαιζε ρόλο το ότι δεν είχα κάποια μέρα «ρεπό», ίσως είχα αρχίσει να βαριέμαι κιόλας. Όμως όταν φτάνεις στην 3η βδομάδα δεν γίνεται να τα παρατήσεις που να πάρει! Έσφιξα λοιπόν τα δόντια και προς το τέλος άρχισε να φαίνεται σαν κάτι να αλλάζει…
4η βδομάδα: «Ρε αυτό δουλεύει»
Πλέον άλλαξα τη στρατηγική σε 5 σετ των 20 γιατί τα 10 μου φαινόντουσαν λίγα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρξαν μέρες που για να τελειώνω πιο γρήγορα έκανα 4 25άρα ή 2 σετ των 30 και 2 των 20 χωρίς πρόβλημα. Η διαφορά στη δύναμη φάνηκε και στο γυμναστήριο όπου μπορούσα να κρατήσω σανίδα άνετα για αρκετή ώρα. Βέβαια προς το τέλος του challenge το σώμα μου είχε αρχίσει να βαράει καμπανάκια και να πονάνε διάφορα, όμως αυτό ευτυχώς έγινε κυριολεκτικά την τελευταία μέρα.
Συμπέρασμα: Να κάνουμε push-ups; Να κάνουμε push-ups!
Πάμε στα αποτελέσματα λοιπόν. Μέσα σε έναν μόλις μήνα, χωρίς κάποια αλλαγή στη διατροφή ή τη γυμναστική μου, με την προσθήκη μόνο του «challenge» κατάφερα και αύξησα τη μυϊκή μου μάζα κατά 1,25 κιλά, ενώ έριξα το ποσοστό λίπους μου σχεδόν 2%. Η δύναμή μου αυξήθηκε σημαντικά, ενώ εμφανισιακά η στάση του σώματός μου βελτιώθηκε κυρίως σε ώμους, τρικέφαλους, στήθος. Συμπέρασμα; Δουλεύει και δουλεύει καλά!
Η ερώτηση είναι αν είναι για όλους… Εδώ η απάντηση είναι μάλλον όχι. Αν την τελευταία φορά που γυμνάστηκες πλήρωνες τα φοφίκο σου σε δραχμές, καλύτερα ξεκίνα πιο χαλαρά. Δεν είναι τόσο ότι θα πιαστείς (που θα πιαστείς) αλλά μη σακατευτείς κιόλας για την Πωλίνα… Αμαρτία!
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: No Gym Challenge