Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με την κηπουρική ή απλά θέλεις να σταματήσεις να μην ξέρεις τίποτα για αυτήν, διάβασε 33 πράγματα που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.
*Πότιζε τον κήπο σου μια φορά την εβδομάδα με πολύ νερό (το καλοκαίρι λίγο πιο συχνά). Τα συχνά ποτίσματα, αλλά με λίγο νερό, δεν καταφέρνουν να διεισδύσουν στις ρίζες.
*Μην ποτίζεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριού. Αν δεν θες να κάψεις τα φυτά σου και να μην πάει το νερό και ο κόπος σου χαμένος. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα είναι οι ιδανικές ώρες.
*Αν θέλεις να μεταφέρεις φυτά (π.χ. από τη γλάστρα στο έδαφος) φρόντισε να το κάνεις μετά από βροχόπτωση. Το υγρό έδαφος θα αποτρέψει το σπάσιμο των ριζών και αντίστοιχα θα καλοδεχτεί ένα καινούριο φυτό.
*Μόνωσε το σπίτι σου με θάμνους. Μια φυσική μόνωση που θα σου χαρίσει ιδανικές θερμοκρασίες για όλες τις εποχές.
*Μην κουρεύεις το γκαζόν περισσότερο από όσο πρέπει. Θα το αποδυναμώσει και θα το κάνει ευαίσθητο στα ζιζάνια.
*Πριν φυτέψεις ένα φυτό τσέκαρε τις ώρες που θα δέχεται ηλιακή ακτινοβολία. Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο για να ευδοκιμήσουν.
*Κλάδεψε τα δέντρα της άνοιξης (Απρίλη, Μανόλια) αμέσως μετά το πέρας της ανθοφορίας. Αν περιμένεις πολύ μπορεί η επόμενη χρονιά να είναι μοιραία.
*Μη βάζεις βότανα μαζί με άλλα φυτά. Τα βότανα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη άλλων φυτών και λουλουδιών. Οπότε τα βότανα, μόνα τους.
*Κόβε συχνά τα κάτω φύλλα των λαχανικών. Αυτό θα αποτρέψει την προσβολή από μυκητιάσεις.
*Φύτεψε νωρίς τα ψηλά πολυετή φυτά σου (π.χ. παιώνια). Μιας και θα είναι δύσκολο να το κάνεις όταν αυτά θα έχουν αναπτυχθεί αρκετά και θα υπάρχει κίνδυνος να τα τραυματίσεις ανεπανόρθωτα.
*Και μην σε ανησυχεί αν καθυστερούν λίγο να αναπτυχθούν. Τα πολυετή φυτά χρειάζονται τον χρόνο τους. Μην απογοητευτείς γρήγορα.
*Αφαίρεσε τα ξερά φύλλα και κλαδιά από τα φυτά σου. Μιας και αυτά παίρνουν ωφέλιμα συστατικά και καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού.
*Βάλε λίπασμα στο έδαφος για να το ενισχύσεις. Κοπριά και τύρφη είναι ιδανικά.
*Φύτεψε τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες νωρίς και κατά προτίμηση σε συννεφιασμένες μέρες. Μιας και το δροσερός έδαφος υποδέχεται καλύτερα ένα νέο φυτό.
*Κράτησε τον ζωμό λαχανικών από τη μαγειρική για να ποτίσεις τα φυτά σου. Καλύτερο από το καθαρό νερό.
*Χρησιμοποίησε τα σπασμένα κομμάτια από τις γλάστρες για να απομονώσεις ευαίσθητα λουλούδια που έχεις στο έδαφος. Οι γάτες γενικά έχουν την τάση να χαλούν έναν όμορφο κήπο. Τέτοια εμπόδια θα τις αποτρέψουν.
