Οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε λογαριασμούς στα social media και αντίστοιχα αρκετοί παρατηρούμε κατά καιρούς να μας ακολουθούν οφθαλμοφανώς ψεύτικοι λογαριασμοί (fake accounts), τα λεγόμενα bots. Τους αναγνωρίζεις από τα ημιτελή ή και ανύπαρκτα bio, τους ελάχιστους followers και τις άστοχες -ή και καθόλου- αναρτήσεις.
Δεν είναι λίγο φορές που έχει προκύψει το θέμα των ψεύτικων followers, οι οποίοι πληρώνονται για να κάνουν like, για να διαμορφώσουν απόψεις, για να ενισχύσουν την επίδραση ή τη φήμη κάποιου. Το να τους αγοράσεις είναι πλέον πολύ εύκολο και πολύ φθηνό.
Είναι, όμως, επικίνδυνοι ή όχι;
Μελέτη στις αρχές του 2017, από εταιρία προστασίας δεδομένων, έδειξε ότι το 52% της online κίνησης στα social media για το 2016 οφειλόταν σε ψεύτικους λογαριασμούς, με το 23% να οφείλεται στα λεγόμενα καλά bots ενώ το υπόλοιπο 29% σε «κακά» ψεύτικα accounts, ξέρεις, από εκείνα που ξεκλειδώνουν λογαριασμούς, σπάνε κωδικούς ή διοχετεύουν ιούς. Αυτό το 29% είναι ένα δείγμα που χρήζει ανησυχίας.
Το εν λόγω “κακά” bots είναι πιο αληθοφανή από τα υπόλοιπα και πολύ πιο ενεργά. Κάποια από τα πράγματα που πρέπει να προσέχεις είναι: οι ημιτελείς πληροφορίες στο bio, η ημερομηνία δημιουργίας του λογαριασμού (τα περισσότερα bots μετρούν μόνο μερικές ώρες ή μέρες ζωής), οι ελάχιστοι followers και η ανύπαρκτη παρουσία όσον αφορά τα posts.
Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν αν αντιληφθείς την παρουσία bots στη λίστα με τους ακόλουθούς σου; Καλό είναι να αναφέρεις τους λογαριασμούς αυτούς στην εν λόγω πλατφόρμα ή με άλλα λόγια να τους κάνεις report, κάτι που θα σου εξασφαλίσει αυτόματα και το μπλοκάρισμά τους.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Τι πρέπει να προσέξεις πριν εμφανίσεις τα παιδιά σου στα social media featured image: unsplash.com