Το tapping ή αλλιώς Πιεσοθεραπεία, δεν είναι κάποια καινούρια μέθοδος, μιας και υπάρχει σε βιβλία και μελέτες για αρκετά χρόνια τώρα.
Ο Roger Callaghan, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης μορφής της θεραπείας αυτής, κατέληξε στη πεποίθηση ότι αν πιεστούν συγκεκριμένα σημεία στο ανθρώπινο σώμα αυτό απαλλάσσεται από πόνους και στρες. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει την Ιατρική σε καμία περίπτωση, αλλά ο συνδυασμός τους δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Μη βιαστείς να την απορρίψεις, γιατί ακόμη και αν δεν έχεις υπέρμετρο άγχος ή σωματικούς πόνους, μπορείς να επωφεληθείς από την πίεση και το μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μιας και έτσι ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και αναζωογονεί όλο το σώμα.
Αν δεν το έχεις ξανά ακούσει και θέλεις να το δοκιμάσεις ακολουθούν μερικά απλά βήματα που θα σε οδηγήσουν:
*Στάσου με τα πόδια ανοιχτά όσο το πλάτος των ώμων και με κάθε χέρι σχημάτισε μια χαλαρή γροθιά, κρατώντας τους καρπούς χαλαρούς.
*Ξεκινώντας από το κεφάλι, χρησιμοποίησε τις γροθιές σου (ή τις άκρες των δακτύλων σου) και με τα δύο χέρια πίεσε ολόκληρη την επιφάνεια του κεφαλιού σου. Άρχισε πιέζοντας το πίσω μέρος του κεφαλιού σου και μετά τον αυχένα σου. Στη συνέχεια, πίεσε τις πλευρές και το επάνω μέρος του κεφαλιού σου ελεγχόμενα για λίγα λεπτά σε κάθε σημείο.
*Στη συνέχεια φέρε τα δάχτυλα στο μέτωπό σου και σταδιακά σε ολόκληρο το πρόσωπό κάνοντας κυκλικές ανοδικές κινήσεις. Χρησιμοποίησε παρόμοιες κινήσεις με εκείνες που κάνεις για να εφαρμόσεις την ενυδατική σου κρέμα ή να πλύνεις το πρόσωπό σου, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στα φρύδια, κάτω από τα μάτια, τα ζυγωματικά και τη γνάθο.
*Σειρά έχει ο λαιμός, πιέζοντας και κάνοντας μασάζ ανοδικά, με όποιο τρόπο σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Μετακίνησε το κεφάλι και το λαιμό σου προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα πλάγια. Κάνε μασάζ και πάλι στον αυχένα και πίεσε φέρνοντας το κεφάλι σου, αν μπορείς, μέχρι την περιοχή του στήθους.
*Με το ένα χέρι, κράτησε τον αγκώνα του άλλου χεριού και ακούμπησε το κεφάλι σου στο χέρι μπροστά σου, κάνοντας κάμψη προς τα μπροστά. Κάνε μια χαλαρή γροθιά με το ελεύθερο χέρι και πίεσε τον απέναντι ώμο.
*Άφησε τον αγκώνα και συνέχισε κάνοντας διατάσεις στους ώμους, με κυκλικές κινήσεις, τρεις έως πέντε φορές. Επανάλαβε τα βήματα 5 και 6 για το άλλο χέρι.
*Σειρά έχει το στήθος. Πίεσε στην περιοχή του στήθους με τις παλάμες σου, εστιάζοντας στην αναπνοή, πιέζοντας κανονικά καθώς εκπνέεις και πιο απαλά όταν εισπνέεις.
*Κάθισε ανάσκελα στο πάτωμα με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα. Με το κεφάλι και τα χέρια να βρίσκονται στο πάτωμα, ανασηκώνεις τα λυγισμένα πόδια φέρνοντάς τα προς το στήθος και κάνεις κινήσεις προς τα πίσω, προς αριστερά και δεξιά πιέζοντας διαφορετικούς τομείς της πλάτης κάθε φορά.
*Σηκώνεσαι όρθια. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου και εστιάζοντας σε ένα πόδι τη φορά, τρίψε τον Αχίλλειο, τους αστραγάλους, τη φτέρνα και μετά το πάνω μέρος του ποδιού. (Εάν αισθανθείς πόνο στην πλάτη κάνε την άσκηση αυτή καθισμένη, στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα.)
*Για να ολοκληρώσεις τη σειρά αυτή ασκήσεων, σήκω αργά και τέντωσε ψηλά προς τον ουρανό, τα χέρια σου. Στη συνέχεια, άφησε τα χέρια σου, κλείσε τα μάτια σου, χαλάρωσε τους ώμους και στάσου για λίγα λεπτά για να παρατηρήσεις πώς αισθάνεται το σώμα σου και πώς διαφέρει σε σχέση με πριν.
Διάβασε επίσης: Τι είναι Mammalian Diving Response και πώς σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις το άγχος