H ώρα της συνέντευξης είναι η μια -και μάλλον μοναδική- ευκαιρία να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό. Από το τι θα βάλεις μέχρι το πώς θα χαιρετήσεις τον υπεύθυνο με την είσοδό σου στην αίθουσα, η προετοιμασία για μια συνέντευξη αλλά και η ίδια η συνέντευξη μπορεί να γίνει από αγχωτική μέχρι τρομακτική.

Επειδή όπως αναφέρθηκε πιο πάνω μπορεί να είναι η μοναδική σου ευκαιρία να κάνεις καλή εντύπωση και να αναδείξεις τις ικανότητές σου ώστε να προσληφθείς εσύ στην θέση αυτή, προσπάθησε να μετριάσεις την νευρικότητά σου και φρόντισε να αποφύγεις τα επόμενα 7  κοινά λάθη.

Λάθη στη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά από αυτά που θέλεις να “κρύψεις”. Οπότε αν εσύ σταυρώσεις τα χέρια ενόσω κάθεσαι στην καρέκλα του συνεντευξιαζόμενου, δεν κάνεις μια καλή αρχή. Επίσης αν παρατηρείς επίμονα τα πράγματα στο γραφείο -πράγμα που δείχνει ότι δεν είσαι συγκεντρωμένη- πάλι δεν δίνεις τη σωστή εντύπωση. Φρόντισε να είσαι όχι μόνο φυσικά αλλά και νοητά εκεί, δείχνοντας ανοιχτή σε νέες προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα με επίγνωση της θέσης σου ως υποψήφιας για μια θέση εκείνη τη στιγμή.

Έλλειψη προετοιμασίας

Εννοείται ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μια συνέντευξη τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πας όσο το δυνατό πιο προετοιμασμένη. Κάνε την έρευνά σου για την εταιρία αλλά και τη θέση για την οποία προορίζεσαι, προετοίμασε ερωτήσεις, κάνε brainstorming και βρες νέες ιδέες και αυτό από μόνο του θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία που χρειάζεσαι αλλά και τη διαφορά που πρέπει να κάνεις σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Αργοπορία

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια αργοπορημένη άφιξη είναι κάτι που κάνει αρνητική εντύπωση από την αρχή. Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι που μπορούν να σε καθυστερήσουν όπως η κίνηση ή το πρόβλημα του παρκαρίσματος, αλλά εσύ πρέπει να λειτουργήσεις προληπτικά ώστε να μην αφήσεις τίποτα από αυτά να σε επηρεάσει. Κάνε μια έρευνα της περιοχής στην οποία βρίσκεται η εταιρία σου, δες αν πρόκειται για περιοχή με έντονη κίνηση, ξεκίνησε πιο νωρίς και δεν χάθηκε και ο κόσμος αν φτάσεις και λίγο πιο νωρίς. Ίσα –ίσα το να φτάσεις έγκαιρα είναι ένα σημαντικό δείγμα επαγγελματισμού.

Φόβος για πιο προσωπικές συζητήσεις

Μην ξεχνάς ότι υπάρχει περίπτωση να γίνεις μελλοντικός συνάδελφος με τον άνθρωπο στον οποίο δίνεις συνέντευξη οπότε δεν παίζει ρόλο μόνο αυτό που βλέπει στο βιογραφικό αλλά και το πώς είσαι στην καθημερινότητά σου, τα ενδιαφέροντα σου και τις συνήθειες σου. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή βέβαια να πεις ότι σου αρέσει να ξενυχτάς τις καθημερινές γιατί έχει λιγότερο κόσμο, ούτε ότι βαρέθηκες τη διαδρομή μέχρι την εταιρία το πρωί. Μπορείς, όμως, να μοιραστείς την προτίμησή σου σε μια σειρά ή ένα εστιατόριο και έτσι να χαλαρώσεις και να είσαι ο εαυτός σου.

Ελλιπείς απαντήσεις

Πόσες φορές έχεις φύγει από μια συνέντευξη νιώθοντας ότι κάτι ξέχασες να πεις ή να προσθέσεις ή ότι κάτι που είπες δεν ήταν αρκετό για να δείξεις ποια πραγματικά είσαι. Ανάφερες πχ. ότι σου αρέσει να δουλεύεις ομαδικά αλλά τίποτε άλλο. Ενώ καλή θα είναι η εντύπωση που θα δημιουργήσεις, θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον να αναφέρεις συνοπτικά ένα παράδειγμα ή μια εμπειρία σου, πράγμα που θα σε διαφοροποιήσει από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

Προσχεδιασμένες απαντήσεις

Εννοείται ότι πρέπει να προετοιμαστείς, άλλωστε η προετοιμασία είναι το κλειδί πολλών πραγμάτων, αλλά η δυνατότητα να ελίσσεσαι και να προσαρμόζεσαι είναι το ζητούμενο. Οι πρόβες είναι για να σε κάνουν πιο άνετη και να δημιουργήσουν στο μυαλό σου ένα πλάνο για το πώς θέλεις να είναι οι απαντήσεις σου αλλά μην ξεχνάς ότι δεν είσαι υπολογιστής. Στόχος της συνέντευξης είναι να προβάλλεις την προσωπικότητά σου, όσο γίνεται και οι απαντήσεις σου να συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Καμία επικοινωνία μετά τη συνέντευξη

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Ένα ευχαριστήριο email στον άνθρωπο που σας έκανε την συνέντευξη, αν και συνηθισμένο, δεν το τολμούν πολλοί. Ανάλογα με το πότε σου είπαν ότι θα σε ειδοποιήσουν, προγραμμάτισε ένα τηλεφώνημα αν δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί σου. Αν και δεν μπορείς να εξασφαλίσεις με σιγουριά ένα θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να νιώσεις περήφανη με την προσπάθειά σου και τη θετική σου διάθεση απέναντι στο δύσκολο κομμάτι των επαγγελματικών συνεντεύξεων.

Διάβασε επίσης: 10 τακτικές για να επανέλθεις ψυχολογικά μετά από μια επαγγελματική απόρριψη
featured image: unsplash.com