*Φτιάξε βραχόκηπους γύρω από τα λουλούδια σου. Και για λόγους καλαισθησίας αλλά και για να αποτρέψεις ζιζάνια και χόρτα μιας και εκτός από αντιαισθητικά που είναι, στερούν και θρεπτικά συστατικά από τα λουλούδια σου.
*Ένα λεπτό στρώμα χαλίκι είναι ιδανικό για δέντρα όπως οι πορτοκαλιές, λεμονιές. Η σωστή αποστράγγιση είναι η φράση κλειδί.
*Φύτεψε βότανα που ανθίζουν. Για να προσελκύσουν εκείνα πεταλούδες και μέλισσες όπως η λεβάντα.
*Βεβαιώσου ότι θα φυτέψεις και κάποια φυτά που δεν απαιτούν πολύ από το χρόνο σου για την περιποίησή τους. Θέλεις ο κήπος σου να είναι όμορφος ακόμη και αν δεν πρόλαβες να ασχοληθείς με όλα.
*Οι τρύπες στο έδαφος για τους βολβούς πρέπει να είναι 2-3 φορές μεγαλύτερες από τον ίδιο το βολβό. Για να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης.
*Να φοράς γάντια κηπουρικής. Αγκάθια, τσουκνίδες και ζωύφια μπορεί να είναι δυσάρεστες εκπλήξεις που με τα γάντια μπορείς να κρατήσεις μακριά.
*Πριν ξεκινήσεις κηπουρικές εργασίες, πέρασε κάτω από τα νύχια σου μια μπάρα σαπούνι. Αυτό θα τα θωρακίσει σε έναν βαθμό από το χώμα και τις όποιες βρωμιές.
*Φύτεψε όταν πρέπει. Συμβουλέψου τις οδηγίες ή τον γεωπόνο του θερμοκηπίου ώστε να είσαι σίγουρη ότι φυτεύεις το κάθε φυτό/λαχανικό/λουλούδι όταν πρέπει, διαφορετικά δεν θα έχεις αποτέλεσμα.
*Βοήθησε τα καινούρια φυτά, με λίγο λίπασμα κατά το πότισμα. Είναι σαν το ασβέστιο για τα κόκκαλα.
*Φύτεψε το λουλούδι κατηφές στα όρια του κήπου σου για να αποτρέψεις την εισβολή εντόμων. Οι σκνίπες και τα κουνούπια το μισούν.
*Φύτεψε ίριδα και υάκινθο. Είναι όμορφα λουλούδια, λίγο ακριβά, αλλά θα σου γλυτώσουν χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα μιας και αναπαράγονται από την ίδια ρίζα κάθε χρόνο.
*Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να αντιμετωπίζεις. Συμβουλέψου τον γεωπόνο στο θερμοκήπιο για τις αρρώστιες ή τις ανάγκες που εμφανίζουν φυτά και λουλούδια ώστε να τα αντιμετωπίσεις πριν συμβούν.
*Τα σάπια φύλλα αποτελούν με την κατάλληλη επεξεργασία ένα από τα καλύτερα φυσικά λιπάσματα. Τσέκαρε στο διαδίκτυο πως μπορείς να τα εκμεταλλευτείς.
*Και μετά χρησιμοποίησε το παντού. Δεν είναι απλή διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.
*Βάλε κομματάκια από φλούδα μπανάνας γύρω από τις ρίζες της τριανταφυλλιάς σου. Αποτελούν το καλύτερο λίπασμα για τις τριανταφυλλιές.
*Τα εργαλεία που χρειάζεσαι είναι: φτυάρι, τσουγκράνα, κλαδευτήρι, λάστιχο ποτίσματος, στόμιο ψεκαστήρα. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα πάρεις σε βάθος χρόνου, ακόμη και να τα δανειστείς από τον γείτονα.
*Σκάλιζε συχνά την επιφάνεια του εδάφους ή χώματος στη γλάστρα. Πράγμα που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες αερισμού.
Δες ακόμα: Succulents, Η νέα τάση στα φυτά